foregon
foregon
TGIF
28 februari 2014

Thank God It’s Friday 28 februari

foregonDit was de week dat we jammer genoeg afscheid moesten nemen van schrijver, regisseur en Ghostbuster Harold Ramis. Daar staan we natuurlijk even bij stil. Verder in deze Thank God It’s Friday: Ghanese posters, curling en heel veel drank.

HAROLD RAMIS | Begin deze week overleed Harold Ramis, de man achter GHOSTBUSTERS, CADDYSHACK en natuurlijk GROUNDHOG DAY. Hier een mooi artikel over Ramis en zijn werk. Het eerbewijs bovenaan deze pagina komt hier vandaan. Deze tekening is ook mooi. De brandweerkazerne uit GHOSTBUSTERS bracht eveneens een ode aan Ramis – nou ja, dat dachten we tenminste even. En hier een top tien van favoriete momenten uit films van Harold Ramis. Sony koos overigens wel een heel slecht moment om aan te geven dat GHOSTBUSTERS 3 gewoon doorgaat.

OLYMPISCHE SPELEN | Zo, de Olympische Spelen zitten er ook weer op. Gelukkig hebben we er een enorme lading medailles aan over gehouden en deze schaats/Mario Kart mash-up. Curling is zo’n sport die een keer in een dronken bui is verzonnen en nooit meer weg is gegaan. Wat de regels zijn en hoe het werkt? Geen flauw idee. Gelukkig is de Swedish chef er om uitleg te geven.

POSTERS | In deze aflevering van de youtube-serie Beyond the Marquee een bezoek aan een tentoonstelling met werk van Drew Struzan en Bob Peak. Hier vindt je klassieke filmposters in de stijl van Ottoman schilderijen. In Ghana schilderen ze zelf de filmposters, en ze zijn nog te koop ook! In Hongarije kunnen ze er ook wat van. Pixar-poppetjes in Oscar-genomineerde films. Mondo brengt de meest prachtige alternatieve filmposters uit. Jessica Olsen, COO/hoge pief bij Mondo, legt uit hoe ze te werk gaan. En de officiële poster voor het vierde seizoen van Game of Thrones kan je ook bewonderen.

FILMS EN HET ECHTE LEVEN | In de film ziet het er allemaal prachtig uit maar achter de schermen, in het echte leven, gaat het er minder mooi aan toe. In deze korte documentaire wordt uit de doeken gedaan hoe special effects-huis Rhythm & Hues twee weken voordat ze een Oscar wonnen voor LIFE OF PI failliet gingen. Minder serieus is dit kijkje achter de schermen bij THE HOBBIT, waar Benedict Cumberbatch al krioelend gestalte gaf aan Smaug. Obama kondigt aan dat ze een echte Iron Man gaan maken en een team van wapenexperts hebben een functioneel Batman-pak in elkaar geknutseld. Zonder cape, dat wel. Ten slotte een paar charmante Fransmannen die op hilarische wijze film en werkelijkheid naast elkaar zetten.

BORRELTIJD | Zo tijd voor (nog) een borrel! Hier vind je Disney cocktails. Is wijn meer je ding, dan is hier een handig schema met voor elke Oscar-genomineerde film een passende wijn. Of wat dacht je van een lekker bloederige Walking Dead-borrel? Open je bierflesjes met deze mooie flesopener. Forensische wetenschappers lusten er trouwens ook wel eentje. Alleen kleien ze na het legen van de fles wel meteen een gezicht erop. Toepasselijke borrelhappen vind je hier want het is natuurlijk wel verstandig een bodempje te leggen voordat je gaat boozen.

WETENSCHAPPELIJK VERANTWOORD | Voordat de drank er in gaat hakken nog snel wat om die stervende hersencellen te stimuleren: Wat dacht je bijvoorbeeld van de honderd ideeën die film hebben beïnvloed? Hier vindt je een occulte geschiedenis van de televisie. Bekijk hoe het filmrestauratieproces werkt bij de Criterion Collection – je weet wel, van die mooie dvd-uitgaven. Het periodiek systeem van verhalen vertellen. CalArts (California Institute of the Arts) is de school waar een aantal van de grootste animatoren vandaan komt. Vooral de jaren zeventig waren een goed jaar met studenten als Tim Burton en Brad Bird. Ten slotte nog wat mind blowing film en televisie theorieën. 

GRABBELBAK | Nog wat losse linkjes en dan is het wat mij betreft weekend! INCEPTION in 8-bit animatie. INCEPTION-hond. Zoek je nog acteurs voor je film? Doe het dan lekker ouderwets via de casting-couch en niet via Facebook. Allerlei iconische filmpersonages in animatievorm. Een gewei boven je haard is zo 2013. Hang lekker een zelf geknutseld Wampa-hoofd op! Veertien bekendheden die stiekem gewoon tijdreizigers, of natuurlijk onsterfelijk, zijn. Een handig overzicht van magische ringen. Winter is coming op de stoep. En Steven Soderbergh verveelde zich en maakte toen maar van twee PSYCHO’s één! Last but zeker not least: Jean Claude van Damme’s epische split tussen de vrachtwagens gemixt met GRAVITY.

Fijn weekend allemaal! Tips kunnen zoals altijd naar tgif@schokkendnieuws.nl

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!