Offscreen
Offscreen
Nieuws
19 februari 2018

Offscreen Film Festival 2018

OffscreenEVENT | Feministische wraakengelen, stonerkatten en vampiers: voor ieder wat wils bij de aankomende editie van het OFFSCREEN FILM FESTIVAL! Liefhebbers van cultfilms kunnen van 7 t/m 25 maart terecht in Brussel.

Om te beginnen is er speciale aandacht voor de Italiaanse genrecinema. In aanwezigheid van regisseur Enzo G. Castellari zullen fan favourites als de western KEOMA (1976), de poliziotteschi STREET LAW (1973) en het post-apocalyptische 1990: BRONX WARRIORS (1982) te zien zijn. Ook de Italiaanse regisseur Sergio Martino is present en samen met hem kunnen we kijken naar de gialli ALL THE COLORS OF THE DARK (1972) en TORSO (1973). Van zijn hand zijn ook een aantal politiefilms met acteur Luc Merenda, die eveneens aanwezig zal zijn, en SLAVE OF THE CANNIBAL GOD, een kannibalenfilm uit 1978 met Ursula Andress.

Andere mensenbloedminnende monsters komen terug in het themaprogramma Vampires Suck. Verwacht echter geen houten staken en knoflook; tijdens Offscreen worden bijvoorbeeld de films MARTIN (George A. Romero, 1977) en LET THE RIGHT ONE IN (Tomas Alfredson, 2008) vertoond, die een eigen draai geven aan het gekende subgenre van de horror. 

Vorig jaar overleed de meest subversieve filmmaker van België: Thierry Zéno, en tijdens het festival zal er een retrospectief plaatsvinden van zijn werk. Velen kennen hem met name als regisseur van VASE DE NOCES uit 1974, zijn film over ‘dierenliefde’, maar Zéno was vooral bekend van fraaie documentaires zoals DES MORTS  (1976) en CHRONIQUE D’UN VILLAGE TZOTZIL (1992). Ook zal er een eerbetoon zijn aan de controversiële animatiefilms van Ralph Bakshi. Bestemd voor een volwassen publiek, zitten FRITZ THE CAT (1972), HEAVY TRAFFIC (1973) en COONSKIN (1975) vol seks, drugs en geweld. De filmmaker zal zelf middels een Skype-verbinding zijn cultklassiekers van een inleiding voorzien. De films van Bakshi maken deel uit van het Adult Animation from the 70’s-programma, waarin ook de “zedenloze erotische” tekenfilm DIRTY DUCK van Charles Swenson is opgenomen.

Offscreen eert niet alleen levende en inmiddels gestorven grootheden uit de filmwereld, maar staat ook stil bij het verlies van een sleutelfiguur uit de eigen gelederen. Op 5 oktober 2017 overleed Wim Castermans aan de gevolgen van een hersentumor. Van vrijwilliger opgeklommen tot onmisbare schakel in de organisatie, bracht Wim een schat aan B-filmkennis in, waarvan trouwens ook Schokkend Nieuws enkele jaren heeft mogen profiteren. Maar Wim was ook een onovertroffen aimabel mens. Zoals Offscreen op zijn website schrijft: “Altijd raakte hij de mensen met wie hij voor het festival in contact kwam: oprecht bescheiden met een monkellach en pretoogjes, gedrenkt in een milde ironie en zelfspot, ontwapenend en genereus.” Op woensdagavond 14 maart schittert Wims ster nog éénmaal, middels een programma met fragmenten uit de ‘zotste cultfilms ooit’ en de vertoning van een van zijn favoriete films aller tijden, de van de pot gerukte Hongkongse vampierkomedie MR. VAMPIRE (Ricky Lau, 1985).

Natuurlijk worden er niet alleen maar klassiekers vertoond. Onder de noemer Offscreenings worden maar liefst vijftien premières gepresenteerd, waarbij debuterend regisseur Coralie Fargeat met haar stilistische wraakfilm REVENGE het festival opent. Van David Lowery kunnen we A GHOST STORY gaan zien en van de makers van LEVIATHAN is er de verontrustende documentaire  CANIBA, over de Japanner Issei Sagawa die in 1981 zijn Franse medestudent opvrat. Zelf zijn we ook bijzonder benieuwd naar de nieuwe film van BONE TOMAHAWK-regisseur S. Craigh Zahler: de gevangenis-boksfilm BRAWL IN CELL BLOCK 99. De nieuwe film van Jan Svankmajer, INSECTS, sluit het festival af.

Kortom: zoveel te zien in Brussel dit voorjaar! In totaal worden er meer dan 60 films vertoond, evenals een groot aantal korte films. Het volledige programma is hier terug te vinden.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!