rhino
rhino
TGIF
3 mei 2018

Thank God It’s Friday, 4 mei

rhino TGIF | Gezien alle verpulverde box-office records heeft de halve wereld en haar tante AVENGERS: INFINITY WAR gezien. Maar Hedwig van Driel ten tijde van het tikken van deze TGIF (nog) niet.

Een paar jaar geleden was ik nog degene van de redactie die altijd wel te porren was voor een stukje over superhelden: ik lees (nog steeds) Amerikaanse superheldencomics en stond altijd paraat om te vertellen dat er heus wel meer in veel van de films zat dan ontblote torso’s en CGI. Recent nog stond ik vooraan in de rij voor THOR: RAGNAROK en BLACK PANTHER en recenseerde WONDER WOMAN misschien wel een tikkie te enthousiast. 

Waarom heb ik dan gewoon niet zo’n zin in INFINITY WAR? Omdat ik de grote boze wereldvernietigende überbaddies een beetje beu ben? Omdat het idee van een tweeënhalf uur durende versie van het vliegveldgevecht uit CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR me eerlijk gezegd vooral uitputtend lijkt? Gezien de bezoekersaantallen heb ik kennelijk niet bijzonder veel gezelschap.

Toch is er één reden waarom ik wel een beetje nieuwsgierig ben: ondanks die gigantische aantallen bezoekers valt het met de spoilers opvallend mee. Tot nu toe is me via popculturele osmose duidelijk geworden dat er een boel meer superhelden doodgaan aan het einde dan verwacht werd (een beetje opruimen kon ook geen kwaad – zouden ze de Konmari-methode hebben toegepast?) en vanwege een zekere combinatie van koptekst en foto heb ik een sterk vermoeden over één van de onverwachte sterfgevallen. Maar het is duidelijk dat de meeste mensen proberen de kijkervaring voor anderen te beschermen (al is niet iedereen ervan overtuigd dat spoilers zo erg zijn – zie recente stukken in de Filmkrant en VN).

Ongezien toch maar een paar linkjes, want onder de miljoenen bezoekers zijn vast ook SN-lezers: iets over Thanos als vaderfiguur (geloof ik – de titel is Marvel’s Biggest Baddie Just Wants to be Your Daddy’, en over de mogelijke seksuele implicaties wil ik, in tegenstelling tot anderen, liever niet te diep nadenken); hebben ze nou de juiste helden vermoord; wat moeten we nou met dat schokkende einde (en, van dezelfde publicatie, waarom het eigenlijk helemaal niet zo schokkend is); is dit de terugkeer van filmmysticisme? Oh, en kennelijk is een zekere spoilergrap de Ready Player One of memes’, wat dat ook moge betekenen.

Ik geef mezelf nog dit weekend om te kijken of ik misschien toch zin heb in tweeënhalf uur digitaal superheldengedruis, en anders ga ik gewoon lekker al die stukken lezen en filmpjes kijken. Na een paar maanden gebombardeerd te worden met memes is het dan toch wel ergens alsof ik de film min of meer heb gezien.

Sowieso vind ik het wel interessant hoe brokjes van films en series geleidelijk tot meme verworden en vrijwel geheel losweken van hun oorspronkelijke context. Je kan nu bijvoorbeeld een buste kopen van Jean-Luc Picard die zijn hoofd in hand legt. Ik heb laatst toevallig de aflevering van THE NEXT GENERATION gekeken waaruit het bekende screenshot van die facepalm afkomstig is (seizoen drie, aflevering dertien, Déjà Q), en toen het moment opeens langskwam was het een vervreemdend effect.

Hoeveel mensen die deze gif gebruiken hebben CITIZEN KANE ooit gekeken, of weten überhaupt van het bestaan van de film af? Een paar jaar geleden al betreurde Kevin Lincoln dat gifs een moment in een film (in zijn voorbeeld EX MACHINA) van z’n magie kunnen ontdoen door herhaling, vaak al voordat je de film zelf kijkt. Aan de andere kant: misschien hoef je van CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR niet heel veel meer te zien dat dit (en misschien dit). Hoe lang tot mensen vergeten zijn uit welke  films  deze memers eigenlijk afkomstig zijn, of uit welke film Slimer eigenlijk komt, laat staan dat we zijn bestaan kennelijk aan cocaïne te danken hebben?

Nou ja, dat waren weer genoeg overpeinzingen, vooral aangezien ik nog heel veel linkjes van collega’s te linken heb. We gooien ze even op de grote hoop: mooie beelden uit de set waar ook de Imagine-poster van dit jaar uit kwam; voor de nostalgische filmkijkers die ook houden van games is er een lekker retro Spencer & Hill-spel; John Woo gaat een remake maken van zijn doorbraak THE KILLER (ook een zeer gif-waardige film) met een intrigerende vervanger voor Chow Yun-fat; uit deze Cult Epics bonus bij hun release van OBSESSIONS blijkt dat iemand in de jaren zestig niet wist hoe je Scorsese spelt; Scorsese, die heeft nog steeds sterke meningen over Rotten Tomatoes en de verwording van films tot content’; Fangoria komt terug en de nieuwe hoofdredacteur vertelt wat we mogen verwachten; gifjes kunnen ook mooi ingezet voor filmpromotie, vonden de makers van THE ENDLESS; er zijn nieuwe projecten voor Guillermo del Toro en voor het toffe nieuwe team Raimi/Aja; en ten slotte heeft Germaine Greer heeft weer eens iets provocatiefs gezegd, namelijk dat het vrouwen hun eigen schuld is dat ze zo vaak verkracht worden op het grote en kleine scherm (eeeh, nee. En wie maken er ook alweer de meeste films?)

Dat lijkt me meer dan genoeg om het weekend goed belezen in te gaan! Links voor een volgende keer (en je lievelingsfilmmemes) mogen naar [email protected]. Fijn weekend!

3 mei 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!