kid watching tv
kid watching tv
Nieuws
19 maart 2020

Schokkend Nieuws let op de kleintjes

kid watching tvKINDERPRET | Door de coronacrisis zit een groot deel van de beroepsbevolking opeens thuis. En de scholen zijn ook nog dicht! Wat nu? Schokkend Nieuws schiet te hulp. Vanaf vandaag geven we elke week vier kijktips voor genrefilms en -series. Geschikt voor het hele gezin! 

SHAUN HET SCHAAP: HET RUIMTESCHAAP (2019)

De Britse studio Aardman (WALLACE & GROMIT, EARLY MAN, CHICKEN RUN) heeft weer driftig zitten kleien en SHAUN HET SCHAAP: HET RUIMTESCHAAP is het resultaat. Lu-la, een paars ruimtewezen, is op de boerderij Mossy Bottoms beland. Samen met Shaun en zijn wollige kornuiten neemt ze de boer en zijn hond flink in de maling. Maar uiteindelijk blijkt Lu-la toch weer erg graag naar huis te willen. Uiteraard helpt de razend slimme Shaun haar daarbij, maar daarvoor moet hij wel de ruimte in… Het is grenzeloos genieten met deze fijne stopmotionfilm.

Kijkwijzer: AL
Genre: Family, sciencefiction met een knipoog 
Lengte: 87 minuten
Te zien op: Ziggo on Demand, Pathé Thuis en iTunes. Te koop bij bol.com.

OVER THE GARDEN WALL (2014)

OVER THE GARDEN WALL is een ouderwets sprookje waarin de twee halfbroers Wirt (een onzekere puber) en Greg (een hyperactieve, opgewekte basisschoolleerling) verdwaald raken in een duister bos. Elke aflevering duurt tien minuten en vertelt een verhaal over de folkloristische wezens die de broers tegenkomen. Voor liefhebbers van Southern Gothic, ouderwetsche animatie (denk Fleischer Studios en Silly Symphonies) en Europese sprookjes valt er genoeg te genieten, want de serie zit bomvol verwijzingen. Wat de serie nog beter maakt is dat volwassen thema’s worden aangesneden, zoals moeizame familiebanden en rouw, op een manier die ook voor kinderen te begrijpen is. OVER THE GARDEN WALL is even leuk voor ouders als voor kinderen. Misschien niet voor kinderen onder de acht, vanwege sommige enge wezens en duistere ondertonen. Grijp wel snel je kans, want de serie is nog maar tot 14 april op Netflix te zien en daarna enkel nog te bestellen op import-dvd.

Kijkwijzer: 6
Genre: Fantasy, sprookje
Lengte: 10 afleveringen van circa 11 minuten
Te zien op: Netflix

THE MONSTER SQUAD (1987)

Sean is dol op griezelfilms en begint met zijn vriendjes een club. In hun boomhut komen ze dagelijks bij elkaar om over hun favoriete monsterfilms te praten. Maar dat deze monsters echt bestaan hadden ze nooit kunnen vermoeden. Als Dracula, op zoek naar een magisch amulet, hun stadje bezoekt neemt hij in zijn kielzog de Mummy, het Monster van Frankenstein, de Wolfman en the Creature from the Black Lagoon mee. Uiteraard zijn de kinderen van the monster squad de enigen die hun kwade plannen kunnen stoppen. THE MONSTER SQUAD was toen hij uitkwam geen hit, maar groeide in de decennia daarna uit tot cultfenomeen. Wie de film nu, ruim dertig jaar later, terugziet, begrijpt waarom. Deze film is puur kijkplezier, zeker voor kinderen die geïnteresseerd zijn in monsters. Een heerlijke hommage aan de klassieke monsterfilms en voor jong en oud. En met slechts 79 minuten geen grammetje overtollig vet!

Kijkwijzer: 12
Genre: Griezel, fantasy, familie
Lengte: 79 minuten
Te zien op: Blu-ray/dvd te koop bij Amazon

RONJA DE ROVERSDOCHTER (1984)

Opgegroeid in de jaren 80 met een voorliefde voor sprookjes, ravotten in het bos en een beetje rebellie? Dan kan het haast niet anders of je kent RONJA DE ROVERSDOCHTER, oftewel RONJA RÖVARDOTTER (Tage Danielson, 1984), de ultieme Zweedse kinderavonturenfilm, gebaseerd op het gelijknamige boek van Astrid Lindgren. Ronja (Hanna Zetterberg, in de enige rol die ze ooit gespeeld heeft) woont met haar ouders Lovis en Mattis midden in de Zweedse bossen in een burcht, die in de nacht van Ronja’s geboorte door een enorme onweersstorm in tweeën is gespleten. En omdat Mattis roverhoofdman is, wonen er ook een hele hoop rovers. Ze overvallen reizigers in het bos, drinken en dansen erop los en liggen in de clinch met Borka en zijn Borka-rovers. Als deze rivaliserende bende ongezien de leegstaande helft van de burcht betrekt, sluit Ronja vriendschap met Birk, de roverszoon van Borka. Ruzie thuis natuurlijk. Ze trekken samen het bos in, waar ze te maken krijgen met vogelheksen, aardmannen, woffels, wilde paarden en de lokroep van de onderaardsen. Ze zijn vrij, maar missen thuis ook. Waarom kan iedereen het niet gewoon met elkaar vinden? RONJA DE ROVERSDOCHTER is ook ruim vijfendertig jaar later een geweldige film: spannend, grappig en stoer, ook om nieuwe generaties te betoveren.

Kijkwijzer: 6
Genre: Avontuur, fantasy
Lengte: 126 minuten
Te zien: dvd bij Amazon, via de bibliotheek

Samenstelling: Hester Aalberts, Lieuwe van Albada, Henriëtte Poelman en Theodoor Steen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbenden. Online gepubliceerd op 19 maart 2020.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!