Insecten. Brrr. Eng. En daardoor vaak voer voor horrorfilms. Maar in hoeverre is de reputatie van insecten in Hollywood gebaseerd op wetenschappelijke feiten? Je komt erachter tijdens de Paradiso-lezing Science of Fiction? op 9 maart.
Of het nou de mentale kriebelbeestjes zijn in BUG (William Friedkin, 2006), de arme vlieg die wordt samengesmolten met Jeff Goldblum in THE FLY (David Cronenberg, 1986) of de gigantische mieren in THEM! (Gordon Douglad, 1954) – insecten hebben Hollywood, en dan vooral de horrorbranche, altijd geïnspireerd.
Paradiso organiseert dit jaar regelmatig lezingen onder het kopje Science of Fiction? Het gaat dan vooral over de zin en onzin van wetenschap in films. Het spits wordt afgebeten door entomoloog Prof. dr. Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit, die op zondag 9 maart om 11 uur ’s ochtends een lezing geeft met de titel De reputatie van insecten in Hollywood en in de wetenschap. Zijn insecten wel zo eng als ze worden uitgebeeld of verdienen ze een betere reputatie?
De serie lezingen wordt op 30 maart voortgezet met een lezing over klimaatverandering door Dr. Appy Sluis. Daarna volgen nog een lezing over dromen en films (psycholoog Prof. dr. Douwe Draaisma, 14 april), een lezing over de zin en onzin van teleportatie (nanofysicus Prof. dr. Ronald Hanson, 18 mei) en een lezing over onwaarschijnlijk onderzoek (bioloog Prof. dr. Ronald Hanson, 1 juni)
Het is misschien een beetje vroeg opstaan op de zondagochtend – en je moet dan ook net maar zin hebben in krioelende creaturen. Maar wie meer te weten wil komen over zespotige kleine beestjes, zet zondag 9 maart voor de verandering de wekker maar eens.
Paradiso
Weteringschans 6-8, Amsterdam
9 maart 2014, 11.00 uur.
Website