HauerThor
HauerThor
TGIF
3 januari 2014

Thank God It’s Friday 3 januari

HauerThorDe feestdagenkomkommertijd op internet uit zich vooral in een eindeloze reeks lijstjes. Gelukkig zitten er veel leuke tussen, dus die nemen we mee in deze eerste TGIF van het nieuwe jaar. Verder ook nog genoeg comics, Doctor Who en superhelden; all the usual suspects!

ACHTERUIT KIJKEN | De lawine jaarlijstjes is nog niet voorbij. Allereerst is er onze eigen Schokkend Nieuws top tien, met bovenaan die pagina ook mijn persoonlijke favorieten van 2013. Hier vind je  de jaarlijst van de medewerkers van The Cult Corner, waaronder voormalig SN-redactielid Ronald Simons en tegenwoordig SN-medewerker Julius Koetsier. We rennen nog even door de rest van de eindejaarslijstjes. De tien of de dertien of de negentien beste horrorfilms en de beste genrefilms volgens Viewer Discretion Advised. De engste momenten volgens Fangoria. Fangoria-medewerker Chris Alexander noemt trouwens ook FRANKENSTEIN’S ARMY van de Nederlandse regisseur Richard Raaphorst in zijn beste films van het jaar.  De top tien van het jaar volgens Alamo DrafthouseHier heb ik een paar leuke kijktips uitgehaald (check ook deel twee en drie). De beste trailers van het jaar, en de beste performances.  De beste Empire interviews volgens Empire. De vijfentwintig slechtste films (wat is het toch met al die LONE RANGER-haat? Het is misschien geen meesterwerk, maar ik heb me er prima mee vermaakt). Laserpunch van Thijs van Domburg met een gevarieerde lijst. De beste twintig volgens Edgar Wright. Het beste en het slechtste volgens SFX Magazine. En als laatste: een passend dramatisch in memoriam voor alle tv-series die 2014 niet gehaald hebben.

VOORUIT KIJKEN | Klaar? Nee, het is nog niet klaar, want er moet natuurlijk ook vooruit gekeken worden! Aankomende kleine indie films bijvoorbeeld.  Vijfentwintigvijftig  of zelfs honderd films om naar uit te kijken in 2014, of een combi van 66 films en series. Hier nog eens vijftien regisseurs om in de gaten te houden in 2014, waaronder twee Nederlanders! 

COMICS | Schokkend Nieuws redactielid en onze TGIF voorgangster Hedwig van Driel vertelt SN-columnist en stripjournalist Michael Minneboo over haar favoriete strips. Alan Moore’s poker face. Happy Birthday Stan Lee, deze week 91 geworden! Je zou het niet zeggen, als je hem hierboven enthousiast ziet zijn over THE AMAZING SPIDER-MAN 2. De Washington Post viert zijn verjaardag met een geanimeerd interview. En hier zijn zestien redenen om Stan Lee leuk te vinden. Zijn sensitive side was even schrikken. Dan hebben we nog de tien beste comic book movie moments dit jaar, of  gewoon de elf of negentien beste comics.

NOOIT GENOEG LIJSTJES! | Wat was dat? Nog niet genoeg lijstjes gehad? Geen probleem. Dertien acteurs die weigerden promotie voor hun film te maken. De vijf meest bizarre films van deze eeuw tot nog toe.  En probeer hierna nog maar eens gewoon bij je huisarts langs te gaan. Last but definitely not least: de beste videogames van het jaar volgens niemand minder dan John Carpenter!

GROF GEWELD | De vijfentwintig dodelijkste acteurs. Schwarzenegger op nummer één is niet verrassend, maar Charlie Sheen? Antonio Banderas? En Charles ‘Death Wish’ Bronson hangt ergens onderaan te bungelen? Ook geen lieverdje: alle doden in Quentin Tarantino-films en de manier waarop ze aan hun eind zijn gekomen. Over Quentin gesproken: hier kun je het script lezen van zijn eerste film MY BEST FRIEND’S BIRTHDAY, nooit officieel uitgebracht en grotendeels vernietigd.

