Fry Day
Fry Day
TGIF
27 mei 2016

Thank God It’s Friday, 27 mei

Fry Day TGIF | Vandaag is het precies 83 jaar geleden dat deze hamlapjes leerden wie er bang was voor de grote boze wolf. Het is vandaag ook exact dertig jaar geleden dat Dragon Quest uitkwam. En je hebt op de kop af zeven hele dagen moeten wachten op een nieuwe lading linkjes! Thank God It’s Fry-day…

GET TO THE CHOPPAH | Linkten we vorige week naar een PREDATOR kostuum-update, deze week onthult Shane Black ook de naam van de held – en hij is er nogal mee in zijn nopjes. Wie weet zien we de Austrian Oak nog terug – al zal hij wel een stukje ouder zijn in deze ‘inventive sequel’. Nu we het toch over Ahnohld hebben: lees hier de geschiedenis van COMMANDO, volgens regisseur Mark Lester “the granddaddy of action films as we know them today”. Wie we ook terug gaan zien: Michael Meyers! John Carpenter kondigde aan dat hij de HALLOWEEN franchise nieuw leven in gaat blazen en dat het géén sequel, remake of reboot wordt. Carpenter gaat produceren, is creative consultant en neemt mogelijk zelfs de score voor zijn rekening! Maar wie regisseert? Guillermo del Toro niet. Hij heeft alleen wel een hoop te zeggen over John Carpenter in zijn recente tweetstorm. Louter positief, natuurlijk!

HAPPY CHEWBACCA | Waar heel veel mensen ook enthousiast van werden: de Happy Chewbacca Mom. In één week tijd werd haar filmpje miljoenen keren bekeken en James Corden wilde wel carpoolen met haar (en nog iemand). De vrolijke wookiefan kreeg een persoonlijk bericht van Peter Mayhew én we hebben bewijs dat Chewie zelf het filmpje ook erg kan waarderen. Zin om je op een iets rustiger manier te verdiepen in de wereld van STAR WARS? In het Engelse Surrey staat de Millennium Falcon op je te wachten. Van Wars naar Trek: Picard meets Vader. En Xavier ontmoet Xavier, waarna Magneto Magneto ontmoet.

TRY THIS AT HOME | Voor de doe-het-zelvers onder ons vraag ik graag even de aandacht voor het volgende meesterwerkje. Er is in een vorige TGIF al eens een Doof-ukelele voorbij gekomen, maar dit is toch echt het betere werk! En zie hier hoe je de gitaar maakt. Nu nog even oefenen op die riff uit Highway to Hell.. Niet zo muzikaal, maar wel DIY-er met bad-ass ambitie? In de serie Make it Real testen de supermakers of Captain America’s electromagnetische schild echt werkt. Met z’n allen: When Captain America throws his mighty shieeeeeeld!

EEN POT NAT | Luister hier naar de reden waarom A NIGHTMARE ON ELM STREET III en X-MEN eigenlijk een en dezelfde film is. Dat THE SHINING regelmatig homages uitlokt is je vast wel eens opgevallen. Hier een aantal verwijzingen op een rijtje. Over invloeden gesproken – deze Everything is a Remix-video geeft je een beeld van waar J.J. Abrams het allemaal haalt. Een boeiende vraag: vallen we in de huidige filmwereld niet te makkelijk terug op nostalgie, voor maximaal effect? Over intertekstualiteit binnen Hollywood. Klik voor nog meer inhoud op je vrijdagmiddag gelijk even door naar een andere interessante analyse over de filmindustrie: “The Hollywood crash is coming”. En voor wie gewoon lekker (toch) alles door elkaar wil mixen, zie hieronder de korte mash-upfilm Darth by Darthwest.

 

WE ZULLEN NOG WEL ZIEN | Casting nieuws: Michael Keaton gaat van bat naar spider; een hoop nieuwe namen voor THOR RAGNAROK; niemand minder dan Elton John verschijnt in de KINGSMAN-sequel en wie o wie gaat er meedoen aan de volgende DEADPOOL? Wat-er-verder-ook-aankomt-nieuws: John Sayles schrijft én regisseert DJANGO LIVES, mét Franco Nero! Wie-ook-nog-steeds-leven-nieuws: Kirk, Uhura, Scotty en de rest, te zien in het aankomende STAR TREK BEYOND. Deze trailer van STAR TREK BEYOND is behoorlijk slick – in elk geval slicker dan die van de Lethal Weapon TV-serie. Voordeel van de twijfel…? Géén twijfel over mogelijk: Neil Gaiman is een (mijn) held en ik kijk dan ook ontzettend uit naar de documentaire DREAM DANGEROUSLY

