double
double
Beeldbuis
19 oktober 2014

Thuisbios, week 42

double KOOP/HUUR | Zin in een filmpje maar geen zin om de deur uit te gaan? In Thuisbios vind je iedere week interessante nieuwe genretitels die je zo vanuit je luie stoel kunt bekijken. Deze week dubbelgangers in Kafka meets BRAZIL, de vriend van Rose Tyler in een low-budget experiment, tijdreizende mutanten en ghosts on a plane.

In juni verschenen maar liefst twee films over dubbelgangers in de bioscoop: THE DOUBLE en ENEMY. Wellicht een beetje teveel van het goede, maar zoals Hans Dewijnagert al aangaf in zijn artikel in Schokkend Nieuws #108: “Dubbelgangers zijn altijd al dankbaar onderwerp geweest voor films vol dubbele bodems”. Vanaf deze week is THE DOUBLE verkrijgbaar via VOD en op dvd (Wild Bunch). ENEMY wordt begin volgend jaar uitgebracht. In THE DOUBLE wordt de saaie Simon James (Jessie Eisenberg) op een dag geconfronteerd met zijn dubbelganger James Simon. James is alles wat Simon niet is: assertief en succesvol zowel zakelijk als privé. Dat ze als twee druppels water op elkaar lijken, lijkt niemand door te hebben. De art direction roept herinneringen op aan BRAZIL, “maar daarmee doe je nog geen recht aan het voortdurend spel met licht en schaduw, reflecties, geluiden en beeldcompositie”, aldus recensent Barend de Voogd. “THE DOUBLE is ambitieus, sfeervol en fantasierijk gefilmd [en] nu al een van de meest oorspronkelijke films van 2014.” Of de film ook inderdaad de Schokkend Nieuws top 10 voor 2014 zal halen, kan je begin december lezen in nummer 111.

Een low-budget Hollywoodfilm en geen low-budget Britse film, dat is wat regisseur/acteur/producent Noel Clarke voor ogen had tijdens het maken van zijn nieuwe film THE ANOMALY. Clarke – vooral bekend vanwege zijn rol als Mickey Smith in Doctor Who – speelt soldaat Ryan, een slachtoffer van een mind-control experiment. Iedere negen minuten vindt er een soort reset plaats en wordt hij zonder geheugen ergens anders wakker. “Ik wilde iets bijzonders maken”, vertelde Clarke aan Marjan Westbroek in Schokkend Nieuws #110. Hij is met name erg trots op de vechtscènes. “Geen cuts, geen stuntmannen. Ongetrainde acteurs, geen martial arts-pro’s. Heerlijk.” Of Noel Clarke inderdaad een geslaagde low-budget Hollywoodfilm heeft gemaakt, kan je binnenkort lezen in de recensie van Barend de Voogd. Te huur vanaf 14 oktober en te koop op dvd/blu-ray vanaf 29 oktober (Universal).

In X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST reist Wolverine (Hugh Jackman), met de hulp van Kitty Pride (Ellen Page), terug in de tijd om te voorkomen dat in toekomst humanoïde superrobots, de Sentinels, de mutanten vrijwel volledig zullen uitroeien. Zijn lichaam blijft echter in de toekomst; alleen zijn bewustzijn reist terug en quantam leapt in het lichaam van een jongere versie van zichzelf. “Persoonlijk kan ik geen genoeg krijgen van Hugh Jackman als Wolverine”, schreef recensent Michael Minneboo zin zijn recensie ten tijde van de bioscooprelease, “al komt het personage tot nu toe beter uit de verf in de ensemblefilms dan in zijn soloavonturen.” Ook andere castleden uit de voorgaande X-men films keren terug. “Die continuïteit is één van de sterke punten van de reeks.” Niet zo goed als X2, volgens Michael één van de beste superheldenfilms ooit , maar wel “een onderhoudende en intelligente aflevering, gedragen door een supercast.” Te huur, op VOD en te koop vanaf 15 oktober (Fox).

“At 30.000 feet, there’s nowhere to run”, aldus de tagline op de poster van FLIGHT 7500. Een waarheid als koe, ontdekken de passagiers van vlucht 7500 al snel nadat één van hen op mysterieuze wijze is overleden en een boosaardige entiteit amok begint te maken. Regisseur Takashi Shimizu joeg ons met de JU-ON/GRUDGE films de stuipen op het lijf maar of hem dat met FLIGHT 7500 wederom lukt, valt nog te bezien. De film zou namelijk oorspronkelijk uitkomen in augustus 2012 en een uitgestelde releasedatum is meestal een veeg teken. Binnenkort kan je in de recensie van George Vermij lezen of mijn vermoedens kloppen, of dat FLIGHT 7500 wellicht een prettige uitzondering is op de regel. Te huur vanaf 14 oktober en te koop op dvd/blu-ray vanaf 29 oktober (UNIVERSAL).

19 oktober 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!