Shining
Shining
TGIF
7 maart 2014

Thank God It’s Friday 7 maart

Shining Het is alweer vrijdag! Deze week werd bijna al het filmnieuws opgeslurpt door de Oscars, maar natuurlijk hebben we toch weer genoeg ander leuks voor je kunnen vinden, met links over o.a. True Detective, de fiets van Pee-Wee en… hoverboards!

OSCARS | We kunnen er niet helemaal omheen, het was de week van de Oscars. Hier zijn de posters van alle genomineerde films, maar dan in de stijl van legendarisch grafisch ontwerper Saul Bass. Heb je die Oscar-selfie gezien die heel Twitter platlegde? Dit en dit en dit zijn veel leukere versies! En wie krijgt er nou niet veel liever een Golden Geek dan een gouden bloot mannetje?

TRUE DETECTIVE | Ongeveer het enige waar deze week meer over gesproken werd dan over de Oscars, was de serie True Detective, met Matthew McConaughey en Woody Harrelson. Volgende week is de laatste aflevering van het eerste seizoen, en de theorieën en lovende woorden (zie ook onze eigen Bluf TV) zijn niet van de lucht. Hier vind je een graphic tribute. Hier (pas op voor spoilers!) all you need to know about the Yellow King. Erg grappig als je bijgekeken bent. En als het populair is moeten er mash-ups zijn: True Detective vs. Twin Peaks!

ANDERE SERIES | Op aanraden van meerdere Schokkend Nieuws-collega’s heb ik onlangs het eerste seizoen van de Canadese serie Orphan Black gekeken. Gevolg: ik raad hem nu net zo hard aan! In april begint seizoen 2, en er is alvast een teaser trailer. De serie Heroes krijgt een onverwacht vervolg, vijf jaar na het laatste seizoen. Hier zijn negen series die ook in aanmerking zouden moeten komen voor een reboot. STAKE LAND van Jim Mickle krijgt misschien een serie. En waarom is is TV ineens zo geobsedeerd met alles wat terugkomt van de dood? Häxan

KOPEN! | Trek je portemonnee maar open, want de rode jurk van Six uit Battlestar Galactica is te koop! Helaas is het slechts een kloon van de originele jurk. Ook een kloon, maar wel een die heel wat beroemde billen van dichtbij gezien heeft: de captain’s chair van de Enterprise. Wel echt: de legendarische fiets van Pee-Wee Herman! Die jurk staat me niet en een fiets heb ik al, maar hier zou ik wel wat voor over hebben (hoewel dan ook weer geen achtduizend dollar): foto’s uit HÄXAN: WITCHCRAFT THROUGH THE AGES (zie hiernaast).

WATCHMEN | Deze week werd bekend dat Terry Gilliam ooit van plan was WATCHMEN te verfilmen. Daar had Zack Snyder wel iets over te zeggen. Persoonlijk vond ik Snyders WATCHMEN best goed, en de ‘radically different ending’ van Gilliam klinkt inderdaad nogal dubieus. Maar als Snyder dan zegt dat hij de film maakte ’to save it from the Terry Gilliams of this world’, kan ik hem moeilijk meer serieus nemen. Gilliams Facebook-reactie was in stijl. Het Schokkend Nieuws team is inmiddels al verdeeld in #teamzack en #teamterry. Waar landen jullie?

TONEEL | In Nederland toert momenteel BUG rond, een toneelstuk van Tracy Letts dat in 2006 verfilmd werd door William Friedkin en nu in het Nederlands vertaald is door ‘onze eigen’ Jan Doense. En in Londen gaat binnenkort een toneelversie van LET THE RIGHT ONE IN in première, naar de film van Tomas Alfredson en het boek van John Ajvide Lindqvist.

PRIMITIVES | De 8-bit cinema trend blijft leuk, zie FIGHT CLUB hieronder! En als je zin hebt in nog meer moderne retro, is hier de Doctor Who versie van het oude vertrouwde Pacman. 

VAN ALLES | Verrassend effectief: BLADE RUNNER in de stijl van ONLY GOD FORGIVES. Volgende maandag misschien een kittig Catwoman-pakje aan naar kantoor? Red Bull heroes! Peanut heroesHero-glyphics. Zijn er nog dingen te vinden die nog niet geekified zijn? Hier zijn geeky stained glass lampen. ‘Belgium!’, en andere beste vloeken in science-fiction. GorramSerenity als 80’s poster. Waar zijn alle Angel castleden nu? De dood van de veel te vroeg overleden Andy Hallett -alias Lorne, alias The Host– blijft zo eeuwig zonde. De evolutie van acteurs. Peter Capaldi’s Doctor Who heeft alletwee zijn harten op de goede plek zitten. The Worf of Wall Street. Horroriconen als traditionele tattoos (zie kop van dit artikel). Iemand heeft muziek gezet onder dat rare lachje van Jeff Goldblum in JURASSIC PARK. Patrick Stewart and Ian McKellen (je dacht al, waar blijven ze?) nemen de Amerikaanse talkshow van Seth Meyers over. En de Hoverboards van BACK TO THE FUTURE zijn eindelijk realiteit geworden! Toch? Als Doc Brown het zegt is het waar. Toch?? 

LONGREADS | Wacht nog even voor je voor die tweede (of derde) borrel gaat! We hebben nog twee interessante longreads, voor je echt je weekend induikt. De eerste gaat over het conserveren van films. En de tweede over Jason Blum (producent van o.a. PARANORMAL ACTIVITY) en zijn “microbudget” studio films.

Dat was het weer voor deze keer. Speciale dank aan Jerry Veneman, die deze week verschillende links bijdroeg! Als jij ook iets leuks tegenkomt waarvan je denkt dat het in TGIF past, kun je dat altijd mailen naar [email protected].

7 maart 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!