Reluctant Dragon
Reluctant Dragon
TGIF
13 september 2019

Thank God It’s Friday… de 13e!

Reluctant DragonTGIF | Disney+ is als test gelanceerd in Nederland – een primeur! Hedwig van Driel zag op social media dat veel vrienden direct een proefabonnement hebben afgesloten, maar zelf twijfelt ze nogal.

Het probleem is niet per se het aanbod. Ik hoef alle MCU-films niet per se te herkijken, maar de oude Spider-Man en X-Men-animatieseries uit de jaren negentig schijnen erop te staan – misschien is dat nostalgie, maar ik denk dat ik me daar best mee zou kunnen vermaken. Ik vermoed ook dat ik toch zwicht voor een abonnement, over een paar jaar, als de aangekondigde Ms. Marvel- en She-Hulk-series er verschijnen. 

Waarom dan die aarzeling? Nou, niet om de redenen die het reformatorisch dagblad noemt tegen een Netflix-abonnement – eerlijk gezegd krijg ik van dat artikel juist zin om zoveel mogelijk zondige films op te zoeken. Bovendien kan je zonder Netflix niet meekijken naar THE DARK CRYSTAL! (Wist je trouwens dat de baby uit LABYRINTH daaraan meewerkte?) Maar ik maak me zorgen maar om de fragmentering van het aanbod. Nu heb je al Netflix, Amazon Prime en Videoland, plus voor horrorliefhebbers Fear Unlimited en Horrify. Disney+ komt daar bij, en later volgt nog in ieder geval een streamingdienst van Apple – het zou met niets verbazen als je over vijf jaar tien abonnementen nodig hebt om een beetje legaal te kunnen kijken wat je wil. Als je het kan vinden dan: ik heb al wel eens iets op minder legale wijze gekeken waar ik achteraf gewoon legaal toegang toe bleek te hebben.

In Amerika heb je ook nog CBS All Access, al lijken er geen plannen om die dienst hier te lanceren: voor STAR TREK: DISCOVERY hebben ze in Nederland een deal gemaakt met Netflix, dus wie weet kunnen we de aankomende THE STAND-serie die ze nu druk aan het casten zijn daar ook bekijken, of de andere serie die ze willen maken op basis van een boek van Stephen King, namelijk The Institute.

Verder heb je zelfs met twintig abonnementen nog steeds geen garanties dat je kan zien wat je wil zien – vooral als het gaat om oudere films (en series). Disney+ lijkt oog te hebben voor het verleden: het zal niemand verbazen dat SONG OF THE SOUTH opvallend afwezig is, maar collega Theodoor merkte de aanwezigheid op van het obscure (en tot nu toe moeilijk te bemachtigen) THE RELUCTANT DRAGON uit 1941. Maar voor de grap moet je op Netflix eens zoeken op ‘classics’. Onder ‘Classic Movies from the 1980s’ zijn er welgeteld zestien films te vinden. Bij ‘Classic Movies from the 1970s’ zijn het er nog maar zeven; ‘Classic Movies from the 1960s’ geeft zes resultaten (waaronder wel JASON AND THE ARGONAUTS – binnenkort maar weer eens een keertje kijken). De tag ‘Classic Movies from the 1950s’ bestaat niet eens.

En voordat we Disney hier puur als positieve tegenhanger neerzetten: Disney staat er bekend om dat ze als een hebberige draak bovenop hun catalogus zitten. De oude LION KING draaien in je bioscoop ter gelegenheid van de nieuwe? Moet je eens proberen. En nu ze Fox in handen hebben wordt ook de kans om een films als ALIEN, PHANTOM OF THE PARADISE en PLANET OF THE APES op het grote scherm te kunnen zien flink kleiner (voor THE ROCKY HORROR PICTURE SHOW lijkt wel een uitzondering te worden gemaakt).

Ten slotte: op streaming kan je niet vertrouwen. Je betaalt voor het recht om te kijken wat ze bereid zijn je op dat moment voor te schotelen, maar elke film of serie kan volgens de grillen van het moederbedrijf opeens foetsie zijn. Ik zal mijn dvds en blu-rays (en harde schijf) in ieder geval nog niet zo snel van de hand doen.

Oeps. Nu heb ik al bijna 500 woorden geschreven en nog niet de helft van de door behulpzame SN-collega’s aangeleverde linkjes weten te verwerken. In lijstjesvorm dan maar, deze ene keer:

  • Een acteur uit THE ROOM wil de politiek in.
  • Little White Lies interviewde Shōji Kawamori, regisseur van GHOST IN THE SHELL, over de toekomst van handgetekende animatie.
  • The A.V. Club interviewde Rebecca Sugar over STEVEN UNIVERSE: THE MOVIE.
  • Lane Carroll uit THE CRAZIES van George Romero is overleden.
  • De nieuwe film van Julia Ducournau (RAW), TITANE, heeft een Noord-Amerikaanse distributeur – nu nog een Nederlandse?
  • Richard Stanley is terug, en niemand minder dan Nicolas Cage speelt de hoofdrol in zijn nieuwe film COLOR OUT OF SPACE. Het is nog gebaseerd op Lovecraft ook. Slashfilm heeft een interview.
  • Margot Robbie wil een nieuwe TANK GIRL-film maken.
  • Hier is een handig kaartje voor de horrorfan die nog eens naar Los Angeles wil gaan.

Veel plezier nog met deze vrijdag de dertiende! En alvast een fijn weekend.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!