48dd04efdd24b9ae8c8e375357f81427
48dd04efdd24b9ae8c8e375357f81427
TGIF
26 februari 2021

Thank God It’s Friday, 26 februari 2021

48dd04efdd24b9ae8c8e375357f81427  TGIF | Jan praat je snel even bij in een door adrenaline gedreven filmweekoverzicht!

Nu alles op slot is, moet je toch ergens je adrenaline vandaan halen. Afgelopen weekend haalde een vriend mij over om te zwemmen in de ijskoude Amstel. Een groep fanatiekelingen doet dit iedere zondagochtend, ‘Wim Hof style’. Ik had het onderschat en sprong met veel bravoure in het water, maar kreeg daarna toch een schok van de kou. Na afloop voelde ik me echter helemaal opgeladen: een stroomstoot energie die in het leven tijdens de pandemie vaak ver te zoeken is.

Arnie Schwarzeneggers personage Ben Richards heeft ongetwijfeld ook veel adrenaline gevoeld in THE RUNNING MAN. In deze film over een sadistisch televisiespel, gebaseerd op Stephen Kings boek, werd hij achterna gezeten door moordzuchtige jagers. Edgar Wright heeft bekendgemaakt dat hij een remake van deze cultklassieker gaat maken. Maar eerst komt zijn psychologische thriller LAST NIGHT IN SOHO uit, met in de hoofdrol Anya Taylor-Joy, beroemd geworden als schaakgenie in THE QUEEN’S GAMBIT maar bij de Schokkend Nieuws-lezer natuurlijk ook bekend van THE WITCH.

Dezelfde Edgar Wright maakt ook een podcast voor filmmagazine Empire. Na zijn verzoek aan Martin Scorsese kreeg hij een lijst van de maestro met zijn favoriete Britse films. Blijkbaar is Scorsese fan van Britse horror: titels als THE PLAGUE OF THE ZOMBIES, DR. JEKYLL AND SISTER HYDE en THE DEVIL RIDES OUT passeren de revue. Wie had dat gedacht? Ook levert Tarantino zijn Britse topfilms aan Wright voor zijn podcast, met in dit lijstje films van de jaren dertig (THE SAINT IN LONDON) tot en met de jaren zestig (THE IDOL).

Scorsese maakt net als Tarantino veel gebruik van needle drops. In het beste geval raken het auditieve en het visuele zo vervlochten dat de kijker het nummer niet meer van de film kan scheiden. Een paar nummers een aantal nummers hoor je vaak terug: denk aan Gimme Shelter in bijvoorbeeld THE DEPARTED en FLIGHT. Video-essayist Patrick (H) Willems vertelt je er alles over.

Een andere bekende video-essayist is Lindsay Ellis. In deze interessante video gaat ze in op de vaak negatieve stereotyperingen van transgender personages in films. Van Norman Bates uit PSYCHO tot Buffalo Bill uit THE SILENCE OF THE LAMBS, Ellis neemt ons in sneltreinvaart mee door de geschiedenis. Het is triest om te zien hoe transgender personages vaak gebruikt worden voor dezelfde makkelijke grappen, met ACE VENTURA als absoluut dieptepunt. Gelukkig lijkt het tij te keren. Ik denk hierbij aan series als POSE en ORANGE IS THE NEW BLACK, waarin sprake is van een positieve representatie.

Een vrolijke muziektip om het weekend mee in te gaan is de soundtrack-mix van ‘Pope of Trash’ John Waters. Rest mij niets anders dan je een heel fijn weekend te wensen, waarbij bovenstaande tips hopelijk helpen. Als uitsmijter heb ik nog een tip voor je voor volgende week. Heb je zin in meer filmvermaak, dan raad ik je de filmquiz aan die dinsdag 2 maart wordt georganiseerd door het Internationaal Filmfestival Assen, met dit jaar als thema Vrouw & Film. Onze eigen Henriëtte Poelman zit in de organisatie van het festival, dus sowieso Schokkend Nieuws-proof!

Fijn weekend!

 

 

© Jan Veering
26 februari 2021

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!