NOG MEER PIJPLIJN | De anime Fullmetal Alchemist wordt verfilmd, met (jawel en eindelijk) een geheel Japanse cast. Van Japan naar een kasteel met pratende inboedel: een hoop mensen zijn enorm nieuwsgierig naar de nieuwste Disney film BEAUTY AND THE BEAST. De trailer van deze niet-animatie-versie werd binnen 24 uur maar liefst 91,8 miljoen keer bekeken en versloeg hiermee de kijkcijfers van de STAR WARS: THE FORCE AWAKENS-trailer (slechts 88 miljoen)… Disney is (blijft) dus blij. Wie ook lekker bezig is: Nicolas Windig Refn. Vorige week meldden we al dat NWR zo druk was, met plannen voor maar liefst twéé remakes, maar hij doet nog meer en gaat ook de giallo-kant op! Ook onverwacht: de orginele Turtles waren weer even van de partij. Ligt het aan mij of wist het publiek ook niet zo goed wat ze daar mee aanmoesten? Nee, dan de posters voor INDEPENDENCE DAY RESURGENCE, waardoor je tenminste precies weet wat je verwachten mag: als het niet kapot kan, dan is het ook niet leuk! Wat ook niet meer leuk is: James Bond. Althans, Daniel Craig is er klaar mee. Maar echt “I’d rather break this glass and slash my wrists”-klaar. Tja, wie gaat hem nou opvolgen? Wordt het Idris Elba? Michael Fassbender? Of Tom Hiddleston – die in elk geval de meest uitgebreide auditie ooit afleverde? Misschien is het onderhand wel eens tijd voor Jane Bond

SORRY | Ik had het liefste Game of Thrones net zo gebinged als al die andere series, maar nu de hele Westeros-santenkraam weer is begonnen, kan ik er moeilijk onderuit – kijk je niet iedere week, dan loop je gegarandeerd tegen spoilers aan. Zoals nu dus! Mocht je aflevering 5 van seizoen 6 nog niet gezien hebben (en wil je dat nog wel): sluit het internet af en kruip in een grot. Of: ga door naar het blokje hieronder en negeer de volgende linkjes: deze excuses voor de laatste aflevering en deze IKEA-bijdehandtie.

OEH, OOK NOG | Ah, daar ben je weer! Leer van Pixar hoe je een verhaal relateerbaar maakt, droom weg bij Mark Frost’s kalmerende stem terwijl hij voorleest uit zijn nieuwe boek The Secret History of Twin Peaks en zet dan ook nog even de deze cover van Laura’s theme aan, door de band Myriad Drone. Twee lijstjes: de 10 beste scenes in de films van DePalma en 13 wetenswaardigheidjes over Dario Argento’s INFERNO. In Beiroet kun je deze street art bewonderen en thuis kun je je vergapen aan de prachtige horror-art van wijlen Zdzisław Beksiński. Ook een kunst: wat als moderne films op VHS zouden worden uitgebracht? En over VHS gesproken: vanavond is de eerste Straight to Video-avond van Schokkend Nieuws en Lab111, in Amsterdam. Vanaf nu kunnen cult-fans en Video Basta!-liefhebbers iedere maand hun hart ophalen.

TOT SLOT | Stijf in de benen na een werkweek zitten? Tijd voor een dansje: Alien-style! Niet helemaal jouw muzieksmaak? Gelukkig – ik wist dat het internet niet compleet was! – is er nu een speciaal plekje op Twitter ingericht voor Oscar Isaac’s dansje uit EX MACHINA, op elk nummer dat je kunt verzinnen/aanvragen. Je kunt je natuurlijk ook vermaken in de poppenhoek, met een flauwe gif en met lezen hoe het niet moet. Of stap in de nieuwe The Walking Dead attractie bij de Universal Studios – zou je daar met dit biljet kunnen betalen? Als uitsmijter vandaag kun je zien hoe Bryan Cranston zijn verjaardag vierde, met een heuse Super Sweet Sixty:

 Dat was ’m weer! Blijf tips sturen naar [email protected], geniet van je weekend en tot volgende week!

27 mei 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!