TGIF3juni1
TGIF3juni1
TGIF
3 juni 2016

Thank God it’s Friday, 3 juni

TGIF3juni1 TGIF| Het is vrijdag, de week is voorbij, kortom: het is weer tijd voor TGIF. Vandaag is het ook mijn verjaardag, dus speciaal om mijn voortschrijdende aftakeling te vieren hebben we naast alle leuke linkjes ook een opvallend aantal deprimerende…

IN DE PIJPLIJN| Op een verjaardag als vandaag ben ik extra jaloers op de hoofdpersoon van THE MAN FROM EARTH, die nog steeds leeft na geboren te zijn in het Pleistoceen. Gelukkig komt er een sequel om mijn naderende dood er extra in te wrijven. Luc Besson keert terug naar de gestoorde discoglitter van THE FIFTH ELEMENT, met VALERIAN, net als THE FIFTH ELEMENT hevig geïnspireerd door Franse scifi-strips uit de jaren zeventig, ditmaal RAVIAN EN LAURELINE. Bekijk alvast de setfoto’s. Ook lekker traditioneel wordt DOC SAVAGE, de nieuwe film van Shane Black met The Rock, gebaseerd op de heerlijke pulpromans over een onaangepaste spierbundel die misdaad bevecht. Shane Black is sowieso drukker dan ooit, want hij heeft ook updates over THE PREDATOR, zijn sequel van de film waarin hij zijn acteertalent verkende. Noah Hawley, de man achter de opvallend sterke FARGO-televisieserie, maakt voor Fox een X-MEN-serie getiteld LEGION, waarvan ook de eerste still al te zien valt. Xtraordinary zijn ook de Gentlemen in de reboot van LXG. Alan Moore pakt alvast een voodoopop erbij.  Amazon Japan komt met een update van heerlijke Super Sensai-series ULTRAMAN en KAMEN RIDER. Nu al beter dan de reboot van POWER RANGERS. Meer dan twintig jaar na THE NIGHT FLIER, die Stephen King-verfilming met de bloedpissende vampier en Albert uit TWIN PEAKS, keert regisseur Mark Pavia terug met FENDER BENDER. In een interview met Fangoria vertelt hij over zijn nieuwe film en het volgende Stephen King-project dat hij op stapel heeft staan. King bakt nog steeds warme broodjes in Hollywood, maar ook H.P. Lovecraft wordt weer aangeboord als inspiratiebron. Nog mooier is dat ieders favoriete Zuid-Afrikaanse warlock, Richard Stanley, met THE COLOUR OUT OF SPACE zijn eerste speelfilm in meer dan vijfentwintig jaar aflevert, na een groot aantal shorts en documentaires.

SUPERHELDEN| Het wordt vaste prik in TGIF, maar er zijn weer heel wat nieuwtjes over onze vrienden met capes. Nou ja, capes zul je niet vinden in GUARDIANS OF THE GALAXY, maar we weten wel wie de schurk zal worden, waarschijnlijk. En we weten waarschijnlijk ook wat de rol van THE HULK wordt in THOR: RAGNAROK: hij wordt boos op aliens. Recentelijk mochten we nog genieten van Bryan Singers obsessie met lelijke kostuums in X-MEN: APOCALYPSE, maar toch blijven er 15 vragen onbeantwoord. Meer X-MEN: APOCALYPSE vind je in deze featurette over de beste scène uit de film, en hier is het antwoord op de vraag: waarom zo weinig Wolverine? We mogen ons echter troosten met de gedachte dat X-MEN: APOCALYPSE niet het dieptepunt is in de superheldencinema dit jaar: dat blijft BATMAN v. SUPERMAN, maar BATMAN “doesn’t give a fuck”.

STEVEN SPIELBERG| Steven Spielberg gaf afgelopen week een erg sterke speech op Harvard, die je hier kunt bekijken. Toch zit hij er soms naast, volgens Forbes, dat de vloer aanveegt met Spielbergs doempreken over virtual reality enkele weken geleden. In de geest van Spielberg komt er nu ook een nieuwe Disney-franchise omschreven als “de vrouwelijke INDIANA JONES”, gebaseerd op een stripboek. En tot slot nog tweemaal heerlijk flauwe internethumor rondom het tijdloze JURASSIC PARK.

SLASHERS| Zowel John Carpenter als Brett Easton Ellis kan het goed vinden met seriemoordenaars. In hun werk althans, want ik wil niet beweren dat ze besties zijn met Dahmer. De twee mannen spraken elkaar voor Brett Easton Ellis’ podcast. Jason Voorhees keert terug in een origin-story.… hadden de makers nou maar naar Carpenters wijze woorden over de Halloween-remake geluisterd, of naar zijn harde woorden voor het origineel. Duitse tv-zender ZDF is in ieder geval fan van Carpenter, maar dat hadden ze beter niet kunnen laten blijken tijdens de kinderprogrammering. Om de trifecta klassieke killers compleet te maken: beelden van de set van de nieuwe Leatherface. En ben je moe van de grote franchises? Dan kun je je heil vinden bij 10 andere cultslashers.

