TGIFGOTG
TGIFGOTG
TGIF
21 oktober 2016

Thank God It’s Friday, 21 oktober

TGIFGOTGTGIF| In Thank God It’s Friday staan we deze week stil bij de horror van deze maand: de presidentsverkiezingen in Amerika. Maar we kijken ook naar Halloween en we verzamelden enkele recreatietips voor de herfstvakantie.

IN DE PIJPLIJN| Don DeLillo schrijft boeken die tegen genrefictie aanhangen, maar dat vaak net niet zijn. Michael Almerayda maakt films die tegen genrefilms aanhangen, maar dat vaak net niet zijn. In andere woorden: Michael Almerayda verfilmt Don DeLillo’s WHITE NOISE en pas over een jaar weten we of ik hem had moeten meenemen in deze genrerubriek. John Carpenter, wel een onvervalste genrekoning, werkt helaas niet mee aan de remake van BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA, dus alle hoop voor een goede film is hierbij vervlogen. Over China gesproken, er komt een MULAN-film. Nou ja, meerdere. Deze is van Sony en heeft een regisseur die zijn sporen heeft verdiend bij GAME OF THRONES. YouTube Red probeert het (Amerikaanse) succes van Amazon, Netflix en Hulu te evenaren en bestelde respectievelijk een tijdreisserie van The Rock, een door Doug Liman geregisseerde sequel van JUMPER en een serie over professionele gamers van COMMUNITY en RICK & MORTY’s Dan Harmon. Netflix speelt gevaarlijke spelletjes met de Stephen King-verfilming GERALD’S GAME door Mike Flanagan (OCULUS, HUSH), over een BDSM-sessie die uit de hand loopt. Toevallig is Flanagan mijn safe-word. Quentin Tarantino werkt aan een project over de filmindustrie van de jaren ’70, maar het is nog niet duidelijk of het een docu, boek of film betreft. Ik pleit voor de titel Q Tino’s Super Films of the Seventies. Werner Herzog wil graag een Bond-villain spelen. Ik wil vooral dat Herzog een Bond-film regisseert, waarbij Bond geconfronteerd wordt met de immense leegte van zijn ziel in een exotische locatie die symbool staat voor de gewelddadige inborst van het universum dat niets geeft om het welzijn van onze nietige geheim agent, terwijl de Bond Girl op de achtergrond zachtjes huilt. Meer droomprojecten die er nooit zullen komen: Ewan McGregor wil een aantal losstaande films maken over Obi-Wan Kenobi. Geen sequel dus, maar een Obiquel. Leonardo DiCaprio, milieuactivist en acteur, wil graag een film maken over een aan lager wal geraakte CAPTAIN PLANET. Wat zou Captain Planet vinden van het openrijten van paarden om deze te gebruiken als slaapzak? Heb je daar wel aan gedacht, Leo?!

TRUTH IS STRANGER|….than fiction”, luidt een Engels gezegde en dat gold zeker voor de angstaanjagende perikelen rond het tweede lijsttrekkersdebat. Danny Elfman zag bij Trump een innerlijke JAWS en maakte een bijbehorend muziekje. Menno Kooistra, van VoorDeFilm, zag het nieuws rondom de Killer Clown in Almere en haakte in met deze ludieke mash-up. In de echte wereld raakte ook Korea in opspraak, nadat bekend werd dat de regering aldaar een Zwarte Lijst van filmmakers bijhoudt die protesteerden tegen regeringsbeleid. In de duistere hoeken van het internet gebeurt er ook genoeg geks, zeker op het zogenaamde Deep Web (sites die onvindbaar zijn voor zoekmachines en die gebruik maken van ingewikkelde versleutelingen om anonimiteit te waarborgen): inspiratie voor de Coen Brothers, die een film schrijven genaamd DARK WEB. Meer internetangst vinden we in deze clip voor Moby’s “Are You Lost in the World”, gemaakt in de stijl van ouderwetse BETTY BOOP-cartoons, maar met een beduidend actuelere boodschap. In het interview dat Barend de Voogd en ik hielden met Frank Henenlotter (Schokkend Nieuws #120) vertelde hij al over zijn nieuwe docu-project, over cartoonist Mark Diana, de enige kunstenaar in Amerika ooit die werd vastgezet wegens obsceniteit. Hij zoekt nu hulp via een kickstarter. Studio Ghibli duikt ook op in het echte leven…

