Imagine 2018
Imagine 2018
Nieuws
21 februari 2018

Imagine Film Festival 2018

Imagine 2018 EVENT |  Met het themaprogramma Fantastische verhalen van vroeger tot nu kan de 34ste editie van Imagine alle kanten op: van verhalen die teruggaan op eeuwenoude mythes tot futuristische fictie. Hier alvast een tipje van de sluier.

Het Imagine Film Festival, van 11 t/m 21 april 2018 in EYE, laat met het themaprogramma de vele vertelvormen zien die eigen zijn aan de fantastische film. Het 200-jarig bestaan van Mary Shelleys roman Frankenstein wordt gevierd en zijn er inmiddels drie programmaonderdelen aangekondigd: De toverlantaarn, Virtual Reality en Remakes

Zonder de ‘Laterna Magica’ zou film niet bestaan. Vanaf halverwege de 17e eeuw bracht de toverlantaarn als eerste beelden tot leven en al snel werden er ook fantastische verhalen verteld met de techniek die zich goed leende voor trucage en mysterie. Tijdens Imagine zullen verzamelaars Annet Duller en Wim Bos voorstellingen presenteren met de toverlantaarn, samen met Sahand Sahebdivandi van het Amsterdamse vertellerscollectief Mezrab.

De kleine Virtual Reality-showcase die Imagine vorig jaar organiseerde is dit jaar uitgebreid naar een volwaardige competitie met het beste fantastische VR-aanbod van het afgelopen jaar. Een kijkje in de toekomst met deze nog jonge, overrompelende technologie.

Het derde programmaonderdeel gaat in op remakes. Regisseur Peet Gelderblom bespreekt Jack Finneys roman The Body Snatchers (1955) en de vier verfilmingen die hier door de jaren heen van zijn gemaakt. Door de films naast elkaar te leggen, worden de verschillende politieke en maatschappelijke elementen duidelijk en krijgen we een goed beeld van de tijdgeest waarin de films werden gemaakt.

Naast dit alles biedt het festival een randprogramma met workshops, inleidingen en Q&A’s, het industry-programma Imagine NL, masterclasses en (inter)nationale gasten. Bezoek de interactieve expositie rondom Joseph Campbell’s The Hero’s Journey en schuif ‘s avonds aan bij de talkshow op de vide van EYE. Genrefilmmakers kunnen net als vorig jaar het trainingsprogramma European Genre Forum volgen, waarover je meer informatie vindt op de website.

Natuurlijk vertoont Imagine ook weer zo’n vijftig fantastische films, waarvan de eerste elf al bekend zijn.Wat dacht je bijvoorbeeld van het ALONG WITH THE GODS: THE TWO WORLDS, waarin een Koreaanse brandweerman in het Hiernamaals belandt, de ontroerende zombiefilm LES AFFAMÉS en het schokkende PYEWACKET?


Ook de circa veertig shorts zijn op de website te vinden. Zoals elk jaar meer dan genoeg om elf dagen zonder daglicht door te brengen. Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt en de kaartverkoop start op 20 maart. 

Imagine Film Festival
11 t/m 21 april 2018
EYE, Amsterdam
www.imaginefilmfestival.nl

© Henriëtte Poelman
21 februari 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!