Metropolis Borg
Metropolis Borg
TGIF
9 september 2016

Thank God It’s Friday, 9 september

Metropolis Borg

TGIF | Maak je klaar voor misschien wel het laatste écht zomerse weekend van dit jaar! Aftellende klok: check. Verlangende blikken naar buiten: check. Volledig verlies van concentratie: check. Maar gelukkig ook een stevige verzameling linkjes in je vertrouwde vrijdagmiddagrubriek: check!

TREK & WARS | Al vijftig jaar long lived and prosperous: gefeliciteerd Star Trek! Blik terug op de eerste aflevering en scroll langs de verschillende uniformen door de jaren heen. Rood shirt, iemand? In de Verenigde Staten zijn er speciale jubileumpostzegels gedrukt en ook NASA blijft enthousiast. En welke technologieën die we in de series zagen zijn vandaag de dag eigenlijk écht mogelijk? Mocht je een koter hebben: doe hem of haar (en jezelf) een plezier met dit hobbelding. En voor het geval je geen Trekkie bent, klik even door voor een AT-AT, een Tauntaun of een Speeder-Bike Rocker. Het is een hele industrie! Het Amerikaanse ABC plant trouwens een Star Wars-televisieserie, waarin Boba Fett mogelijk een sleutelrol krijgt. En om het blokje af te sluiten: ziehier de magie van de visual effects in STAR WARS: THE FORCE AWAKENS.

PIJPLIJN | Welke horrorfilms kunnen we nog verwachten in de laatste maanden van 2016? In januari begint de productie van de reboot van THE CROW en voor wie nog niet genoeg UNDERWORLD-films had gezien: de vijfde komt ook die maand uit. Park Chan-wook heeft ook een nieuwe fijn-duistere film: THE HAND MAIDEN, waarover je hier meer leest. De film komt in februari in Nederland uit. De ene Stephen King-verfilming is nog niet af, of er staat alweer een nieuwe op stapel: GERALD’S GAME, over een vrouw in een verlaten huisje die met handboeien aan een bed is geketend – en daarná gaat het pas écht mis! Gezellig! Ook in ontwikkeling: crime/dramaserie Warrior, gebaseerd op de handgeschreven notities van niemand minder dan Bruce Lee, ontdekt door zijn dochter. Jared Hess, regisseur van o.a. NAPOLEON DYNAMITE, tekende voor de regie van SHANGHAI DAWN (twee films in de serie waren kennelijk niet genoeg), mogelijk ook weer met Owen Wilson en Jackie Chan. En over Jackie Chan gesproken: holy bricks, Batman, LEGO richt zijn blik oostwaards: bereid je voor op THE LEGO NINJAGO MOVIE… 

HET IS NET ECHT | Het is avond, het is donker en je moet door de bossen naar huis. Neem een taxi, zou je zeggen. Maar je zult zien dat je nét pech hebt en belandt in een wel erg uitgebreide en overtuigende prank. Benieuwd of die achterbank nog schoon is. Brrr. Hier een ander uitgebreid en overtuigend filmpje: stopmotion met Xenomorphs, Predator, Star Wars- en Batmanspeelgoed. En hieronder de evolutie van stopmotion, vanaf 1900 tot KUBO AND THE TWO STRINGS:

CASTING | Dan een klein rondje casting nieuws. Misschien ligt het aan mij, maar als Superman Batman al niet kan verslaan, dan vraag ik me af welke kans Deathstroke maakt (maar laat het hem lekker proberen). Game of Thrones is ondertussen druk bezig nieuwe acteurs binnen te harken voor het zevende seizoen. Dat Jim Broadbent de gelederen gaat versterken wisten we al (hoewel het nog steeds bevestigd moet worden), maar je had vast nog niet gehoord dat ook Angela Lansbury meedoet! Of toch niet! Dat krijg je van al dat gespeculeer. Zo is het ook nog steeds niet duidelijk wie James Bond wordt. Daniel Craig wilde voor $100 miljoen niet wéér geschudde martini’s drinken, maar wat als ze hem $150 miljoen biedenHOEVEEL!? Goed, even tijd voor wat bescheidenheid met Carel Struycken. Hij zal wel wat minder krijgen voor zijn rol in Twin Peaks, maar hij komt dus terug: It is happening again!

MONSTERS | Doug Jones leidt ons rond in een Guillermo del Toro-tentoonstelling. Het is niet alleen een heel gedoe, in zo’n kostuum komen, maar het maakt natuurlijk ook een heel verschil. Lang leven horror in de kunst: zie deze prachtige monsters van Tatsuya Morino. Welke maand het is zul je met deze horrorpersonageskalender nooit meer vergeten, tenzij deze figuurtjes te veel voor je hebben gerold. Nog meer avonturen op je bureau: ALIEN, de kantooreditie. Wat me sterk aan deze klassieker doet denken. En nog meer ALIEN-onzin: trek in een snoepje? In surrealism, no one can hear you scream.

VAN ALLES | Even vergelijken: DARK CRYSTAL vs LABYRINTH – wie wint? Allebei natuurlijk, zeg ik! En herkenbaar: al heb je THE THING meerdere keren gezien, toch zit je bij die bloedtest altijd weer in spanning over wie het ook alweer was – en wie is wat op het einde? Cinematograaf Dean Cundey geeft hints. Ja, herinneringen zijn rare dingen. Ik was helemaal vergeten hoe irritant dat gegil in THE BLAIR WITCH PROJECTwas. De sequel BLAIR WITCH was wel nét zo eng om te maken, aldus de makers. Toepasselijk: hier een artikel waarom hekserij terug is in de kunst – jammer dat ze de films er niet in betrekken.

EN TOT SLOT | Sovjet posters van science fictionfilms. Een kunstenaar geïnspireerd door het werk van David Cronenberg. Een Koreaanse animatie heel (te?) erg geïnspireerd door SPIRITED AWAY. Een muziekvideo van Slayer met blood! en gore! en nazi’s! en een voornamelijk verward kijkende Danny Trejo (misschien heeft-ie te veel naar dit gifje gekeken). Dan nog de korte film MIME gemaakt voor het 48HFP Rotterdam, Stranger ThingsMillie Bobby Brown‘s onvermoede talent en nu écht tot slot: zie wat de lichtjes spellen, speciaal voor jou!

Dat was ’m weer! Blijf tips sturen naar [email protected], geniet van je weekend en tot volgende week!

9 september 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!