KORT | Gevolgd door een T-Rex! Marvel beesten! Victorianen zonder hoofden! Move over Jean-Claude, here’s Wolverine. Yep, nog steeds een leuk stel. Ooit afgevraagd hoe TWILIGHT geweest zou zijn met Jennifer Lawrence in plaats van Kristen Stewart? Hollywoodsterren als superhelden, zie Rutger Hauer als Thor in de kop van dit artikel. Zin in een nieuwe traditie? Begin elk nieuw jaar met low-budget horror. Moet het geflopte R.I.P.D. een cultklassieker worden? De Game of Thrones Sigils als ze waren ontworpen door glitter- en regenbogenkampioen Lisa Frank. Ingenieuze DIY bioscoop! En Fangoria rakelt BLUE VELVET herinneringen op. 

POSTERS | De beste posters van het jaar volgens Bloody Disgusting. En mooie posters van filmauto’s, zoals deze DeLorean uit BACK TO THE FUTURE.

mt_ignore: BacktotheFuture

SUPERHELDEN | Krijgt Peggy Carter uit CAPTAIN AMERICA een eigen serie? De nieuwe Wonder Woman spreekt. The Rock hint naar een DC Comics film en Screencrush heeft theorieën. De ANT-MAN hype is officieel begonnen. De eerste officiële foto van GUARDIANS OF THE GALAXY. En deze geweldige Marvel-kalender uit 1975 loopt geheel synchroon met het jaar 2014.  Downloaden, uitprinten en in de wc hangen!

NETFLIX | Dit vraag ik me al af sinds we hier eindelijk Netflix hebben. Wat is dat toch met die bizar specifieke aanraders? Wanneer zat je voor het laatst op de bank en dacht: “Weet je waar ik zin in heb vanavond? Een waargebeurde sciencefictionfilm over een Papoeaanse psychopatische kat.” The Atlantic probeert het uit te vogelen. Volgens dit artikel (waarschijnlijk geschreven door een Amerikaan, waad even door alle spelfouten) is, sinds Netflix bestaat, binge watching de norm geworden. 

RETRO | We hadden hem al een keer apart vermeld, maar het mag best nog een keer. KUNG FURY! Inmiddels is het streefbedrag bereikt en verdubbeld. Die film gaat er komen!

EET SMAKELIJK | Uwe Boll heeft een bijbaantje als restaurantrecensent

DOCTOR WHO | In de woorden van River Song: “Spoilers!” De kerstepisode van Doctor Who was ook de laatste met Matt Smith en helaas had hij een beter afscheid verdiend. In deze recensie kan ik me grotendeels vinden.  Ik ga Matt missen,  maar ben heel erg benieuwd naar Peter Capaldi als de nieuwe Doctor. SFX magazine stelt alvast wat eisen. Wordt dit de nieuwe catchphrase…? Hier nog een behind the scenes en deleted scene. En wat is een Doctor zonder een hoed

mt_ignore: DoctorWho

BUFFY | Joss Whedon en Anthony Head (Giles) bespreken de erfenis van Buffy the Vampire Slayer, met hulp van schrijvers, producers en fans. 

SHIASTAARTJE | Het Shia LaBeouf-verhaal waarover ik de vorige keer schreef, heeft een bizar staartje gekregen. Had hij zijn eerste excuus nog uit een obscuur hoekje van het internet gekopieerd, nu is zijn twitterfeed gevuld met gekopieerde verontschuldigingen van mensen als Mel Gibson, Tiger Woods, de burgemeester van Toronto en de mislukte doventolk bij Mandela’s begrafenis. Op 1 januari vloog er blijkbaar zelfs een gehuurd vliegtuigje over L.A. met excuses. Wel grappig: de fans die het niet doorhebben en hem constant toe-tweeten dat hij zich niet zo vaak hoeft te verontschuldigen en hem álláng vergeven hebben. Daar heeft dit dan weer een eind aan gemaakt. Rare jongen, die Shia.

Dat was het voor deze week!  Suggesties kun je als altijd mailen naar tgif@schokkendnieuws.nl.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!