TGIF
4 december 2015

Thank God It’s Friday 4 december

TGIF | Nog één nachtje slapen en dan is het alweer Sinterklaas! Maar nu eerst een aantal cadeautjes in klik-vorm, met (wederom) een flinke dosis STAR WARS. Want onze harten kloppen nog steeds vol verwachting… 

BEZOEK | Stel je voor, je bent Peter Jackson en je zit net lekker aan tafel je Oscars te poetsen, komt er één of andere rare kwibus om een handtekening vragen. Benieuwd of we daar nog meer van horen. The Walking Dead-night had er in elk geval heel anders uitgezien als het was gemaakt naar het script dat Bruce Campbell onlangs per ongeluk op Twitter lekte.

LOOK-A-LIKES | Wat er wel hetzelfde uitziet, is deze versie van Aragorn’s epische zwaard Narsil (Anduril). Een team vakkundige smeden maakte het zwaard één-op-één na, om er vervolgens voornamelijk blikjes mee doormidden te hakken. Niet iedereen is blij met een treffende gelijkenis. Ophef in Turkije: Erdogan wordt met Gollum vergeleken! Een team van LOTR-experts moet uitkomst bieden: is dit een belediging? Het doet sterk denken aan het verhaal dat Russische advocaten Warner Bros wilden aanklagen omdat Dobby de huis-elf gemodelleerd zou zijn naar Vladimir Poetin. Maar goed, Poetin heeft zo zijn eigen adviseurs.

NIEUWE PROJECTEN | Op vrijdag 13 februari 2017 staat de release gepland van de 13e FRIDAY THE 13TH film. Regisseur David Bruckner is niet meer verbonden aan de film, maar schrijver Aaron Guzikowski is wel aan boord. Hij schreef eerder PRISONERS en werkt momenteel aan de remake van Universal’s THE WOLF MAN. Over remakes gesproken: in Canada denken ze na over een nieuwe FOR YOUR EYES ONLY. Ook problematisch: het goed vertonen van THE HATEFUL EIGHT op 70mm. Zou Tarantino daarom overwegen zijn volgende project voor TV te maken..? Hello! Jimmy Kimmel is lekker bezig. Presenteerde hij vorige week de trailer van CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR, komt-ie deze week met de nieuwe trailer van BATMAN VS SUPERMAN!

PROOST | Ontdek je inner nerfherder met dit recept voor Tatooine milk, wat vast heerlijk smaakt bij een stukje gevulde, spicy zandworm. En daarna weer aan het werk! Net als cinematograaf John Seale, die al vijftien jaar geleden met pensioen zou maar veel liever recent nog MAD MAX: FURY ROAD filmde – zonder script, maar aan de hand van wel 3.500 storyboards:

REKENEN | Niet onbelangrijk in het leven: wiskunde. Met kansberekening (en weldoordachte keuzes) kom je een heel eind als je THE HUNGER GAMES wilt overleven: Film Theory legt het je uit in twee delen. En hoe lang zou het eigenlijk duren voordat de mensheid wordt weggevaagd door vampiers? Academici houden zich met mindere zaken bezig. Amerikaanse professor Zachary Feinstein bestudeerde de financiële repercussies van de vernietiging van de Death Star (Spoiler: die zijn niet mals). Astrofysicus Neil deGrasse Tyson heeft een zeer goede reden waarom hij de Starship Enterprise verkiest boven de Millenium Falcon. En op deze infographic kun je de schepen nog grondiger vergelijken.

STAR WARS | Vorige maand linkte TGIF al naar een artikel waarin Carrie Fisher Daisy Ridley adviseerde niet met iedere outfit akkoord te gaan; nu blijkt dat Disney alleen Leia wilde terughalen als Fisher zou afvallen – uiteraard doorslaggevend in een intergalactische oorlog. Prachtig gedaan: album covers in STAR WARS-stijl. En vergaap je ook eens aan deze thematische Alamo Drafthouse bioscoop, de winnaars van de Star Wars 4 Ever-tatoeagewedstrijd of dit minutieuze knutselwerk voor de originele STAR WARS-trilogie. En een diamanten droid, voor wie écht niets weet voor het verlanglijstje.

EN OOK DIT NOG | Op 6 januari is er in Nijmegen een lezing over het werk van Hayao Miyazaki en als je van Studio Ghibli houdt moet je zeker deze lijst bekijken. Theatervoorstelling HORROR van Jakop Ahlbom speelt trouwens nog t/m 7 januari in verschillende theaters en Schokkend Nieuws en het Brusselse Offscreen Filmfestival verwelkomen je graag op 10 en 19 december op het Meet Your Maker! festival: ruim baan voor Nederhorror en Vlaamse genrefilms!  Hoe je het laatste uur doorkomt vandaag? Staar de rest van de middag naar deze STAR WARS poster, Godzilla of de vragen van ons lezersenquête. Of herleef die irritatie bij het spelen van Zelda met deze real-life Navi en Link-cosplay op z’n best. Tot slot: het 30 Second Bunny Theatre is dit jaar gestopt, na tien jaar en 87 (genre)films te hebben nagespeeld met getekende konijntjes. Het begon ooit met JAWS.

Dat was ’m weer voor deze week! Tips stuur je zoals altijd naar [email protected]. Fijn weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!