jj jameson
jj jameson
TGIF
23 februari 2018

Thank God It’s Friday, 23 februari

jj jameson TGIF | De kruitdampen zijn opgestegen. Mijn eerste nummer als hoofdredacteur van Schokkend Nieuws is klaar! Een hele klus, maar wat een leuke klus. Misschien had ik me er in eerste instantie wat op verkeken, want wat een hoofdredacteur precies allemaal moest doen… daarvan had ik nog niet echt weet.

Ik was 11 toen ik mijn eerste hoofdredacteuren zag en het leek me een wereldbaan. De wat grijzende heer in ALL THE PRESIDENT’S MEN op het televisiescherm was vooral bezig met ontspannen achter zijn bureau zitten met de benen op tafel. Verder deed hij weinig. Hij schreef geen stukjes, gaf alleen af en toe een opdracht aan een journalist en vertrok daarna alras in een smoking, op weg naar een benefietgala. Perry White in m’n Superman-comics deed ook niet veel. Hij rookte vooral sigaren en leek een dagtaak te hebben aan zich druk maken over de Man van Staal.

Jason Robards’ Ben Bradlee en Perry White deden het lijken alsof het een peulenschil was, dat hoofdredacteurschap. Maar sinds ik zelf bij Schokkend Nieuws met dat stokje zwaai, weet ik wel beter. Allereerst moet je natuurlijk een mening hebben over genrefilms. Onderbouwd graag, als het even kan. Die heb ik natuurlijk, maar de kans is groot dat daar gedoe van komt, want om Dirty Harry netjes te parafraseren: ‘Meningen zijn als neuzen: iedereen heeft er een.’ Rutger Hauer vond bijvoorbeeld het een en ander van de nieuwe BLADE RUNNER en daar was niet iedereen blij mee.

En stukken lezen, heel veel stukken lezen, corrigeren, redigeren, bijschaven. Een dagtaak. Weektaak. Maar wel een prettige, aangezien het blad (en de website) kan terugvallen op louter goede schrijvers. En fijne recensenten. Want een goed geschreven recensie is een lastiger klus dan je denkt. Maak het origineel, grappig en informatief. Of stapelgek, zoals deze Maoïstische filmrecensies.

Desalniettemin: noblesse oblige. Dat klinkt misschien wat arrogant, adel verplicht, maar feit blijft dat Schokkend Nieuws juist door die goed onderbouwde meningen en die goede schrijvers kan beweren het best geïnformeerde blad over genrefilms te zijn van de lage landen. Al sinds 1992, wat me doet denken aan de geweldige anekdotes die Schokkend Nieuws-oprichters Jan Doense en Phil van Tongeren ooit vertelden over hun bezoek aan de set van Sam Raimi’s ARMY OF DARKNESS in de prille begindagen van ons blad. Deze week werd de film 25 jaar oud en er valt nog steeds genoeg over te vertellen.

Maar aan het roer staan van Schokkend Nieuws met een geweldige bemanning van vrijwilligers is inderdaad een wereldjob, om meer dan één reden. Interviews verzinnen en regelen bijvoorbeeld, reuzespannend en te gek als het lukt. Voor het huidige nummer zaten we bijvoorbeeld (figuurljk!) achter Jordan Peele aan, maar de beste man heeft het te druk met zijn nieuwe project. Robert Rodriguez zou ook een mooi onderwerp zijn, maar die is voorlopig ook bezig. Altijd maar druk, druk, druk, al die filmmensen, daarom is het extra leuk als we het voor elkaar krijgen iemand van naam te strikken. Misschien is Joss Whedon een idee, want die staat voorlopig weer even op de golfbaan.

Nu het nieuwe nummer in de winkels ligt, zou je denken: tijd voor vakantie, hoofdredacteur. Maar nee! Het volgende nummer is alweer in de maak, qua thematiek in lijn (en in samenwerking) met het Imagine filmfestival en de Stripdagen Haarlem. 200 jaar Frankenstein is reden voor meerdere feestjes, dus we zijn alweer druk aan het werk. Mocht ik echter ooit nog aan vakantie toekomen, dan lijkt me dit the place to go. Al komt er van slapen dan waarschijnlijk weinig terecht.

Fijn weekend!

 

© Vincent Hoberg
23 februari 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!