Magritte facehugger
Magritte facehugger
TGIF
26 mei 2017

Thank God It’s Friday, 26 mei

Magritte facehuggerTGIF | Let’s face it: de eindeloze stroom nieuwe series en films houdt écht nooit op. Maar eigenlijk is het wel een prettig idee dat je niet alles kunt zien wat uitkomt en is het bovenal een grote opluchting dat dit niet hóeft (waar heb je anders een hele Schokkend Nieuws-redactie voor).

Hieruit volgt wel dat ik nog een hele rits series (of vervolgseizoenen) heb om in te halen, dat ik me met bovenmenselijke macht heb weten in te houden en nog niets van AMERICAN GODS heb gezien (to binge or not to binge!), en dat ik ook het begin van het nieuwe TWIN PEAKS-seizoen nog niet heb gezien, dus daar kan een collega in de volgende TGIF vast lekker veel over zeggen. Wel kan ik alvast vertellen dat de ontvangst erg positief was, dat je hier referenties en easter eggs uit de eerste vier afleveringen terug kunt lezen, en komt ook David Bowie terug? David Lynch is ‘onmiskenbaar een spilfiguur in de internationale film- en tv-wereld’, maar veel minder bekend als beeldend kunstenaar. Om ook die kant van hem onder de aandacht te brengen, brengt het Bonnefantenmuseum in Maastricht vanaf november 2018 een solotentoonstelling over zijn werk. Nog wel even wachten dus.

Gelukkig hoeven we niet langer te wachten op de zomer – als ik zo naar buiten kijk staat-ie in de tuin op me te wachten. En met de zomer komen ook de summer blockbusters, waar niet iedereen even blij van wordt. MEH. Neil deGrasse Tyson is positiever: ‘who doesn’t love them some Dwayne Johnson’? In TGIF werd al vaker geschreven over de Blockbusterziekte: makkelijke verhaallijnen, voornamelijk verblindende special effects en ver te zoeken originaliteit met nóg méér sequels. Door de zoveelste TRANSFORMERS ben ik zelfs een beetje robot-moe geworden en dat had ik me vroeger toch niet voor kunnen stellen. Zou de nieuwe BLADE RUNNER dat nog kunnen fixen? Nog meer aankomende rehashes: een TOP GUN-sequel en een RESIDENT EVIL-reboot. Omdat… sja, waarom ook al weer?

Hoewel mijn enthousiasme wat gezakt is, kijk ik als het eenmaal weer bezig is toch vast weer met veel plezier: de trailer van het zevende GAME OF THRONES-seizoen staat online. En je kunt gelijk doorklikken naar verschillende andere video’s die meteen opdoken, met reactions! Explained! Trailer breakdown! – want god forbid dat je zelf nadenkt. Hey, weet je wie terug is? Clint Eastwood als acteur! Toch! En Ahnohld! Hasta la vista! Wie niet terug is (of eigenlijk, wie er nog niet is, omdat de nieuwe STAR TREK een prequelverhaal is): white dudes. Jawel, de nieuwe trailer kreeg kritiek omdat de casting te divers zou zijn. Hoe is het mogelijk, dat iemands supsension of disbelief wél teleportatie, aliens en een Starfleet pikt, maar geen vrouwelijke kapitein wiens eerste taal niet Engels is?

Laten we het even over Cannes hebben. Niet alleen is dit festival niet over de hele linie zo high-end als je misschien denkt, maar ook qua de rol en het beeld van vrouwen (niet alleen wat vrouwelijke filmmakers betreft) zijn er wat puntjes om over na te denken. En als we het dan toch over Cannes en controversie hebben: heb je gelezen over het Cannes & Netflix debacle? Hier is de nieuwste Netflix feature film: WAR MACHINE. En als we het dan toch over Netflix hebben: lees hier waarom het een slechte ontwikkeling is dat je het intro door kunt spoelen.

Zou erg jammer zijn als je de optiteling van ALIEN zou missen, bijvoorbeeld. Wát een sfeer brengt dat langzame verschijnen van die vijf letters al met zich mee.. Over ALIEN: COVENANT wil ik nog even twee dingen zeggen: jammer dat de actie (en incubatietijd!) er veelal doorheen gejast wordt en als ìk een van die kolonisten was, zou ik niet hebben willen weten wat voor onzekere slash onverantwoordelijke crew aan boord was geplaatst. Maar ach, we’re all human – of was dat juist het probleem? Ter ere van het 25-jarig bestaan van ALIEN³ zette Empire Magazine deze interviews met David Fincher en Sigourney Weaver online, en lees je hier acht alternatieve concepten voor de film. Nog meer space horror: de director’s cut van EVENT HORIZON was volgens Paramount “way too brutal”, waarna er delen zijn geknipt die ondertussen verloren zijn gegaan. En Brandon Cronenberg gaat DRAGON regisseren: “like an adaptation of an imagined Philip K. Dick novel [exploring] the pleasures of space horror in a satirical and at times psychotic universe.” Bring it on, alien scum.

Tot slot stuur ik jullie graag het weekend in met de nieuwste Schokkend Nieuws-podcast, wat diverse backstagefoto’s en een kijkje behind the STAR WARS scenes, enkele handgeschilderde filmposters en onderstaande compilatie van Alejandro Jodorowsky’s ‘maddest moments‘: “People say I’m mad. I am not mad. I am trying to heal my soul.”

Een zeer zonnig, soul-healing weekend gewenst en tot volgende week!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!