2153
2153
TGIF
29 mei 2020

Thank God It’s Friday, 29 mei

2153TGIF | De nieuwe Schokkend Nieuws ligt in de winkel! Voor onze queer fear-special schreef Theodoor Steen een uitgebreid essay, waarin hij ook heel wat films onbesproken moest laten.

Gelukkig heeft hij daar elders ruimte voor, en kunnen we alsnog kennismaken met BEN AND ARTHUR, de homoversie van THE ROOM. Onze special bleek trouwens goed getimed, want eerder deze week verschenen stukken over de seksuele politiek van THE SHADOW en THE EMPIRE STRIKES BACK.

Afgelopen zaterdag was het veertig jaar geleden dat THE SHINING werd losgelaten op Amerikaans bioscooppubliek (in Nederland moesten we wachten tot 30 oktober; zo ging dat toen), dus extra veel SHINING-stukken. De film blijft fascineren. Nog altijd stellen mensen de vraag ‘zullen we ooit begrijpen wat het betekent‘, alsof Kubrick een aflevering van SCOOBY-DOO maakte. Maar een film is geen puzzel met één oplossing (zoals deze criticus die de originele SUSPIRIA vergelijkt met de remake niet lijkt te begrijpen – desalniettemin een grappig filmpje).

Dat je iets niet moet willen ‘begrijpen’ betekent natuurlijk niet dat je het niet moet willen analyseren; TWIN PEAKS: THE RETURN is daar een schoolvoorbeeld van. Maar ook een film waarbij alle thema’s aan de oppervlakte (lijken te) liggen zoals JOKER verdient serieuze beschouwing. Zelfs iets doms als het werk van Zack Snyder. Fans van die regisseur zaten eerder deze week te juichen: de Snyder-cut van JUSTICE LEAGUE wordt eindelijk afgemaakt. Ook de oorspronkelijke versie van die film heeft trouwens z’n verdedigers.

De discussie over de vraag of films die enkel via streaming te kijken zijn in aanmerking zouden moeten komen voor de Oscars, is gedurende de lockdown natuurlijk relevanter dan ooit. Verder lockdowngerelateerd vermaak verschijnt volgende week in de vorm van online castreünies van THE LORD OF THE RINGS en STAR TREK: VOYAGER. Een paar miljard filmmakers werken aan een korte film over de lockdown, maar de enige waar ik tot nu toe in geïnteresseerd ben is die van Martin Scorsese.

Verder vingen deze week mijn oog: een lijstje needle drops in horror, een zoekmachine voor citaten uit THE BIG LEBOWSKI, nieuws over het vervolg op LABYRINTH, een stuk over Alex Garland, besprekingen van CLIMAX, DEATH PROOF en NOSFERATU, en voor de liefhebber een helspelletje.

Prettig weekend en vergeet je mondkapje niet!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!