E2UkaMaVcAAMHkv
E2UkaMaVcAAMHkv
TGIF
4 juni 2021

Thank God It’s Friday, 4 juni 2021

E2UkaMaVcAAMHkvTGIF | Morgen openen de Nederlandse bioscopen weer hun deuren, om deze zomer een hopelijk grotendeels gevaccineerd publiek te ontvangen. Een andere reden om iets te vieren is er in juni altijd: het is Pride-maand!

Naar schatting van distributeur Pim Hermeling staan zo’n 400 films die vanwege de crisis op de plank bleven liggen, te dringen om vertoond te worden. Ik ga ze voorlopig niet kijken. Als je twee uur of langer in een bioscoopzaal zit, maakt afstand niet zo veel meer uit. Ik ga pas weer naar de bioscoop als ik twee weken geleden mijn tweede vaccin heb gehad — ook als dat betekent dat ik daardoor nooit GODZILLA VS KONG in de bioscoop zal zien, en zelfs als ik een aantal van mijn favoriete noirs en neonoirs, zoals LEAVE HER TO HEAVEN en THE LONG GOODBYE, moet missen in het noir-zomerprogramma van EYE. Het zal moeilijk zijn, maar het zal moeten.

Ander groot filmnieuws is de aankondiging van het programma van Cannes, dat gisteren bekend gemaakt werd, dit jaar propvol (waarschijnlijk) moois. De film waar ik het meest naar uitkijk is Paul Verhoevens psychoseksuele nonnendrama BENADETTA. Veel genretitels zijn er niet, maar misschien interessant voor de SN-lezer is MEMORIA, de nieuwe film van de uiterst fantasierijke Apichatpong Weesasethakul, vooral bekend om UNCLE BOONMEE WHO CAN RECALL HIS PAST LIVES (2010). Hij regisseerde ook een segment in THE YEAR OF THE EVERLASTING STORM, de onvermijdelijke lockdown-anthologiefilm die op Cannes in première gaat.

Waar ik me nog veel meer op verheug, is de aankomende tv-serie naar de stripreeks The Sandman van Neil Gaiman (hier een recent interview met hem en zijn partner Amanda Palmer, afgenomen door Lucy Lawless). Vorige week werd een deel van de cast van THE SANDMAN aangekondigd, en dat leidde tot enige ophef op Twitter. Mensen waren niet blij dat Death, die in de strips gelijkenis vertoont met Siouxsie Sioux, in de serie gespeeld wordt door de zwarte actrice Kirby Howell-Baptiste. Gaiman nam de moeite veel van de criticasters te beantwoorden: ‘If you think the Endless have any specific human race or form, you’ve missed something in Sandman. Don’t worry. Watch the show.’ En zo is het. Vreemder nog was de controverse over de nonbinaire acteur Mason Alexander Park, die gestalte zal geven aan Desire; in de strips altijd al een genderfluïde personage.

En zo komen we bij Pride-maand, want dat is juni. Laten we enigszins serieus beginnen: hoe horror als copingmechanisme kan dienen voor LGBTQ+ers, een stuk over lesbofobie in Lucky McKee’s SICK GIRL, en een over genderidentiteit in de soap DARK SHADOWS. Meer de luchtige kant op: wie kent de geflopte CREATURE FROM THE BLACK LAGOON-musical?

Ook vaak gay (-gecodeerd) zijn Disneyschurken, waarvan Cruella De Vil op dit moment de meest besproken is, vanwege haar originefilm met Emma Stone. Hier een stuk over de mode in die film, waarom de kostuumontwerpers niet blij zijn, waarom het Disney ook in CRUELLA niet lukt een ‘first openly gay character’ te creëren, en een kritiek op de trend de klassieke Disneyschurken sympathiek te maken. Van de camp van Disneyschurken is het een kleine stap naar de camp van MYSTERY SCIENCE THEATER 3000, waarvan hier de 25 beste afleveringen genoemd worden, en naar de tv-film NICK FURY uit 1998, hier besproken. Over Marvel gesproken: een lijstje van de beste romances in hun films, en de vraag: wat als Marvel zichzelf écht uitdaagde?

Fijn weekend!

 

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!