Preacher 1
Preacher 1
Bluf-TV
7 september 2016

Bluf-TV: Preacher

Preacher 1 BLUF-TV | Hopeloos, de discussie op feesten en partijen over al die fantastische televisieseries die je gevolgd móet hebben. Wie kan dat allemaal nog bijhouden? Bluf-TV is de redding op elk Nerdfest en, wie weet, aanleiding om toch eens een paar afleveringen te bekijken. Deze keer: “Wááááát!? Volg jij Preacher niet!?”

Te zien | Preacher is een serie van AMC (bekend van o.a. The Walking Dead) en kwam in mei dit jaar uit. Het eerste seizoen telt negen afleveringen. Ondertussen hebben de makers van de serie, Sam Catlin, Evan Goldberg en Seth Rogen, bekendgemaakt dat er een tweede seizoen gaat komen van dertien afleveringen.

Waar ging het ook alweer over? | De serie is gebaseerd op de strips van schrijver Garth Ennis en tekenaar Steve Dillon. Het eerste seizoen is slechts een opstapje naar de toekomstige, doldwaze avonturen van hoofdpersonen Jesse (de priester), Tulip (zijn vriendin) en Cassidy (tja…). Althans, dat hoop ik! Ondergetekende heeft de strips in de jaren negentig allemaal gelezen en kan eerlijk zeggen dat dit één van de meest geflipte verhalen is die je ooit hebt ‘meegemaakt’. Jesse Custer is een priester in een klein dorpje in Texas. Hij is van zijn geloof gevallen, zit aan de drank en bakt niets van zijn baan. Totdat hij op een dag bezeten wordt van een entiteit die hem een speciale kracht geeft: The Voice of God, waarmee hij niet te weigeren bevelen kan geven. Jesse besluit het goddeloze dorpje te ‘redden’.

Wat maakt het zo verslavend? | De personages. Zo ontmoeten we de van de pot gerukte Cassidy, die letterlijk als een geschenk uit de hemel komt. De ‘lieftallige’ Tulip O’Hare probeert Jesse er ondertussen van te overtuigen te stoppen met het priesterschap en hun oude gezamenlijk leventje weer op pakken. Het typisch Texaanse dorpje zit vol kleurrijke personages die allemaal een eigenaardigheid of geheim hebben. Dat bonte genootschap en de lijpe scenario’s maken Preacher volkomen onvoorspelbaar, over the top en verslavend. Vooral voor de mensen die Preacher nog niet gelezen hebben. Voor de mensen die de strips wel kennen, is het te gek om het allemaal ‘in het echt’ te zien.

Leukste personage | Cassidy. De Ierse vuilbek is een hoerenloper, een drugsmisbruiker, een alcoholist en nog ’t allermeest… ontzettend grappig. Niet zo suave als Jesse, maar gewoon van god los cool. Hij krijgt ook een introductie die je niet snel zal vergeten.

Irritantste personage | Donny. De rechterhand van de machtigste man van het dorpje en een civil war reenactor. Hij heeft het op Jesse gemunt en dat wil je niet, want Jesse is the good guy… Toch?

Zapservice | De pilot is één van de meest bizarre afleveringen die je ooit zal zien in een serie. De aflevering zit vol gore, te gekke karakterschetsen en een sfeervolle introductie in de gewelddadige, bourbon-doordrenkte westernwereld van Preacher. Helaas wordt de serie daarna iets tammer, maar niet zo mak dat je wilt gaan zappen. Elke aflevering heeft wel iets dat dat de moeite waard is.

Uitspraak die altijd bijval krijgt | Voor Preacher comic fans: “Lang niet alles klopt met de comic maar dat maakt eigenlijk niks uit”. Voor iedereen: “Arseface!”

Controversiële mening | Tulip is in de comics blank en blond; in de serie wordt ze gespeeld door de Ethiopisch-Ierse Ruth Negga. Dat is misschien wel beter, want dat Cajun/Creoolse past goed bij het sfeertje van het zuiden van Amerika.

Pseudo-intellectueel dieper inzichtPreacher toont dat als je dieper kijkt, iedereen een duistere kant heeft. Geloof en de zin van het leven vormen ook een rode draad in het verhaal.

Drankspelletje! | Doe een shotje Kentucky bourbon bij elke sigaret die Jesse opsteekt, vat een pintje elke keer dat Tulip teleurgesteld kijkt en neem een slokje moonshine, telkens als je Cassidy niet verstaat! Cheers!

mt_ignore: Preacher2

7 september 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!