gremlins ver1
gremlins ver1
TGIF
2 december 2016

Thank God It’s Friday, 2 december

gremlins ver1TGIF| Het is weer December, Sinterklaasweekend, en naast de vele cadeautjes die onder de schoorsteen wachten, verblijden wij u ook weer met onze wekelijkse traktatie voor tijdens de laatste werkuurtjes. In deze Thank God It’s Friday onder andere aandacht voor buitenaardse wezens, superhelden en de haast buitenaardse superheld David Lynch.

IN DE PIJPLIJN| Paul W.S. Anderson, de onderschatte regisseur van de RESIDENT EVIL-films (ik meen het) komt met de game-verfilming MONSTER HUNTER. Het zal even getrouw zijn als zijn eerdere game-adaptaties (niet heel erg, dus). Anne Rice heeft de rechten van haar Lestat-reeks weer, en maakt nu een GAME OF THRONES-achtige televisieversie. Nu is de vraag: wiens bloeddorst Lest’ tat? (pudum-tsjj). Ook uitgemolken: GHOSTBUSTERS. Want Ivan Reitman kan de doden niet met rust laten, dus er komen nog zeker een aantal met ectoplasma overladen titels aan. Kunnen we niet gewoon een “cinematic universe” opbouwen rond THE FRIGHTENERS? Lin-Manuel Miranda, HAMILTON-bedenker en Disney’s nieuwe wonderkind maakt ook een serie in het kielzog van GAME OF THRONES, gebaseerd op een grootse fantasie-reeks: THE KINGKILLER CHRONICLES. Deze serie heeft echter iets wat HBO’s kassucces mist: liedjes. De makers van RESOLUTION en SPRING komen met een nieuwe film: THE ENDLESS. De eerste plaatjes zijn goed.

SUPERHELDEN| Acteerkanon Angela Bassett gaat de moeder vertolken van THE BLACK PANTHER: alsof de cast niet genoeg acteertalent had. Van Billy Dee Williams blijft het toch jammer dat hij nooit Two-Face heeft kunnen vertolken in de BATMAN-films uit de jaren negentig, dankzij de komst van de inferieure Tommy Lee Jones. Nu krijgt Lando alsnog de kans in THE LEGO BATMAN MOVIE. Nu al de beste BATMAN-film van het nieuwe decennium (niet dat de concurrentie moordend is)! DR. STRANGE als 8-bit-character, omdat het nooit nerdy genoeg kan. Superheldenromances in tijden van Facebook: niet meer mogelijk. En voor wie vergeet dat E.T en Superman eigenlijk heel veel gemeen hebben: hij vergeet het kennelijk zelf ook.

SPACE OPERA| Omdat ik de woordencombinatie GAME OF THRONES vandaag nog niet genoeg gebezigd heb: Emilia Clarke, zij uit GAME OF THRONES, gaat de vrouwelijke hoofdrol vertolken in de nieuwe Han Solo-film. We hadden vorige week een sjaal, dit keer hebben we een trui: STAR WARS is groot in de brei-community. Ook haarproducten springen in op de hype. Omdat STAR TREK wel concurrentie moet blijven bieden: er is weer castingnieuws rondom STAR TREK: DISCOVERY. Treurig nieuws: Ron Glass, Shepherd Book uit FIREFLY is overleden: de rest van de crewleden van SERENITY brengen een eerbetoon aan het warme hart van de serie.

BUITENAARDS BEZOEK| Er is nieuwe informatie over ALIEN: COVENANT en één nieuw advies van de postermakers: RUN. Maar wat gaat er eigenlijk zitten in het ontwerpen van een alien? Waarom is de Xenomorph schattig en E.T. doodeng? (ben ik de enige?) En wat als er echt aliens op aarde zouden landen? Heeft ARRIVAL het bij het rechte eind volgens wetenschappers?

HORROR| Michael Myers kun je wel om een boodschap sturen en Freddy Krueger leest de krant (en ‘haalt’ de koppen): het alledaagse leven van horroriconen. Kijk een horror en veel mensen moeten hun broek verschonen; zeg Criterion tegen een filmliefhebber, en deze moeten hún broek verschonen (om andere redenen): maar welke horrorfilms verdienen de Criterion-aanpak? Een iconisch horrormoment doodgemaakt door het internet, want photoshop is even bruut als de gemini killer uit THE EXORCIST III: THE HERETIC. Het kan altijd gekker: Zombieworstelen, want worstelen zelf is niet al gewelddadig genoeg. En hoe zou THE WITCH er uit zien als een Wes Anderson-film?

DAVID LYNCH| Koning van de kronkelende bochten en diepe krochten in ons onderbewustzijn én ouderwetse koffieleut David Lynch komt begin 2017 met het nieuwste seizoen TWIN PEAKS: vier dat met merchandise, waaronder koffiekopjes. Van “wrapped in plastic” naar “fantastic plastic”: TWIN PEAKS als Lego-poppetjes. Een uitgebreid audio-interview met David Lynch laat hem van een andere kant zien: altijd al benieuwd wat zijn perfecte dag is? En een David Lynch-film krijgt een nieuwe versie: de rechten van Frank Herbert’s DUNE zijn opnieuw verkocht.

POTPOURRI| De films van de gebroeders Coen bevatten terugkerende morele lessen. Wat doet een best boy eigenlijk, en is hij ook echt ’the best’? Empire zoekt het uit, en legt ook meteen uit wat een gaffer is en waar je het plintentrapje kunt vinden. Literatuurwetenschapper Joseph Campbell populariseerde het idee van de mono-mythe in de jaren ’50, RICK AND MORTY-bedenker Dan Harmon versimpelde hem een aantal jaar geleden, en een youtube-knakker maakte daar weer een video-essay van: cirkeltje rond? Nog een fijn video-essay, over het gevoel van realisme in de films van Studio Ghibli. 25 ondergeschoven kindjes van de afgelopen 16 jaar, met o.a. Cowboys op Mars, neo-expressionistiche steampunk, Faustiaanse wijnvlekken en Vincent Gallo die danst richting UFO’s. Meer onzinnige overdaad vinden we in deze fijne CANAL+ Commercial, waarin koks werken met de ingrediënten van Hollywood: een quiche van politie-achtervolging op een bedje van dinosaurus met daarbij een bittertje gemaakt van vliegende schotels. Een fan maakte een 80 minuten durende versie van de gehele HARRY POTTER-reeks, want er was nog niet genoeg materiaal uit de boeken gesneden. En tot slot: waarom is het lichtgebruik in Akira zo bijzonder?

Dat was ‘m weer voor deze week. Tips kunnen zoals altijd naar [email protected]. Dank aan onze vaste tipgever Mathieu Prins! Fijn weekend allemaal.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!