pew pew pew
pew pew pew
TGIF
25 mei 2018

Thank God It’s Friday, 25 mei

pew pew pew TGIF | Over nieuwe films, nieuwe adaptaties, nieuwe inzichten en oude ideeën.

Geen filmnieuws, wel genrenieuws: Stephen Kings nieuwe boek The Outsider is uit. Onlangs zette hij ook het korte verhaal Laurie online, dat je hier gratis kunt lezen. Een opwarmertje voor The Outsider, volgens King. Benieuwd wanneer ook dat verhaal wordt verfilmd – in januari 2020 kunnen we in elk geval DOCTOR SLEEP in de bios verwachten, van Mike Flanagan, die ook GERALD’S GAME regisseerde en medeverantwoordelijk was voor het script.

Over verfilmingen gesproken: in 1991 schreef Terry Pratchett Troll Bridge, als onderdeel van een bundeling verhalen getiteld After the King: Stories in Honour of J.R.R. Tolkien. In 2011 startte Snowgum Films met een Kickstarter pitch om van het verhaal een ‘moving picture’ te maken. Na zeven jaar, veel donaties en heel veel vrijwilligerswerk wordt TROLL BRIDGE dit jaar ingezonden naar diverse filmfestivals. De trailer is veelbelovend en weet de quirks en Britsheid van Terry Pratchett te vangen. Ook de bejaarde barbaar Cohen (Don Bridges) is spot-on. Struin lekker rond op de site, zou ik zeggen, met veel kijkjes achter de schermen.

Regisseur Alejandro Jodorowsky doet ook een beroep op filmkijkers en legt uit waarom hij zijn nieuwe film PSYCHOMAGIC, AN ART THAT HEALS via crowdfunding maakt. De rode lopers, de ego’s, de industrie en al het geld dat verdiend moet worden: stom gedoe, volgens Jodorowsky. Hij wil sterren vangen, en de hedendaagse cinema transformeren voordat hij sterft. “Elk artistiek gebaar kan het begin zijn van een nieuwe wereld.” Geef die man wat hij nodig heeft!

Dan terug naar de industrie, de ego’s en het Geld: afgelopen week kwam SOLO: A STAR WARS STORY uit. George Vermij was niet enthousiast: “Misschien [is] dit niet de Solo-film die we willen, maar wel de film die we verdienen in deze turbulente tijden waarin iedere gekrenkte fanboy zijn mening spuit op social media.” Wellicht dat een film over Boba Fett beter werkt. Daar hoeven in elk geval minder compromissen voor gesloten te worden dan het geval is met een iconisch personage als Han de Ruimtepiraat. In het rijtje ‘welke andere bijfiguren verdienen een eigen solo-film’ kwam Aragorn niet voor, maar hij (zoon van Arathorn, zestiende Chieftain van de Dúnedain en Elessar Koning van Gondor), krijgt mogelijk wel zijn eigen serie. Van wie we niets meer horen: Jake Lloyd, die de jonge Anakin Skywalker speelde in THE PHANTOM MENACE. De donkere kant van succes kan nu eenmaal diepzwart zijn.

Wel weer in beeld is de cast van ZOMBIELAND, voor de sequel! En het ziet er naar uit dat het voor Otis, Baby en Captain Spaulding toch anders afliep dan we dachten in THE DEVIL’S REJECTS: Rob Zombie deelde de eerste beelden van 3 FROM HELL. Nog een terugkerend trio: de zussen in de CHARMED-reboot. Ik word er niet heel enthousiast van, maar krijg ook altijd spontaan jeuk van mensen die drie keer knipperen als ze iets zien dat ze niet geloven. Dan ook nog deze first look: Matt Groening duikt na de sciencefiction van FUTURAMA in de fantasy, met zijn nieuwe animatieserie DISENCHANTMENT.

Wat is er nog meer te zien? We postten het gisteren al op Facebook, maar de stop-motion Nederhorror UNDER THE APPLE TREE is nu eindelijk (hierboven) online te bewonderen! Met hier nog een link naar het interview dat we hadden met regisseur Erik van Schaaik. Binnenkort ook te zien: de live action film MOWGLI, dubieze muppets in THE HAPPYTIME MURDERS en THE ONANIA CLUB, de nieuwe film van Tom Six, die na THE HUMAN CENTIPEDE-films kennelijk toe was aan ‘one of the most vile movie experiences of all time’.

Ook ranzig: de gore in THE EVIL DEAD (en dat voor een belachelijk laag budget). Bruce Campbell geeft trouwens zijn (onnodige) zegen aan mogelijke vervolgfilms zonder hem, en voor wie Ash mist is er nu ook een game (maar da’s natuurlijk niet hetzelfde) – en natuurlijk de Ashy Slashy puppet. Van deadites naar haaien en dino’s: lees hier over een niet-gebruikte scène in JAWS en leer hier hoe de monsters in JURASSIC PARK: FALLEN KINGDOM tot leven worden gewekt, met dank aan creature effects supervisor Neal Scanlan. Wel blijven opletten, anders wordt je beslopen… Ook moet je in de auto altijd alert blijven: wat zorgt nou voor een écht goeie auto-achtervolging? Het moet snel gaan en je moet het gevaar voelen – it’s all about perspective! Die uit RONIN is inderdaad sterk, en die uit DEATH PROOF ook zeker, maar ik mis de achtervolging uit THE RAID II (dus bij deze), vooral als je weet hoe die werd gemaakt – let daarna vooral ook op de laatste cameraman die in beeld is!

Tot slot nog een leuke terugblik van acteur Joshua Leonard en coregisseur Daniel Myrick over hoe ze THE BLAIR WITCH PROJECT maakten; een essay over film kijken en de zeer verschillende dingen die twee personen uit exact dezelfde scène kunnen halen; een hoop filmposters die net even anders zijn dan je gewend bent en een daadwerkelijk functionerende STAR WARS blaster waar je glow sticks mee kunt afschieten. Pew pew pew!

Prettig weekend!

25 mei 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!