george
george
TGIF
9 april 2021

Thank God It’s Friday, 9 april 2021

georgeTGIF | Deze column viert (vrijwel) elke week het weekend. Maar soms, na een extra volle week, moet hij in allerijl geschreven worden… Hedwig zette dit keer dus de verzamelde linkjes vrij bondig bij elkaar (en dan door naar een weekend Imagine, natuurlijk).

Of, nou ja… om helemaal eerlijk te zijn staat vanavond eerst ZACK SNYDER’S JUSTICE LEAGUE op het programma, gezellig ‘samen’ met een vriend (via Zoom). Of op de helft, in ieder geval; of we het einde van het vier uur durende epos redden valt te betwijfelen. Ik had er niet echt zin in (en heb er zeker nu dit duidelijk is geen enkele spijt van de eerste versie te hebben overgeslagen), maar door aanprijzingen als ’the “Satantango” of superhero flicks’ vond ik toch dat ik hem niet kon negeren. Ik houd tenslotte ook erg van de ‘academy ratio‘. Minder enthousiast word ik van de eerste tekenen dat dit een begin kan worden van een hele avalache aan nieuwe ‘cuts’. Zit er iemand echt te wachten op een nieuwe versie van SUICIDE SQUAD? Wees gewoon niet te bang om direct de eerste keer alles erin te stoppen. Dat hebben ze bij DICK TRACY duidelijk ook gedaan. En hoe onvolkomen DUNE uit 1984 ook was, je maakt denk ik niemand blij met ‘DAVID LYNCH’S DUNE’. Zeker David Lynch zelf niet. Klein greintje hoop: als fans de release van de ‘Snyder cut’ wisten te bewerkstelligen, dan is er misschien ook nog hoop voor een herleving van HANNIBAL…

Tegen sequels heb ik daarentegen geen enkel bezwaar. Deze lijst van de 10 beste Japanse Godzilla-films toont dat je ook in vervolgfilms prima je creativiteit kan botvieren. En dan staat SHIN GODZILLA er nog niet eens op. Ik hoop ook echt dat tegen de tijd dat de bioscopen eindelijk weer opengaan de nieuwe film, GODZILLA VS. KONG, daar alsnog te zien zal zijn, want het lijkt me vooral tof om de twee op een zo groot mogelijk scherm te zien bakkeleien. Ik snap dus ook niet echt waarom GQ zich verzet tegen de aankomende KNIVES OUT-sequels. Wat mij betreft mag Daniel Craig net zo vaak Benoit Blanc spelen als Peter Ustinov verscheen als Hercule Poirot.

De dag dat dit artikel over Brendan Fraser als de ultieme himbo gepubliceerd werd, was GEORGE OF THE JUNGLE herkijken een schot in de roos: ik voelde me direct vrolijker. Het is zo’n lieve film, stiekem. En een film die het inherente racisme van het Tarzanverhaal onderweg slim weet te ondergraven. De himbos van Fraser laten zien dat mannelijkheid méér kan zijn. Nog meer over film, gender en seksualiteit: dit essay over trans-symboliek in FRANKENSTEIN; een essay dat THE WITCH bespreekt in het kader van ‘uterus horror‘, en dit video-essay over ‘Queerness & villainy‘.

Sowieso hebben collega’s een hele zwik video-essays aangedragen waarmee je het weekend prima kan vullen. Ze gaan over WANDAVISION en de huidige angst voor ambiguiteit; ‘de coolste stunt waar je nog nooit van hebt gehoord’ (nou, ik wel hoor. – red); een parodie van spookjagerseries; ‘Tijd, Tarkovsky, en de pandemie’; het begin van een driedelige serie over STARSHIPS TROOPERS; een top tien van de beste animatiefilms ooit; een terugblik op het floppen van SNAKES ON A PLANE; en wat maakt ons eigenlijk slecht? Als dat nog niet genoeg was kan je ook nog de oude Russische televisieverfilming van The Lord of the Rings kijken, gewoon, op YouTube.

En nog op zoek naar een goede daad om die weekend te doen? Help de Filmkrant de coronacrisis door!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!