mrballlegs
mrballlegs
TGIF
5 april 2019

Thank God It’s Friday, 5 april 2019

mrballlegsTGIF | Met de huidige politieke toestanden overal is de neiging om te vluchten naar films en series groot. Maar – hoe hard sommige mensen het ook proberen – je ontkomt ook daar niet aan de huidige ideologische spanningen.

Neem US. Vorige week had Julius al een hele berg linkjes, maar de film van Jordan Peele blijft de gemoederen bezighouden en leent zich duidelijk voor allerlei verschillende lezingen. Zo is de film – net als inspiratiebron THE SHINING – goed te lezen in de context van de bloederige geschiedenis van de VS met betrekking tot de oorspronkelijke bevolking. Ook ontkwam de film niet aan #ophef. Altijd tegen de stroom in zwemmende criticus Armond White is het – geloof ik? – niet eens met hoe Peele de zwarte Amerikaanse identiteit neerzet. En mensen met spasmodische dysfonie waren niet heel blij dat Lupita Nyong’o hun aandoening gebruikte als inspiratie voor hoe haar personage Red praat – al maakte haar uitgebreide uitleg en verontschuldiging kennelijk veel goed. En de Saturday Night Liveparodie kon natuurlijk ook niet lang op zich laten wachten! 

Jordan Peele is maar druk: hij is ook de gastheer van de nieuwe TWILIGHT ZONE. ‘Gaan ze dat nou ook al verpesten met politieke correctheid?’, tweette Kumail Nanjiani (die in een van de afleveringen de hoofdrol speelt) sarcastisch, maar kennelijk op basis van sommige echte reacties. Dat terwijl een recensie in The Atlantic juist een moraal miste in deze revival.

Een moraal, ja: politiek en ideologie zijn in roerige tijden moeilijk los te weken van morele vragen. Geen wonder dan ook dat de laatste tijd veel cultuur zich expliciet buigt over hoe je een goed mens kan zijn. Het fantastische THE GOOD PLACE heeft het zelfs als hoofdthema, en stelt tussen de grappen door de vraag of je in deze maatschappij überhaupt een moreel leven kan leiden. Maar ook in zom-com SANTA CLARITA DIET, waarvan het derde seizoen sinds een week op Netflix staat, speelt het een steeds grotere rol. In seizoen twee besloten hoofdpersonen Sheila en Joel al dat áls Sheila dan al mensen moet opeten om te overleven, het wel van pas komt dat er weer meer Nazi’s rondlopen. Maar in seizoen drie zie je al hoe makkelijk het is om je definitie van ‘slecht mens’ uit te breiden als je verantwoording zoekt: zijn plegers van huiselijk geweld slecht genoeg om de dood te verdienen? En mensen die ouderen oplichten dan? En dan heeft de serie tussen de uitbundige hoeveelheid gore ook nog eens van alles te zeggen over gender!

Dan is er nog de vraag of cultuur moet tonen hoe de wereld echt is, of hoe de wereld zou kunnen zijn. Ik denk dat er plek is voor beiden – maar daar is Zack Snyder het duidelijk niet mee eens. Met menig lollige tweet tot gevolg, overigens. Sowieso is er – wellicht vanwege de release van de verrassend niet-belabberde ‘teaser’ trailer voor de Jokerfilm met Joaquin Phoenix – veel Batman #content op het net. Een pleidooi om Batman lekker vreemd te houden, bijvoorbeeld, en een supercut van alle (nou ja, een flink aantal van de) keren dat arme Bruce Wayne zijn ouders vermoord zag worden.

buttDan die andere superhelden: de hype rond AVENGERS: ENDGAME kan haast niet meer verder opgeschroefd, al moet ik zeggen dat ik niet echt enthousiast kan worden van de make-over van Hawkeye of aangekondigde lengte van drie uur. Ik vond dit video-essay van drie kwartier al te lang om helemaal te kijken. Iedereen zoekt naar spoilers. Zelfs knuffelberen worden zorgvuldig geanalyseerd. Reddit heeft zelfs een wilde theorie ontwikkeld over hoe Thanos te verslaan zal zijn, al zal Ant-Man er niet bijster enthousiast over zijn (zie rechts). ENDGAME is niet het enige waar reikhalzend naar uitgekeken wordt: het laatste seizoen van GAME OF THRONES is er bijna. Tijd voor een uitgebreide terugblik… en een meekleurend blikje? Tsja. Als je al respectievelijk 59 uur en 67 uur hebt geinvesteerd in een verhaal is het ook niet zo raar dat je wil weten hoe het afloopt… of je eens gaat afvragen of het die investering eigenlijk waard was.

Dan nog maar de nieuwtjes, trailers en andere links die ik niet in het verhaal heb weten te passen. De trailer van THE DEAD DON’T DIE van Jim Jarmusch, bijvoorbeeld: het ziet er goed uit, al heeft de beste man wel de neiging om zijn grappen onnodig te onderstrepen en uit te leggen. Er is ook een passend enge teaser voor SCARY STORIES TO TELL IN THE DARK, en een poster voor de geanimeerde ADDAMS FAMILY-film die deze zomer uitkomt. Mark Hamill kondigde aan dat hij de stem inspreekt van Chucky in de aankomende CHILD’S PLAY-film, en John Cho is gecast in een live-action COWBOY BEBOP-serie. Twee Wakaliwood-films, namelijk WHO KILLED CAPTAIN ALEX en het (door Schokkend Nieuws op Imagine 2017 vertoonde) BAD BLACK, komen uit op blu-ray. En ik ben benieuwd naar de volgende stap voor Ilana Glazer nu BROAD CITY afgelopen is: een horrorfilm, FALSE POSITIVE, met Justin Theroux en Pierce Brosnan.

Fijn weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!