ispit2
ispit2
Beeldbuis
8 december 2013

Deze week op dvd en blu-ray

ispit2Een heel bijzondere versie van een bekend sprookje en twee direct-op-dvd horrorfilms.

BLANCANIEVES (A-film, 2 december), Spaans voor Sneeuwwitje, is misschien geen getrouwe adaptatie, maar het vertoont wel grote overeenkomsten met het gelijknamige sprookje. Dode moeder, boze stiefmoeder, dwergen en giftige appel; allemaal present! Wat de film met name bijzonder maakt is dat het een ode is aan de zwijgende films van weleer: zwart-wit en zonder gesproken tekst. En voor je “pretentieuze kunstfilm!” roept; “[…] in de jaren tien en twintig werden er ook talloze publieksfilms gemaakt”, aldus recente Hedwig van Driel. “BLANCANIEVES laat zien dat het nog steeds kan: een simpele, vermakelijke film in dit format – en zonder ouderwets aan te voelen.” Hedwig werd weliswaar in eerste instantie een beetje boos van het einde – “Zo hoort het niet!” – maar beoordeelde de film toch met drieënhalve skulls. De volledige recensie kan je hier lezen.

Ook allesbehalve pretentieus, maar wel in kleur en met geluid, is de Amerikaanse voor televisie gemaakte horrorfilm SCARECROW (Just Bridge, 3 december). Tijdens het jaarlijkse Scarecrow Festival komt een groepje cliché-leerlingen (wijsneus, genie, krachtpatser, gothic) erachter dat de urban legend over de boze bloeddrinkende vogelverschrikker wel degelijk waar is. Regisseur Sheldon Wilson is gespecialiseerd in voor tv gemaakte en straight-to-dvd genrefilms en regisseerde eerder o.a. SNOWMAGEDDON (2011), CARNY (2009) en het niet onverdienstelijke SCREAMERS: THE HUNTING (2009).

In 2010 maakte regisseur Steven R. Monroe een remake van de cultclassic I SPIT ON YOUR GRAVE (1987). Deze week verschijnt het tevens door hem geregisseerde vervolg, I SPIT ON YOUR GRAVE 2 (Just Bridge). Een vervolg slechts in naam want geen van de personages uit de vorige film keert terug. Centrale figuur is ditmaal beginnend fotomodel Katie. Ze denkt een goedkope fotoshoot voor haar portfolio gescoord te hebben bij een Oost-Europese studio, maar goedkoop blijkt duurkoop. Na gruwelijk gemarteld en verkracht te zijn, wordt ze levend begraven. Ze weet uit haar premature graf te ontsnappen om vervolgens keihard terug te slaan.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!