TGIF
6 december 2013

Thank God It’s Friday 6 december

escape from tomorrow posterGeloof het of niet: dit is al de 50ste editie van Thank God It’s Friday. En voor de 50ste keer is het een mooie verzameling links geworden!

LIJSTJES | Vijf horrorsequels die we verdienen. De vijftig beste affiches van 2013. Achttien feitjes over de Cornetto-trilogie. De vele doorzichtige gevangenissen in recente films. En dan nog de lijst waar ik altijd weer ongeduldig op wacht: Scott Tobias zet elk jaar voor zijn schrijvers op een rij welke films je eigenlijk moet zien voordat je een top 10 opstelt. Jammer alleen dat de lijst van films die ik absoluut nog wil zien voorlopig langer is dan de lijst films die ik al  heb gezien…

VIES | Brood dat lijkt op een lijk. Brr. Het is nep, ik weet het, maar of ik het naar binnen zou krijgen? En of je van deze lunchdozen trek krijgt betwijfel ik ook een beetje, maar tof zijn ze wel.

HEERLIJK NERDY | Zouden de zombies in THE WALKNG DEAD niet al uitgeroeid moeten zijn? Hoe werkt het klimaat van Midden-Aarde? Is dit de meest nerdy bruiloft ooit? En wat zijn de leukste fan-theorieën van het afgelopen jaar?

CADEAUTJES | Pakjesavond is voorbij, maar mocht je het later vieren (en zoals ik nog vier gedichten moeten schrijven…) óf elkaar pas met kerst cadeautjes geven, zijn hier nog wat suggesties: een zombiering, een STAR TREK douchegordijn, een mooie Hobbit-deur als hangertje, bizarre prints, een Zombie-arium, allerhande geeky kerstfrutsels en een hangertje waar ik toch wel een beetje sip van werd. ‘I am a leaf on the wind – watch how I soar.’ Snik.

KERST | We noemden kerst al. Het is nu echt tijd voor de boom, de lichtjes én … de Kersthorror! We krijgen ook van Stephen Moffat kerstcadeautjes: niet alleen de traditionele Doctor Who special maar ook een Sherlock minisode. De serie zelf is trouwens al op 3 januari weer terug. Ten slotte: de Great Hall van Harry Potter ziet er altijd magisch uit voor kerst – en in dit geval ook lekker.

STAR TREK | Het is erg leuk om Benedict Cumberbatch ‘what a dickhead‘ te zien zeggen – vooral omdat het over J.J. Abrams gaat. Maar geen enkel filmpje kon de afgelopen week op tegen deze versie van ‘Let It Snow’ gezongen door niemand minder dan de kapitein van de Enterprise. Ik ben sowieso vrij veel met de goede man bezig de laatste tijd: mijn Sinterklaascadeau voor mijn vriend (groot fan van Jean-Luc) is bijna af.

KORT | THE AVENGERS in één gif! Creepy horrorvilla! En zelfs de reclames in Japan zijn lekker eng.

TELEVISIE | Er komen series van THE MIST en SIN CITY, en een miniserie over de jaren die Jezus spendeerde als … exorcist? Ook van het toch niet bijzonder memorabele  LEGION zal een serie worden gemaakt. Kortom: er is de laatste tijd duidelijk een overdaad aan inspiratie aanwezig in de televisiewereld.

THE SHINING | Juxtapoz heeft mooie behind-the-scene foto’s gevonden – op een website die zelf ook zeer de moeite waard is voor Overlook-fans.

GAME OF THRONES | De acteurs vinden hun action figures leuk.

mt_ignore:prinsessenSUPERHELDENHOEKJE | Zijn superhelden fascistisch? Richard Cooper beargumenteert bij Salon van wel (en linkt daarbij naar een fascinerend oud interview met de politiek geëngageerde sciencefiction-schrijver China Miéville), maar Devin Faraci vindt dat hij gewoon niet breed genoeg kijkt. Ik ben zelf erg benieuwd hoe de politiek zich zal ontwikkelen in ARROW: de Groene Pijl begon ooit als Batman-kloon (rijke man wordt superheld via gadgets), maar ontwikkelt zich in de strips tot linkse activist. De serie houdt zich nu al bezig met de kloof tussen arm en rijk, en het zal interessant zijn te zien hoe links de televisie-Arrow zal (mag?) worden. Ben Affleck heeft meer spijt van DAREDEVIL dan van PEARL HARBOR (Of FORCES OF NATURE. Of BOUND. Of, jeweetwel, GIGLI). Oh, James Franco heeft weer eens wat ‘provocatiefs’ en ‘kunstzinnigs‘ bedacht. En dan is er nog het grote nieuws van deze week: Gal Gadot zal in de BATMAN/SUPERMAN-film Wonder Woman spelen. Ik verwacht er niet veel van, maar dat is meer vanwege Zack Snyder (zie ook hier) dan vanwege Gadot, die het in de FAST AND FURIOUS-films best aardig deed en zelfs wel wat intimiderend wist te zijn. Ik ben het in ieder geval met Kate Erbland eens dat klagen over haar figuur bijzonder weinig nut heeft.

ROBOTS | De meest belachelijke gigantische robots, en de 10 meest ontroerende doodsscènes van robots. Su-perman.

THE PRINCESS BRIDE | IO9 verzamelt de meeste negatieve recensies van de heerlijke sprookjesfilm. Zijn er mensen die die film níet charmant vinden? Inconceivable.

CONCEPT ART | Voor de nieuwe TOTAL RECALL (pas op: drievoudige borsten) en voor de Bioshock-film die er helaas nooit gekomen is.

STAR WARS | De ‘Wampa‘ is uiteindelijk niet in de films geëindigd, maar er zijn wel foto’s van. De blaster van Han Solo wordt geveild – heb je ergens nog een slordige twee ton liggen? STAR WARS heeft tegenwoordig ook een officiëel Instagram-account, en het begon in ieder geval goed. Tasha Robinson, ten slotte, vindt dat het einde van CATCHING FIRE en het einde van THE EMPIRE STRIKES BACK best wel wat op elkaar lijken, en bekijkt de verschillende manieren om tweede delen te eindigen.

IN DE MAAK | Komt er een zevende CHUCKY? Hollywood probeert nog steeds het succes van TWILIGHT en THE HUNGER GAMES te repliceren, dit keer met een verfilming van Daughter of Smoke and Bone. En de sequel van X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST heeft nú al een titel: X-MEN: APOCALYPSE, waarschijnlijk gebaseerd op de Age of Apocalypse-strips.

DE BESTE FILMS VAN 2013 | Volgens David Ehrlich, mooi gemonteerd. Onze lijstjes kan je in de laatste week van december tegemoet zien!

En zo zijn we aan het einde gekomen van deze jubileumeditie. Suggesties voor volgende week kunnen zoals altijd naar [email protected], en ik wens jullie nog een prettig weekend.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!