got
got
TGIF
7 juni 2013

Thank God It’s Friday 7 juni

Het zagotl niemand die de meest recente aflevering van Game of Thrones gezien heeft verbazen dat er veel links over de fantasyserie zijn deze week. Maar ook voor de  mensen zonder interesse in draken en ijszombies heeft Hedwig weer veel leuke linkjes!

GAME OF THRONES | Laten we maar direct Westeros induiken – het spreekt voor zich dat mensen die geen spoilers willen (en die tot nu toe wonder boven wonder hebben weten te vermijden) beter door kunnen scrollen naar het volgende kopje. Om te beginnen een lijstje met tien bronnen die als inspiratie hebben gediend voor schrijver George R.R. Martin. Iemand heeft een mooie set Magic: The Gathering kaarten gemaakt. Genoeg om een mooi deck te maken, al zou ik het afraden met de Starks te spelen. Een tijdje geleden was er een stuk over “waarom vrouwen Game of Thrones stom vinden”. Ik heb er niet naar gelinkt omdat het volstrekte onzin was, niets meer dan doorzichtige trolling. Iemand heeft de cijfers op een rij gezet, en inderdaad: 40 procent van het GoT-publiek is vrouw. Qua positieve uitingen op de sociale media is er zelfs geen enkel verschil tussen mannen en vrouwen. Wie na aflevering 9 The Rains of Castamere (hier samengevat in de vorm van Facebook-interacties) nog steeds overstuur is, kan hier troost vinden. Het jochie uit THE PRINCESS BRIDE vond het ook helemaal niks:

SPOILERS | We kijken niet allemaal tegelijk naar dezelfde programma’s tegenwoordig, en dat leidt af en toe tot spoilerproblematiek. Wat als je Game of Thrones wilde bewaren voor een paar avonden later, maar op maandagochtend (zondagavond in de VS) explodeert Twitter? Film Crit Hulk  schreef naar aanleiding daarvan een uitgebreid stuk. Hij onderscheidt vier niveau’s waarop mensen media consumeren (ik zit, geheel voorspelbaar kennelijk, in groep 3). Zijn conclusie? We moeten gewoon allemaal een beetje Zen zijn. Nu wat schaamteloze zelfpromotie: ik heb naar aanleiding van STAR TREK INTO DARKNESS zelf ook wat over spoilers geschreven

mt_ignore:spidey

SPIDEY | Nu we toch bezig zijn met promotie: onze columnist Michael Minneboo is groot fan van Spider-Man. Hij begon al toen hij zeven of acht was met het lezen van de avonturen van de spinnenman. “Misschien ga ik vanaf nu wel alléén over Spidey schrijven”, zei hij laatst tegen me. Zover is het nog niet, maar hij heeft alvast wél een vaste rubriek, Spidey’s Web, op zijn blog! Inclusief mooie scans uit comicsdeze, bijvoorbeeld, uit 1984.

STAR TREK | Dit is van een paar weken geleden, maar aangezien STAR TREK INTO DARKNESS hier pas net uit is nog zeker relevant: alle plotgaten en ergernissen op een rij!

STRANDWEER | Ik weet waar ik in ga zwemmen deze zomer!

DOCTOR WHO | Zoals jullie misschien gehoord hebben stopt Matt Smith na de kerstspecial van dit jaar. De speculatie over wie de nieuwe Doctor Who moet worden is in volle gang. Dit idee is natuurlijk volstrekt belachelijk, al was het maar omdat de Doctor Brits is en ook moet blijven. Stemmen gaan op voor een vrouwelijke en/of niet-blanke Doctor – mijn suggesties zouden in dat geval respectievelijk Natalia Tena en Richard Ayoade zijn. Of zullen we de Doctor eindelijk zijn wens gunnen eens een Ginger te zijn? Misschien heeft Neil Gaiman wel gelijk: een onbekende acteur, die weinig bagage met zich meebrengt, heeft ook voordelen.

WHEDON | Veel interviews in verband met MUCH ADO ABOUT NOTHING! Hier eentje vol hartverwarmende anekdotes van een grote groep acteurs uit de Whedonverse. En hier is er eentje met de man zelf, waarin hij onder meer zijn beklag doet over het gebrek aan vrouwelijke superhelden.

FATAL | Hollywood is niet altijd even goed geweest in het realistisch verbeelden van mentale problemen. Glenn Close zou tegenwoordig haar rol in FATAL ATTRACTION anders spelen, vertelt ze hier

STEPHEN KING | Het universum van de schrijver in de vorm van een indrukwekkende flowchart.

KORT | Steampunk! Dinosaurussen! Rodriguez!

HORROR | Wanneer is het prima om te joelen en juichen bij horrorfilms? Britt Hayes van Bad Ass Digest moest er na het kijken van THE PURGE met een luidruchtig publiek over nadenken. Zijn we soms té ironisch geworden, zie deze parodie van Waar is Wally? à la THE HUMAN CENTIPEDE?

SCI-FI | Ook over andere genres wordt nagedacht. Is het bijvoorbeeld tijd voor nieuwe science-fiction-conventies? Welke zijn  – zoals reizen, sneller dan het licht – essentieel? En welke kunnen we – zoals het welbekende “er is helemaal geen geluid in de ruimte!”, waarover Buzz Aldrin nog over klaagde naar aanleiding van AFTER EARTH – het beste zo snel mogelijk vergeten? Carbonite mag van mij in ieder geval blijven, al zit het lichtknopje hier wel op een vrij… opmerkelijke plek.

MONSTERS | Vrijwel alles wordt tegenwoordig met CGI gedaan, maar er zijn toch wel een paar mooie latex-creaties gemaakt in het afgelopen decennium!

SNIF | Globalisering heeft soms toch ook mooie kanten. Zo is dit ziekenhuis in Brazilië deel van hetzelfde conglomeraat als Warner Brothers. Het resultaat? Medicijnen voor chemotherapie die voor kinderen met leukemie worden verpakt als … Superformula. Probeer het bij het onderstaande filmpje maar eens droog te houden!

 

Prettig weekend allemaal! Suggesties kunnen hieronder, gemaild of getweet naar @Hedinthecloud. Tot volgende week!

 

 

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!