Brazilian illustrator turns songs into books by Stephen King 5979a59ecf216 700
Brazilian illustrator turns songs into books by Stephen King 5979a59ecf216 700
TGIF
8 september 2017

Thank God It’s Friday, 8 september

Brazilian illustrator turns songs into books by Stephen King 5979a59ecf216 700TGIF | Bijna weekend! Deze vrijdag duiken we achter de schermen, maar of dat nou zo’n goed idee is…

Groot nieuws, deze week: Colin Trevorrow gaat Star Wars IX (dat is deel 9, voor degenen die zijn vergeten hoe het ook alweer zat met Romeinse cijfers) toch niet regisseren. Nerdist stelde direct negen mogelijke vervangers voor; Slashfilm bedacht zelfs zeventien mogelijkheden. Den of Geek vroeg zich zelfs af of dergelijke blockbusters überhaupt een creatieve regisseur nodig hebben.

Het is natuurlijk al het zoveelste incident. ROGUE ONE werd begonnen door Gareth Edwards en afgemaakt door Tony Gilroy. Phil Lord en Christopher Miller moesten halverwege het filmen van de Han Solo-solofilm plaatsmaken voor oude rot Ron Howard. En het kwartetten met regisseurs gebeurt niet alleen in het STAR WARS-universum: THOR 2 zou ooit door Patty Jenkins geregiseerd worden tot Alan Taylor het overnam, terwijl Jenkins zelf het stokje van WONDER WOMAN overnam van Michelle McLaren.

Bij Warner’s wordt het ook steeds meer een warboel: er zijn geloof ik nu plannen voor twee verschillende Batmans en drie verschillende Jokers, maar zelfs de meest recente Joker, Jared Leto, is een er beetje in de war van, dus houd me er niet aan.

Ik vraag me toch af of we dit allemaal als filmfan moeten willen weten. Neem ROGUE ONE: het was wel te zien dat de film een bij elkaar geraapt geheel was, maar als je niet van te dichtbij keek stoorde het ook niet echt. Is het echt nodig om te weten dat JUSTICE LEAGUE wordt afgemaakt door Joss Whedon, zodat je kan speuren naar wat hij herschreven heeft?

Tsja. Over Joss Whedon gesproken: ik had pas door hoezeer ik mijn respect voor hem al grotendeels had verloren toen de aanval op zijn karakter door zijn ex-vrouw me niet echt wist te choqueren – of zelfs maar verbazen. Misschien is het tijd voor een terugkeer voor de leer van Roland Barthes. De auteur is dood. Misschien moeten we al het overbodige rond een film maar gewoon negeren: laat dat nieuws van achter de schermen, de promo’s, setfoto’s, teasers en trailers. Uiteindelijk moet het om de resulterende film gaan, en niet om al het gedoe daaromheen.

Wat moeten filmwebsites dan? Iets dat meer moeite kost maar ook veel meer kan opleveren: filmkritiek. En nee, dan niet in het goedkope CinemaSins format, waarbij goedkoop punten worden gescoord. Jordan Vogt-Roberts, regisseur van KONG: SKULL ISLAND, ging daar laatst op los. En wie hem beschuldigt van overgevoeligheid voor kritiek moet maar kijken naar de Honest Trailer die hij met de mensen van Screen Junkies maakte, en waarin hij zeker niet mild is over zijn eigen film.

Wat nodig is, is goed doordachte kritiek en commentaar dat interessante paralellen trekt. Zoals deze presentatie van Mike Hill (dank, Menno!) over waarom Jurassic Park zo goed is… en Jurassic World zo slecht (wie regisseerde die ook alweer? Oh ja. Misschien was dat STAR WARS-nieuws toch niet zo slecht). Of deze analyse van het nieuwe seizoen van AMERICAN HORROR STORY: CULT. Je kan ook terugblikken en obscure series bespreken, zoals de Indiase serie WOH, die gebaseerd was op IT. En er is natuurlijk plaats voor eigen creativiteit: als je de horrorposter naar aanleiding van 80’s-muziek hierboven leuk vindt, heb ik er nog meer

Dus: laten we in plaats van te speuren naar GAME OF THRONES-spoilers, te speculeren over wie nou precies die laatste Jedi is/zijn, of te kijken naar een heel gave regenboog aan personageposters voor THOR: RAGNAROK, ons eens concentreren op de films die we hebben. Ok, en op dit filmpje over enge clowns dan.

 Fijn weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!