Screenshot 2022 07 22 at 15 56 21 The Internet Is Reckoning With Its Crush on Pennywise the Clown From It
Screenshot 2022 07 22 at 15 56 21 The Internet Is Reckoning With Its Crush on Pennywise the Clown From It
TGIF
22 juli 2022

Thank God It’s Friday, 22 juli 2022

Screenshot 2022 07 22 at 15 56 21 The Internet Is Reckoning With Its Crush on Pennywise the Clown From It TGIF | Het voelt best wel gek aan om een Thank God It’s Friday te verzinnen op het moment dat de meeste mensen in de kleerkast op zoek zijn naar hun zwembroek of geschikte wandelkledij waar je na in die coronajaren te dik voor bent geworden.

 

Het is niet alleen vrijdag, maar het is zowaar voor velen ook alweer vakantie. Ook voor ondergetekende, want terwijl je dit leest ben ik wellicht in een of andere file gestrand. Het maakt geen moer uit of de wereld nu wel of niet in de fik staat, officieel is het komkommertijd en valt er weinig nieuws te rapen, zeker op het filmfront.

Alleen Magere Hein geeft zich niet gewonnen. Net op het moment dat je de ene dood verwerkt hebt, valt de volgende alweer neer. Dit hoog oplopende aantal is niet meer dan normaal. Filmvedettes, en zeker de iconen onder hen, bereiken immers risicoleeftijden. We zullen maar geen lijstje van acteurs maken van wie we vermoeden dat ze er weldra niet meer zullen zijn. Je kent de namen wel, en jammer genoeg zijn ze vaak onvervangbaar, maar zoals dat zo mooi klinkt blijft hun herinnering naleven op het grote witte doek, of, vaker, op een televisie- of computerscherm.

De dood kan je overigens altijd met een reis combineren. Niet dat de auto waarin je zit per se op een verlichtingspaal moet botsen, maar je kunt bijvoorbeeld wat grafmonumenten gaan opzoeken. Op de website van Famous Graves kom je te weten wie waar ligt. En terwijl we het toch over tombes hebben: op deze website lees je welke vreemde voorwerpen beroemdheden mee wilden nemen in hun graf. Dat Bela Lugosi begraven ligt in zijn Dracula-cape wist je waarschijnlijk wel, maar minder bekend is dat er naast de botten van Humphrey Bogart een gouden fluitje ligt zodat hij steeds kan terug kan komen indien hij dat wenst. Ontmoet je ze niet springlevend dan kun je op zijn minst zeggen dat je aan hun door wormen kapot gevreten lijf stond. De meeste dode filmgoden vind je natuurlijk in Los Angeles, en dan in het bijzonder op het Hollywood Forever Cemetery. Iemand vond het zelfs een pienter idee om met Hollywood Graveyard een YouTube-kanaal te beginnen waarin je aan de hand van filmpjes ziet wie waar ligt of welke dode beroemdheden je moet bezoeken als je bijvoorbeeld in Zwitserland verzeild geraakt.

Verhalen over de doodsoorzaak kunnen best pittig zijn. Macabere voorbeelden vind je op dit lijstje van Reel Rundown. Zo zou de filmstudiobaas Eddie Mannix, die banden had met de maffia, opdracht hebben gegeven om George Reeves (bekend als Superman in de tv-reeks) te vermoorden omdat die een affaire had met zijn vrouw. Nog meer mysterieuze sterfgevallen worden door The Hollywood Reporter in dit artikel op een rij gezet.

Laten we het hoofdstuk Dood achter ons laten en het wat over literatuur hebben. Wie op reis gaat neemt vaak een boek mee dat weliswaar meestal ongelezen blijft, maar toch verzamelden we deze week wat tips voor je. Indiewire maakte een lijstje van de beste boeken over horrorfilms, net als Book Authority die er honderd (!) voor je uitkoos. Wie het liever grappig houdt heeft zeker een stevige kluif aan The Bad Movie Bible van Rob Hill, en over slechte films gesproken (wat dat ook zijn!), Yardbraker maakte een lijstje van goede boeken die slechte films werden. That’s all, folks!

© Didier Becu
22 juli 2022

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!