Pest in Manchourije
Pest in Manchourije
TGIF
19 maart 2020

Thank God It’s Friday, 20 maart

Pest in Manchourije

TGIF | Hopelijk zit je veilig en vooral gezond thuis wanneer je dit leest. Deze week was, ook wat film betreft, weer gevuld met coronanieuws. Zozeer zelfs dat te vrezen valt dat er nu al een soort groepsimmuniteit ontstaat: niet tegen het virus zelf, maar tegen nóg meer slecht nieuws. Hier is daarom Thank God It’s Friday: to flatten the curve.

Waar zullen we eens beginnen? Bij de TGIF van Hedwig van vorige week dan maar, toen de grote bioscopen nog open waren. Those where the days … Nou ja, het is natuurlijk niet verstandig om te doen alsof de bioscoop nu zonder risico’s is. Ik zie nu al hoe de parken en speelplaatsen weer vollopen; na de eerste angst verslapt de discipline. Luister alsjeblieft naar Max Brooks en Scott Z Burns. Zij kunnen het weten, want zij hebben WORLD WAR Z en CONTAGION geschreven. Kort samengevat: dit. Afstandhouden – of in goed Nederlands: social distancing – en handen wassen allemaal! We willen onze lieve lezers niet kwijt.

Toch heb ik er wel begrip voor als je er al genoeg van begint te krijgen. Flattening the curve is het motto om te voorkomen dat de Intensive Care-bedden overspoeld raken. Flattening the curve is ook het motto om te voorkomen dat je coronanieuwsmoe wordt. We doen het in deze TGIF dus om en om: virus en antivirus.

VIRUS | Dat Tom Hanks en Rita Wilson besmet zijn was vorige week al bekend. Inmiddels hebben ook Idris Elba, Olga Kurylenko en zelfs de stoere Tormund (Kristofer Hivju) van GAMES OF THRONES het te pakken.

ANTIVIRUS | 2x daags Mel Brooks en ’s ochtends Simon Pegg en Nick Frost.

VIRUS | De bioscopen in België gingen op 13 maart dicht, twee dagen later sloten alle Nederlandse bioscopen. AMC, de grootste bioscoopketen van de VS, en Alamo Drafthouse gingen ook dicht deze week. Onze vrienden van het Offscreen Filmfestival in Brussel moesten vorige week hun festival voortijdig beëindigen. Gisteren werd bekend dat het Brussel International Film Festival dit jaar ook niet doorgaat. Wat Imagine in april gaat doen is nog niet bekend, maar ik vrees het ergste.

ANTIVIRUS | Het EK, de Grand Prix en het Eurovisie Songfestival gaan dit jaar ook niet door! Vind je dat laatste niet leuk? Ben je wel fan? Wacht maar af, wij van Schokkend Nieuws organiseren in mei ons eigen SNEUROVISIE SONGFESTIVAL! Met twee voorrondes op 12 en 14 mei, en de finale op 16 mei, precies zoals de bedoeling was. Houd de berichten in de gaten.

VIRUS | De productie van de AVATAR-sequels is stilgelegd. De opnames van MATRIX 4 en het tweede seizoen van THE WITCHER zijn ook gestaakt. Net als die van Ridley Scotts THE LAST DUEL en Guillermo del Toro’s NIGHTMARE ALLEY. Indiewire houdt van dag tot dag de lijst bij en dat voelt als een feestje waarvoor iedereen opeens afzegt. Films die al af zijn worden aan de lopende band uitgesteld of meteen op video on demand gezet. Na NO TIME TO DIE zijn bijvoorbeeld ook SPIRAL FROM THE BOOK OF SAW, ANTEBELLUM en BLACK WIDOW uitgesteld. 

ANTIVIRUS | ‘Could Coronavirus Woes Take a Hammer to the Marvel Cinematic Universe?’ O, yes please, laat het waar zijn! Ik bedoel eigenlijk niet eens specifiek Marvel, maar als er uit deze ellende iets goed kan voorkomen, laat het dan alsjeblieft het einde zijn van dit soort films.

VIRUS | Grootste winnaar van het coronavirus, niet geheel verrassend, lijken de streamingservices te zijn omdat iedereen liever thuis kijkt. Netflix en YouTube verlagen nu al de bitsnelheid van hun streams omdat ze anders het internet breken. Ook de exclusieve window van de bioscoop is nu aan gort. FROZEN 2, THE HUNT, BLOODSHOT en THE INVISIBLE MAN zijn nog maar net uit en nu al verkrijgbaar op VoD. Het feit dat Universal hieraan meedoet, de studio die zich altijd met hand en tand verzette tegen day-and-date releasing, is interessant. Wat er verder ook gebeurt, het wordt nooit meer hetzelfde in de filmindustrie. Straks zitten we allemaal thuis naar pandemic movies te kijken omdat de realiteit buiten maakt dat we niet meer naar de bioscoop durven. Niet om te lachen: al 170.000 mensen zijn hun baan verloren in Hollywood en het VK.

ANTIVIRUS |  Gelukkig zijn er door de coronacrisis ook leuke alternatieven ontstaan. My Darling Quarantine is bijvoorbeeld een prachtig initiatief en gesteund door de festivals van Cannes, Berlijn, Venetië en Locarno. Neil Gaiman gooide ook een heleboel leuke dingen online om zijn fans te vermaken in deze donkere dagen. Van lezen is nog nooit iemand besmet geraakt. En heb je kinderen en geen idee hoe je ze rustig moet houden thuis? Schokkend Nieuws let ook op de kleintjes.

VIRUS | We hadden het natuurlijk allemaal wel kunnen weten, als we maar wat beter hadden opgelet in de bioscoop! Boris Johnson is bijzonder traag met maatregelen en dat is geen verrassing. Hij riep in 2007 kennelijk al dat zijn politieke held de burgemeester is die in JAWS de stranden openhoudt! En CONTAGION, concludeert dit artikel op Vulture.com is geen ‘ultrarealistische’ weergave van een epidemie; in het echt blijkt het nog véél erger! Ik moet bekennen dat ik zelf ook onaangenaam verrast was door mijn buurtgenoten toen ik in mijn supermarkt de razende run op de wc-rol mee moest te maken.

ANTIVIRUS | Dit meesterwerkje.

VIRUS | Het virus zorgt voor bizarre complotheorieën, chaotische persmomenten (die dan wel weer een leuk artikel opleveren), heel veel lijstjes (hier, hier en hier) én een aankondiging van oud exploitation-rot Charles Band waar dan weer niet iedereen om kon lachen. 

ANTIVIRUS | Maar het virus zorgt ook voor  de herwaardering van prachtige illustraties uit het begin van de 20ste eeuw (zie helemaal bovenaan) en de terugkeer van de helden van weleer: Arnold, Chuck en Dick, die tot ieders verrassing een nieuwe film heeft gemaakt: EMPTYDAMNED. 


Stay safe allemaal!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!