phenomena staand
phenomena staand
TGIF
16 juni 2017

Thank God It’s Friday 16 juni

phenomena staand TGIF| Zelfs redactieleden van Schokkend Nieuws moeten wel eens op vakantie gaan. Al die films en series recenseren is natuurlijk retezwaar.  En zo was ik in Barcelona om wat stoom af te blazen. Zon, zee, tapas en Gaudí! Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en al snel zat ik in een bioscoop…

Dat ik de verleidingen van de Catalaanse hoofdstad kon weerstaan voor een bezoek aan een donkere zaal heeft misschien ook iets met het theater te maken. In onze reisgids keek ik uit nieuwsgierigheid toch even onder de rubriek bioscopen. De Rough Guide was laaiend enthousiast over de Phenomena Experience niet ver van La Sagrada Familia. In Spanje worden de meeste films natuurlijk nagesynchroniseerd. In de grote steden zijn er gelukkig genoeg bioscopen die films vertonen in VOSE oftewel: Versión Original Subtitulada en Español.

De Phenoma Experience is zo’n filmtheater en is ook nog eens gespecialiseerd in cult- en genrecinema. Dat blijkt ook uit de inrichting waar een grote foto van Ridley Scott en Sigourney Weaver van ALIEN een muur siert.  Verder geen gebrek aan oude posters en de foyer doet met zijn rode gordijnen denken aan een bepaalde serie… De programmering was ook niet verkeerd met veel ruimte voor klassiekers. Ik kon het daarom toch niet laten om de director’s cut van THE EXORCIST op een groot scherm te zien.

Die aangename bioscoopervaring riep ook veel vragen op. ¿Waarom is het publiek zo stil? ¿Is dat normaal in Spanje of is dat alleen bij de vertoning van klassiekers?  ¡¿En waarom hebben ze alleen kleine zakjes M&M’s?! Trailers van RAW en A CURE FOR WELLNESS herinnerde mij er weer aan dat filmdistributie ook een vreemde lappendeken is van verschillende releasedata door heel Europa. Na die eerste vertoning had ik de smaak wel te pakken. Vooruit, laten we THE SHINING morgen dan ook maar doen. O en MARATHON MAN op maandag? Ach waarom ook niet. Zo negeerde ik de Spaanse zon om toch maar weer films te gaan kijken. Ik ben niet meer te genezen…

Het was onder diezelfde Spaanse zon dat een trotse Terry Gilliam eindelijk de laatste scènes van zijn filmbewerking van Don Quichot heeft afgerond. Het nieuws bereikte me toen ik weer in Nederland was geland. Zou het hem nu echt gelukt zijn? Na zo veel pech die zo treffend en pijnlijk werd geregistreerd in de documentaire LOST IN LA MANCHA is het niet gek dat veel mensen denken dat het allemaal mis kan gaan. Neem dit Speld-achtige bericht waarin Gilliams project nog steeds vervloekt is. We zullen het langverwachte eindresultaat hopelijk snel zien.

Gilliam zag ik deze week ook op een andere manier voorbijkomen op mijn Facebook-feed. VOD-streamingservice MUBI gebruikte een enthousiaste quote van de man om hun programma rondom regisseur Walerian Borowczyk aan te prijzen. ‘Boro… wattes?’ denken jullie waarschijnlijk. Tijd dus voor een herwaardering van deze bizarre en veelzijdige Pool die een duizelingwekkend surrealistisch en sensueel oeuvre heeft achtergelaten. Voor de oningewijden hierbij een mooi video-essay van Violet Luca als introductie. Let op! Behoorlijk NSFW als je al die hitsige nonnen en een geil beest met een onwaarschijnlijk grote erectie voorbij ziet komen op kantoor!

Na het zalige Barcelona werd ik in Nederland weer gelijk in het diepe gegooid. Ik had misschien wel films gezien in Barça, maar al die series had ik achter me gelaten. Inhalen dus en dat is een hele klus. Waar was ik gebleven met THE HANDMAID’S TALE? Hoe zit het nou met Jimmy en zijn zieke broer in BETTER CALL SAUL? Zijn we helemaal bij met FARGO? Oh shit moet ik TWIN PEAKS ook nog inplannen deze week? Jammer dan voor HOUSE OF CARDS en AMERICAN GODS… Je zou haast zeggen dat deze overvloed aan verslavende series betekent dat er nog geen einde is gekomen aan wat sluwe marketeers nog steeds verkopen als de Golden Age of Television. Soms vraag ik me wel af in hoeverre we nu het hele jaar door geconditioneerd worden door een voortdurende golf van onverwachte plotontwikkelingen, gestandaardiseerde cliffhangers en brave midseason finales. De cocon van het thuiskijken is misschien nog nooit zo knus geweest als middel om van die verschrikkelijke eigentijdse werkelijkheid te ontsnappen. 

Een interessant artikel in Little White Lies herinnerde mij eraan dat TV-series niet altijd zo de hemel in werden geprezen. Lynch maakte na de serie TWIN PEAKS in de jaren 90 de serie ON THE AIR. Ik kan me nog vaag voor de geest halen dat die destijds door de VPRO werd uitgezonden om vervolgens in de vergetelheid te raken. Hoe zou dat nu gegaan zijn met een agressieve publiciteitsmachine achter een serie en die gratis publiciteitsmachine van fans die elke dag wel een theorie of essay posten of anders gewoon een vermakelijke GIF maken.

Tot slot nog wat linkjes die wij hebben gesnaaid uit die oneindige grabbelton van het interweb. Onze favoriete stedenvernietiger krijgt een anime-serie.  Stephen King heeft één Twitter-volger minder… Peter Jackson is bezig met een Steampunk monsterproject. In Londen kan je naar een mooie expo over de geschiedenis van science fiction. Schaamteloos seksisme is helaas nog niet verdwenen uit de filmmarketing en studiobazen weten in dit satirische stuk over de pitch van THE MUMMY nog steeds niet WTF ze precies aan het doen zijn. En wij hebben helaas een Batman minder en die kon ten minste dansen.

16 juni 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!