hannibal
hannibal
Bluf-TV
15 maart 2014

Bluf-TV: Hannibal

hannibalHopeloos, de discussie op feesten en partijen over al die fantastische televisieseries die je gevolgd móet hebben. Wie kan dat allemaal nog bijhouden? Bluf-TV is de redding op elk Nerdfest en, wie weet, aanleiding om toch eens een paar afleveringen te bekijken. Deze keer: “Wááááát!? Volg jij Hannibal niet!?”

Te zien | De première van het tweede seizoen van Hannibal is op vrijdag 28 februari. In Nederland zijn de rechten van Hannibal door RTL gekocht  en is het eerste seizoen op dvd/blu-ray te koop.

Waar ging het ook alweer over? | Het beroemde horrorpersonage Hannibal ‘The Cannibal’ Lecter werd gecreëerd door auteur Thomas Harris en verwierf wereldfaam door de boekverfilming THE SILENCE OF THE LAMBS, waarin Anthony Hopkins in een Oscar-winnende rol de hyperintelligente seriemoordenaar speelde. Daarnaast kwam het personage nog voor in de films MANHUNTER, HANNIBAL, RED DRAGON en HANNIBAL RISING. De serie Hannibal vertelt de gebeurtenissen voorafgaand aan THE SILENCE OF THE LAMBS. Will Graham, speciaal onderzoeker van de FBI, staat centraal. Graham (ook bekend uit MANHUNTER en RED DRAGON) heeft het uitzonderlijke talent zich volledig in daders te kunnen inleven, wat hem goed van pas komt in zijn jacht op seriemoordenaars. Graham ontmoet de vooraanstaande psycholoog Hannibal Lecter, die hem bijstaat bij zijn onderzoeken.

Wat maakt het zo verslavend? | Bij Hannibal kan je je verlekkeren aan het uitstekende acteerwerk, de prachtige cinematografie en dito art direction. Daarnaast zijn er bijna wekelijks nieuwe moordmysteries die opgelost moeten worden en speelt op de achtergrond altijd de spannende hoofdlijn van het verhaal. Zelf ben ik elke aflevering weer benieuwd naar welke inventieve moordmethode er nu weer aan bod komt, en welk heerlijk walgelijke gerecht Hannibal deze keer op tafel zal zetten.

mt_ignore: 2013-05-24-hannibal2

Leukste personage | Tja, ‘leuk’… In Hannibal is niemand echt ‘leuk’, maar aan interessante personages geen gebrek. Hanibal Lecter is natuurlijk een personage dat erg tot de verbeelding spreekt. Knapper is misschien nog wel dat de schrijvers van Will Graham een minstens zo complex en interessant personage weten te maken.

Irritantste personage | Er zijn twee irritante personages in Hannibal, maar alletwee zijn ze zo bedoeld. Ten eerste is er roddeljournaliste Freddie Lounds (in RED DRAGON nog een man, en gespeeld door de recent overleden Philip Seymour Hoffman). Over wat haar zo irritant maakt kan ik niet teveel uitweiden zonder me aan spoilers schuldig te maken. Laat ik het erop houden, dat het niet voor niets is dat men op fansites hoopt dat ze snel op Hannibals bordje zal belanden. Daarnaast is psycholoog Frederick Chilton, net als in de boeken en films, een verdomd irritant, eigenwijs en dom mannetje dat een veel te hoge pet van zichzelf opheeft.

Zapservice | Hannibal heeft zoveel lekkers te bieden, dat zappen zonde is.

Uitspraak die altijd bijval krijgt | “Zelden zag gore er zo mooi uit!”

Controversiële mening | “Anthony Hopkins mag met zijn geschmier de rol in ons collectieve geheugen hebben gegrift, maar Mads Mikkelsens versie van een gedecideerde, berekenende, kille en kalme Hannibal is eigenlijk beter.”

Pseudo-intellectueel dieper inzicht | “Het engste aan Hannibal zijn niet de seriemoordenaars, het kannibalisme of de brute moorden, maar de inzichten die de serie ons geeft in de menselijke psyche en wat daar in de schaduwen op ons ligt de wachten. En in Hannibal is gekte meer regel dan uitzondering…”

Drankspelletje! | Er wordt een hoop gegeten en gedronken in Hannibal. Wie met de personages meedoet, komt een flink eind… maar wellicht is het verstandiger deze serie op een nuchtere maag te kijken.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!