UITJES| De herfstvakantie komt er aan, dus het is tijd voor uitjes: In een van de originele locaties van THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE zit nu een spareribs-tent: je kunt er vast gerechten met uitjes krijgen. Voor wie het niet apocalyptisch genoeg kan is er Wasteland, een soort van Burning Man, maar dan volledig in het teken van MAD MAX. En voor fans van posters is er binnenkort Mondocon, waar hele mooie filmposters te koop zijn. Allemaal in Amerika, en aangezien we vermoeden dat u niet zo diep in de buidel kunt tasten, hebben we een goedkoper alternatief voor popculturele uitingen die de sleur van het dagelijks leven breken: film- en televisie-gerelateerde sterke drank. Toost nu met een Stormtrooper of Jon Snow!

KIJKBUIS| Die sterke drank kun je thuis nuttigen onder het genot van een televisieserie. De makers van LUKE CAGE pleiten voor hun product. Kijk je liever WESTWORLD? Lees dan vooral over deze easter eggs. Dé serie waarmee het uitpluizen van kleine details zo’n beetje begon, komt ook weer terug: de cast van het derde seizoen van TWIN PEAKS praat je bij over de terugkeer van Agent Cooper. THE WALKING DEAD kan nóg leuker: kies je extra topping: schattige hondjes of schattige Britse komieken?

THE HORROR, THE HORROR|
HENRY: PORTRAIT OF A SERIAL KILLER bestaat dertig jaar en Michael Rooker praat je bij over zijn sterrol. Deze nieuwe NIGHTMARE ON ELM STREET-poster is gaaf, en ik kan even geen goede woordgrap bedenken. Ik ben Freddy niet… De inspiratie voor PSYCHO’s Norman Bates was Ed Gein, dat weten we allemaal. Maar er blijkt nog een andere inspiratiebron te zijn… Vind je innerlijke HANNIBAL met dit recept uit de serie. Mensen toevoegen naar smaak. Waarom kijken we eigenlijk horrorfilms? Is het gezond? Of zijn we gewoon allemaal gek? De schrijver van dat laatste artikel raad ik de volgende films aan: gewone films die stiekem horrorfilms zijn als je er over nadenkt. Meer hersenkrakers vinden we in deze lijst van de vijftig beste zombiefilms aller tijden.

MARKETING| Wat krijg je als je de regisseur van SM-thriller SECRETARY, de scriptschrijver van HARD CANDY en Lisbeth Salander aan één film laat samenwerken? De krankzinnige horrorfilm RUPTURE. Kindvriendelijker is de teaser-trailer van GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 2. Obviously, zoals de poster zegt. Meer parmante posterpret vinden we in deze prachtige Potter-posters vol pracht en praal. Voor wie allengs allergisch is geworden voor mijn almachtige (achterlijke) alliteraties raad ik de creepy en curieuze kliniek aan uit Gore Verbinski’s nieuwste nachtmerrieachtige hospitaalhorror A CURE FOR WELNESS, en diens bijbehorende trailer en freaky Virals. Ongeneeslijk onsterfelijk blijft LOGAN, al ziet deze Wolverine er in de nieuwe trailer ietsje ouder uit.

POTPOURRI| The A.V.-Club sprak horrorregisseur Ti West over zijn uitstapje naar de western, IN THE VALLEY OF VIOLENCE. Taika Waititi (WHAT WE DO IN THE SHADOWS) liet zich door Reddit ondervragen over zijn nieuwste film HUNT FOR THE WILDERPEOPLE en vertelde daarin uitgebreid over zijn nieuwste, kleine indie-film MARVEL’S THOR: RAGNAROK. Voor liefhebbers van duistere shorts: we hebben er twee! JUDY, over kunstmatige intelligentie en misogynie, en BORROWED TIME, gemaakt door Pixar-animators, maar niet geschikt voor het gehele gezin. En we besluiten deze editie met een CLIFFHANGER, maar wel een muzikale….

Dat was ’m weer! Blijf tips sturen naar [email protected], geniet van je weekend en tot volgende week! 

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!