vampira
vampira
TGIF
15 januari 2021

Thank God It’s Friday, 15 januari 2021

vampiraTGIF | In de persconferentie van afgelopen dinsdag hoorden we wat we eigenlijk al wisten: de lockdown wordt met (minstens) drie weken verlengd. De meeste mensen zagen het met lede ogen aan en reageerden apathisch op deze maatregelen.

Nu blijkt uit onderzoek dat genreliefhebbers van post-apocalyptische verhalen beter zijn voorbereid op de Covid-realiteit. Fijn te weten dat wij als horrorliefhebbers beter in staat zijn te โ€˜dealenโ€™ met de pandemie. Ons soort films functioneert blijkbaar als een mentale oefening voor werkelijk rampzalige gebeurtenissen.

In deze TGIF wat oldschoolnieuws. Universal trakteert ons gratis en voor niks op veel klassieke horrorfilms uit de jaren 30 en 40. DRACULA (1931), THE MUMMY (1932) en THE INVISIBLE MAN (1933) zijn vanaf vandaag (vrijdag 15 januari) een week lang te zien op het YouTube kanaal van Fear: the Home of Horror.

Horroricoon Boris Karloff is onsterfelijk geworden door zijn rol als het monster in FRANKENSTEIN (1931) en BRIDE OF FRANKENSTEIN (1935). Beide films zijn ook op Fear te zien en toevallig verscheen eerder deze week dit artikel met meer achtergrondinfo over de jeugd van Karloff in Londen.

Maila Nurmi lijkt in horrorkringen een minder grote ster dan Karloff maar Nurmi, beter bekend als Vampira, heeft zeker haar sporen achtergelaten. Over deze โ€˜Glamour Ghoulโ€™ is nu een interessante biografie verschenen. Nurmi was bevriend met Elvis en James Dean en had beroemde vriendjes zoals Marlon Brando en Orson Welles. Ze was bekend om haar duistere gevoel voor humor. Op de vraag of ze van kinderen hield, antwoordde ze: โ€˜Oh ja, ze smaken heerlijk.โ€™

Geen katje dus om zonder handschoenen aan te pakken. Dit merkte ook Cassandra Peterson, beter bekend als Elvira, Mistress of the Night. Nurmi vond Elvira teveel lijken op Vampira en klaagde haar aan voor 10 miljoen dollar. De rechter gaaf haar ongelijk. Helaas is het beeldmateriaal van haar vele televisieoptredens verloren gegaan, maar we kunnen โ€˜Hollywoodโ€™s original Gothโ€™ nog bewonderen in Ed Woods cultklassieker PLAN 9 FROM OUTER SPACE (1959).

Ook iconisch is natuurlijk John Carpenters thema bij zijn eigen HALLOWEEN. Bij de eerste noten gaan je haren al recht overeind staan. Nu heeft Carpenter een nieuw album, LOST THEMES IIII: ALIVE AFTER DEATH, met de typische Carpenter synths. Hij noemt zijn nieuwe plaat zelf ‘a soundtrack for the movies in your mind.’

We hopen op een mooi jaar voor genrefilms. En dankzij de uitkomst van het onderzoek niet alleen ter vermaak, maar ook om beter om kunnen gaan met de huidige coronasituatie. Om deze TGIF luchtig af te sluiten: hier is het beginthema van HE-MAN: THE MUSICAL. MASTERS OF THE UNIVERSE met een beetje hulp van FRIENDS. Geniet van je weekend!

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nรณg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!