logo nff staand
logo nff staand
Nederhorror & scifi
9 september 2016

Nederlands Film Festival: onze tips

logo nff staand EVENT | Op woensdag 21 september barst het Nederlands Film Festival weer los. Negen dagen lang het beste van eigen bodem op verschillende locaties in Utrecht. Schokkend Nieuws zet de meest interessante genretitels en evenementen voor je op een rij.

De grote SN-trekpleister dit jaar is natuurlijk THE WINDMILL MASSACRE, de Hollandse slasher van regisseur Nick Jongerius. In SN #121 vertelden we je al alles over het ontstaan van de film. Nu heb je eindelijk de kans om zelf te zien hoe die weerloze toeristen de klappen van de Nederlandse molen krijgen. Moesten ze maar niet besparen op de bustour.  Zorg dat je de speciale voorstelling op 27 september in Pathé Rembrandt niet mist. Nick Jongerius schuift na afloop in de foyer aan voor een live-opname van de Schokkend Nieuws Podcast. We will grind him… voor live publiek!

Ook op het programma staat de korte studentenfilm ONDERBEDS, waarin de negenjarige Noa op avontuur gaat met de monsters onder haar bed. Barend de Voogd sprak eerder dit jaar met Robin de Ridder, de maker van deze sympathieke kindergriezelfilm, en vroeg hem naar zijn plannen voor de film. “We gaan de studentencompetitie van het Nederlands Film Festival proberen,” aldus de enthousiaste debutant toen. Dat is dus gelukt!

Het is opvallend hoeveel korte genrefilms er deze editie te zien zijn: SPROKKELHOUT is een duister sprookje waarin ene Hans met twee onreine figuren een nacht doorbrengt in een eenzaam, donker bos. In het horrorkortje DOODSTIL rijdt een verdwaalde moeder per ongeluk een man aan: op slag dood, denkt ze… Of toch niet? De internationaal bekroonde stopmotion-animatie EDMOND van Nina Gantz gaat over een man met kannibalistische neigingen. En in de surrealistische sciencefictionfilm INTERFACE zien we de dystopische Hollandse toekomst: iedereen loopt er rond met een spiegelend vierkant over z’n hoofd, allemaal opgesloten in de eigen benauwende beeldschermenwereld.

Ook interessant is de komst van festivalgast Willem de Beukelaer, dé stuntman van Nederland die bij vrijwel elke productie betrokken is. Op zondagmiddag maakt hij de Neude onveilig met enkele demonstraties. ’s Avonds werkt hij er met regisseur Tim Oliehoek aan een korte film. “Mogelijk steken we ook nog iemand in brand,” belooft de stuntman. Ter ere van zijn komst vertoont het NFF ook drie films met De Beukelaers beste stuntwerk: Oliehoeks VET HARD, Paul Verhoevens ZWARTBOEK en de spannende carchaser RONIN van regisseur John Frankenheimer. Alle drie met tekst en uitleg van the stuntman himself.

Om in te halen is ELLE. Paul Verhoevens internationale comeback met Isabelle Huppert. Ter begeleiding staat de nieuwe documentaire VERHOEVEN VS VERHOEVEN geprogrammeerd, waarin ‘onze Paul’ terugblikt op zijn oeuvre. Leuk voor de fans. Verhoeven vertelt ongeremd over zijn ups en downs: van de begindagen met Floris tot zijn Amerikaanse succes.

Ook voor de inhalers: Michael Dudok de Wits THE RED TURTLE, het animatieproject dat de Nederlander  maakte op uitnodiging van de Ghibli-studio. “Een match made in heaven , zou je zeggen, en toch werkt het niet helemaal”, schreef Phil van Tongeren in zijn recensie. De schipbreukelingenfilm is hoe dan ook meer dan de moeite waard. Ook hierbij een inzichtelijke docu: HET VERLANGEN VAN MICHAEL DUDOK DE WIT, waarin we achter de schermen kijken van De Wits ambachtelijke productieproces. Lijntje voor lijntje, tot diep in de nacht: alles voor de perfecte film.

Nederlands Film Festival
21 september – 30 september 2016
Verschillende locaties in Utrecht
www.filmfestival.nl

© Guus Schulting
9 september 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!