DE DOOD| Ik beloofde jullie deprimerend materiaal, dus bij deze een hele alinea gewijd aan Magere Hein. Maar we beginnen luchtig, met deze ontzettend flauwe parodie op een recente dood in GAME OF THRONES. Bloederiger gaat het er aan toe in deze klassieke kunstwerken. De grootste seriemoordenaar op aarde blijft Arnold Schwarzenegger: zijn slachtoffers praten bij met Empire en doen hun hartverscheurende verhaal. Wil je tegenwoordig echter de personages met bosjes zien vallen, dan haal je beter een televisie in huis (de televisie is een mooie nieuwe uitvinding om de leegte in je leven te vullen). Maar stompen al die sterfscènes op televisie niet ontzettend af? En zijn niet opvallend veel van de slachtoffers niet-blank en niet-hetero? Dat zoveel personages het hoekje om gaan hoeft niet te betekenen dat de series pessimistisch zijn. GAME OF THRONES is dat wel ja, maar volgens dit artikel is THE WALKING DEAD juist opvallend optimistisch. En tot slot staan we nog stil bij alles wat had kunnen zijn wanneer Stanley Kubrick niet zo vroeg was overleden. Ik zit alvast melancholisch voor me uit te neuriën, terwijl ik een kaarsje voor Mr. Kubrick opsteek: “When you wish upon a star….”

TGIF3juni2

 

NERDRAGE| Dat was deprimerend, niet? Het kan echter nog deprimerender (ja, echt!) en dat zal ik bewijzen ook: de afgelopen tijd hebben Melissa McCarthy en alle andere vrouwelijke sterren uit de GHOSTBUSTER-reboot een bak gal overzich heen gekregen omdat ze het gewaagd hebben geboren te worden met het XX-chromosoom. McCarthy slaat terug en ook Dan Akroyd doet een duit in het zakje. Dat laastste werd hem niet in dank afgenomen, want een stelletje nare nerds overladen nu ook Dr. Raymond Stantz met dreigementen en scheldpartijen. Ook Marvel kon rekenen op een flinke portie “nerdrage” vanwege hun meest recente CAPTAIN AMERICA-comic. De acteur die CAPTAIN AMERICA speelt in de films, Chris Evans, kreeg een dubbele portie negatieve reacties vanwege zijn naamgenoot die het gewraakte nieuwe seizoen van TOP GEAR presenteert. Dankzij de hordes wild om zich heen meppende fans konden we rekenen op niet één, niet twee, maar zelfs drie uitstekende tegenreacties die uitleggen waarom het huidige gedrag van fans echt niet meer door de beugel kan. Je kunt het niet eens zijn met een reboot/remake/sequel, maar dat betekent nog niet dat je het recht hebt de cast en crew weg te pesten of met de dood te bedreigen, of de film te gebruiken als kapstok voor allerhande racistische, seksistische, discriminatoire uitingen. Want of de GHOSTBUSTERS vrouwen zijn, CAPTAIN AMERICA een nazi is, en Hermione gespeeld wordt door een zwarte vrouw, daarover hoef jij je gelukkig geen zorgen te maker; dat doen de schrijvers en makers wel.

TROUBLE IN PARADISE| En die makers maken zich vaak zorgen. Want er is afgelopen week opvallend veel gedonder bij grote franchises. Nee, het deprimerende nieuws is inderdaad nog niet over...Sam Mendes en Bryan Singer hangen hun lier in de wilgen, respectievelijk voor JAMES BOND en X-MEN. Gelukkig azen de Broccoli’s voor Bond al op een nieuwe chefkok, eh… regisseur, met eveneens een culinaire achternaam. Er is ook gedonder op de set van STAR WARS: ROGUE ONE: er zijn reshoots aangekondigd, en wat dat precies betekent lees je hier en hier. Hoe dan ook weten we al wel hoe ROGUE ONE zal eindigen….

CONFETTI EN SLINGERS EN TRAKTATIES ENZO| We besluiten deze vrijdag op een vrolijker noot. Laten we beginnen met een toplijstje van de leukste “traktaties” in horrorfilms: de 5 beste scènes die achter de aftiteling geplakt zijn. Nog meer lijstjes: de 25 beste sciencefictionfilms uit de jaren ’70 en de top 10 slechtste filmmonsters aller tijden. Oscar Isaac kan dansen, ook op ACDC, bewijzen deze fan-edits. Fans zijn sowieso lekker bezig (en ditmaal meen ik dat) met deze fantastische plaatjes-scroll over A NEW HOPE. Geeft de term “STAR WARS-crawl” een nieuwe betekenis. Ook erg artistiek: deze matte-paintings voor gekke-nonnenfilm BLACK NARCISSUS. Zou INDEPENDENCE DAY: RESURGENCE goed kunnen zijn? Hoe dan ook, “Welcome to earth”. THE AVENGERS was een kutfilm. Ik meen het. Want wat voor film stopt Uma Thurman in een kleurrijk berenpak en laat Sean Connery de aarde vernietigen met een weermachine? De makers van THE AVENGERS leggen uit wat er misging. De makers van de pilot van de televisieserie PREACHER leggen uit wat er goed ging. Uit de oude doos: deze fantastische en zeldzame teasers voor films als THE THING en THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE III. En we verlaten je deze week met deze reclame voor Takashi Miike’s TERRA FORMARS die eveneens dienst doet als reclame voor kakkerlakkenkleefmiddel.

Dat was ’m weer! Blijf tips sturen naar [email protected], geniet van je weekend en tot volgende week!

3 juni 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!