5cb6b 9789038805825 cvr
5cb6b 9789038805825 cvr
Nieuws
29 juli 2019

Nerd-alert!

5cb6b 9789038805825 cvrPRIJSVRAAG | Als nerd hoef je je niet (meer) te schamen. En: schuilt er niet in iedereen een nerd – zeker in de lezers van onze website? Schokkend Nieuws mag daarom driemaal het boek NERDS! weggeven. Je hebt nog twee dagen: doe mee en win!

Het is in deze tijd niet raar meer om jezelf als nerd te omschrijven, maar vroeger wilde niemand zo genoemd worden. Nerds, die kenden we uit films als WEIRD SCIENCE, WAR GAMES, REVENGE OF THE NERDS en later NAPOLEON DYNAMITE. Vaak bovenmatig intelligente jongens (bijna steevast jongens), verstoken van sociale vaardigheden. Maar vooral: obsessief bezig met niet-mainstream zaken, waarschijnlijk iets met computers, sciencefiction of fantasy. Nou is dat beeld de laatste twee decennia nogal gekanteld. Nerds en nerdinteresses – ze zijn overal: de stiekeme nerd Erica in STRANGER THINGS, de Dungeons & Dragons-kelder van Joe Manganiello, een onvergetelijk bezoek aan het Ghibli-museum (als onderdeel van een Japanse bedevaart zoals in SN#85), de uitgebreide (en helaas al weer afgelopen) tentoonstelling Science Fiction: A Journey into the Unkown, het bezoeken van iconische filmlocaties, het verzamelen van special editions films, series, boeken (eigenlijk van alles), het mainstream worden van comics en superhelden, online rpg’s spelen met een flinke dosis droge humor (true story), uitverkochte comic cons en te bezoeken Experiences rond nieuwe serieseizoenen, via een hypothetisch bordspel aan elkaar geprate TGIF-linkjes, of een avond op de bank om STAR WARS-figuren te haken – het domein van de nerd is wijdverspreid én verre van eenduidig.

Hoog tijd dus, vonden cabaretier Emilio Guzman en tekstschrijver Thijs van Domburg, om een kijkje te geven in het leven en de bezigheden van de nerd. Hun boek NERDS!, dat eind april verscheen bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, loodst je door hun wereld. ‘Een ode aan de nerd’, aldus de flaptekst, voor ‘mensen die de nerd beter willen leren kennen.’ Maar stiekem is NERDS! vooral een lofzang op de vriendschap tussen de twee schrijvers – en wij mogen meegenieten, nerd of niet.

In SN #138 kon je een interview lezen met Guzman en Van Domburg, en beoordeelden we het boek met een klinkende 4 schedels. Het was echter zo’n leuk en enthousiast gesprek, dat het veel meer opleverde dan op die ene pagina in het magazine paste. Vandaar dat we enige tijd daarna op onze website een aanvullend stuk publiceerden. Om jullie op nóg meer te trakteren, mag Schokkend Nieuws in samenwerking met Nijgh & Van Ditmar een drietal exemplaren van NERDS! weggeven!

Laat ons uiterlijk 31 juli (morgen!) het antwoord weten op de vraag: waar wordt jouw innerlijke nerd het meest gelukkig van? Emilio en Thijs kiezen de winnaars! Stuur je antwoord naar [email protected] en vergeet niet je adres te vermelden in je mail. Succes!

NERDS illustratie 13 tv Junaid Chundrigar s

Illustratie: Junaid Chundrigar
Introbeeld & cover NERDS!: Erik Kriek

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!