Imagine poster 2019
Imagine poster 2019
Nieuws
5 april 2019

Imagine Film Festival van start

Imagine poster 2019 IMAGINE 2019 | Vanavond begint het Imagine Film Festival, hét festival voor de fantastische film in Nederland. Met verschillende themaprogramma’s, de beste nieuwe shorts uit Nederland en Vlaanderen, Masterclasses, Career Talks en Q&A’s. Schokkend Nieuws is volop aanwezig, ook met dagelijkse bijdragen op de SN-website!

Imagine vindt plaats in Filmmuseum EYE, van 10 t/m 20 april. Het festival opent vanavond met een (besloten) vertoning van MONOS in het bijzijn van regisseur Alejandro Landes. De film is volgens programmeur Lauren ‘een soort trippy cocktail van Lord of the Flies, APOCALYPSE NOW en het beste werk van Werner Herzog: mythisch én klein, absurd én herkenbaar.’ De film LITTLE MONSTERS van de Australische regisseur Abe Forsythe is de publieksopener.

Het Imagine filmprogramma bevat 49 lange films en vier shorts-blokken met korte films onderverdeeld naar thema (Family Ties, Monsters, The Future, WTF??) Daarnaast zijn er dit jaar twee Nieuw Nederlands Peil-programma’s, met de beste korte films uit Nederland en Vlaanderen in aanwezigheid van alle makers, en ook de pitch-competitie keert terug, in twee delen. Vorig jaar werd de competitie gewonnen door David Jan Bronsgeest en Tim Koomen, die daarna diverse aanbiedingen uit Hollywood ontvingen en intussen bezig zijn met de feature versie van hun pitch-competitie-short MEET JIMMY. Het festival wordt afgesloten met de film FREAKS (Zach Lipovksy, 2018), een doordachte coming-of-age superheldenfilm. Voor wie alleen (of nogmaals) de hoogtepunten wil beleven: op zaterdag 20 april kun je met Best of Imagine van 10:00 tot na middernacht een selectie bekijken van de bestbezochte en hoogst gewaardeerde films uit het festivalprogramma.

Eerder deze week hebben we al uitgebreid geschreven over het aandeel van Schokkend Nieuws tijdens het festival, in Imagine: SN presents en meer!, waarin je ook een aantal tips vindt die volgens ons de moeite waard zijn. Maar nog even kort: naast de Grote Schokkend Nieuws Filmquiz, gemaakt en gepresenteerd door Vincent Hoberg en Julius Koetsier, presenteert SN dit jaar ook weer een film: DER GOLDENE HANDSCHUH, met een inleiding van Schokkend Nieuws én een bezoek van de regisseur. Kom vooral langs bij de filmquiz (donderdag 11 april, om 20:00 in het festivalcafé) en bij de filmvertoningen op vrijdag 12 of maandag 15 april. Maak een praatje met de SN-schrijvers en neem direct een gratis exemplaar mee van het nieuwste nummer!

Een van de themaprogramma’s dit jaar is Slash-O-Rama!, geinspireerd door het feit dat de laatste tijd veel klassieke slashers geremaked of gereboot worden. Regisseur William Lustig (van o.a. MANIAC en MANIAC COP, die beide worden vertoond), gaat tijdens een Career Talk in gesprek over zijn carrière en over de speciale plek die New York in zijn werk speelt. Twee andere thema’s zijn het wetenschappelijke Things To Come en Let’s Talk About Sects. In het eerste wordt verkend wat de laatste technologische ontwikkelingen betekenen voor de mens, en welke toekomstvisies niet langer enkel sciencefiction zijn. Met Gaming en VR worden mogelijkheden onderzocht. Bij Let’s Talk About Sects duikt Imagine dieper in het onrustbarend realistische onderwerp van sekten. Met hulp van gasten Martin Koolhoven, Manson-specialist Ian Cooper en een viertal sektefilms wordt de blijvende invloed van sekten op de (Amerikaanse) filmwereld onderzocht.

Ook dit jaar draaien er interessante documentaires: MEMORY: THE ORIGIN OF ALIEN is een zoektocht naar de achtergronden van ALIEN is een ‘duizelingwekkende en volstrekt originele benadering van Ridley Scotts meesterwerk’. BLUE VELVET REVISITED geeft een uniek kijkje achter de schermen van David Lynch’s iconische film, met prachtig, nog nooit eerder vertoond materiaal. Aansluitend kun je ook respectievelijk de films ALIEN (1979) en BLUE VELVET (1986) op groot scherm zien.

In het Schokkend Nieuws-magazine lichten we ieder nummer een aantal alternatieve filmaffiches uit. Voor de liefhebbers: op verzoek van Imagine benaderde de Utrechtse kunstenaar en affiche-ontwerper Joris Diks negen ontwerpers uit heel Europa en legde hen een lijst van Imagine-klassiekers voor. Het resultaat is een tentoonstelling (tijdens het hele festival te zien) met een verrassende en gevarieerde reeks van alternatieve affiches, van DONNIE DARKO en LET THE RIGHT ONE IN tot BONE TOMAHAWK en ISLE OF DOGS. Allemaal handgemaakt, in beperkte oplage (en nog te koop ook)!

Het festival is begonnen, en om je zo goed mogelijk op de hoogte te houden zet Schokkend Nieuws iedere dag een artikel of interview online. Hou de website dus in de gaten voor achtergronden, interviews, aankondigingen en fantastische ontboezemingen!

 

Uitgelicht:
Nieuw Nederlands Peil | za 14 april, 14:10 & do 18 april, 19:50
Pitch-competitie | wo 17 april, 13:45 & 14:30
De Grote Schokkend Nieuws Filmquiz | do 11 april, 20:00
SN presents: DER GOLDENE HANDSCHUH | di 12 april, 19:30 + Q&A & ma 15 april, 21:50
Themaprogramma’s Slash-O-Rama, Things To Come, Let’s Talk About Sects

 

Imagine Film Festival
10 t/m 20 april 2019
EYE Filmmuseum, Amsterdam
Tickets en info

© Schokkend Nieuws
5 april 2019

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!