rosemarypools
rosemarypools
TGIF
16 februari 2018

Thank God It’s Friday, 16 februari

rosemarypoolsTGIF | Het einde van een bijzondere week: ik werd soort-van-peettante. Traditioneel zijn peetouders er voor de spirituele opvoeding van een kind – ik heb dan ook al een heel filmcurriculum voor ogen. Maar dit kindje groeit wel op in een heel andere wereld dan ik.

Toen ik klein was, bijvoorbeeld, bestond “streaming” nog niet – sterker nog, ik heb de komst van de de dvd nog vrij bewust meegemaakt. Ik heb niet (zoals veel mede Schokkend-Nieuwsers) nog een VHS-speler staan, maar ik herinner me de dikke dozen goed. Ik zag onder andere STAR WARS voor het eerst vanaf zo’n band die je aan het eind moest terugspoelen. Als ik dat geluid hoor ben ik zo weer tien, maar ondanks liefdevolle initiatieven zoals dat van ons eigen Straight to Video is de VHS toch echt verleden tijd.

Ook dvd’s en zelfs blu-rays hebben hun beste tijd gehad, maar mijn collectie koester ik. Zoals laatst werd beargumenteerd in Collider: vaste media hebben nog steeds hun voordelen. Zo weet ik dat als ik over een jaar of drie rustig aan wil beginnen met het heerlijke en hilarische SHERLOCK JR. van Buster Keaton, ik nog een schijfje heb liggen. E.T., de oude Batman-televisieserie, FRANKENSTEIN en THE BRIDE OF FRANKENSTEIN: ze liggen klaar voor het juiste moment.

Zo zal het kindje hopelijk toch wennen aan het ritueel van het openen van het doosje, het plaatsen van het schijfje. Want verder is tegenwoordig streaming waar een kind het eerst aan went (Netflix Kids schijnt wel echt een betere optie te zijn dan Youtube Kids, tenzij je vindt dat een beetje trauma een kind goed doet). Als het nieuwe Disneykanaal in 2019 gelanceerd wordt zal er niks met een R-rating op staan: jammer, maar voor kinderen misschien wel handig.

Toch hebben we geen idee hoe het streaminglandschap zal zijn over een paar jaar. Stabiel is het nog zeker niet. Wat zal er te streamen zijn tegen de tijd dat het kindje klaar is voor MY NEIGHBOR TOTORO of CORALINE? Blijft Netflix geld geven aan filmmakers zoals Bong Joon-ho, of krijgen we vooral eindeloze sequels op BRIGHT, door critici verguisd (zie voor een uitgebreide analyse van waarom de film niet werkt bijvoorbeeld dit lange video-essay van Lindsay Ellis, waar Theodoor ook al naar linkte vorige week) maar – volgens Netflix in ieder geval – bij het publiek populair?

Netflix is niet alleen producent, maar ook distributeur. Daar is niets mis mee: een film als I AM THE PRETTY THING THAT LIVES IN THE HOUSE is misschien beter af op Netflix dan met een beperkte bioscooprelease. Maar tegenwoordig lijkt Netflix ook in gebruik voor het dumpen van films die de studio niet meer zo ziet zitten. Bij THE CLOVERFIELD PARADOX (easter egg) werd het nog gepresenteerd als bewuste keuze, maar alleen al aan het feit dat hun eigen serie ALTERED CARBON in de verdrukking kwam, kan je merken dat het achter de schermen niet zo weldoordacht gebeurde.

Dan is er nog ANNIHILATION. Het regiedebuut van scenarist Alex Garland, EX MACHINA, was kritisch en commercieel best succesvol (en stond op Netflix, maar nu niet meer). Zijn tweede film was echter kennelijk voor testpubliek “te intellectueel”. In Amerika komt de film volgende week uit, en ook in China wordt hij in de bios uitgebracht. Daarbuiten verschijnt hij twee weken later op Netflix. Zou de studio spijt hebben nu de eerste recensies laaiend positief zijn? Netflix waarschijnlijk niet, in ieder geval.

Maar wie weet is Netflix over een jaar of tien helemaal weggevaagd door een andere speler. Ik ben benieuwd hoe mijn petekindje films zal kijken, en welke films dat zullen zijn (wat zeg je, misschien is het helemaal geen filmmens? Pfff, onmogelijk). En plus ça change, plus c’est la même chose: sommige dingen blijven ook wel hetzelfde. Er komt een nieuwe Predator-film aan. Er wordt een filmtrilogie gemaakt van de serie “V”, die nog van voor mijn tijd is. RABID krijgt een remake van niemand minder dan de gezusters Soska (AMERICAN MARY). Het kindje zal bovendien opgroeien in een wereld waarin Fangoria weer vier keer per jaar op papier verschijnt!

De tijd zal het leren. En tot dan ga ik verder met het nadenken over welke film ik wanneer zal laten zien. Suggesties zijn welkom!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!