artworks 000646152715 aam2n2 t500x500
artworks 000646152715 aam2n2 t500x500
TGIF
14 oktober 2022

Thank God It’s Friday, 14 oktober 2022

artworks 000646152715 aam2n2 t500x500TGIF | Waarom precies is me nooit duidelijk geworden, feit is wel dat het getal vijftig er één is om te vieren. Waarschijnlijk omdat dit de helft van honderd is, of gewoon omdat je als mens op deze leeftijd beseft dat je over de helft van je levensloop zit. Ook voor Schokkend Nieuws is vijftig een magisch cijfer en wel voor de podcast.

Misschien denk je wel dat de Schokkend Nieuws-podcast ondertussen niet meer dan een vette discussie geworden is tussen Julius en Jasper waarin twee films het in een knap gekozen duel tegen elkaar moeten opnemen, maar er is ook nog een reguliere podcast en die is aan zijn vijftigste aflevering toe en wel één met een top 50 van de beste horrorfilms aller tijden. Wie met de eer mag strijken of bij welke keuze je de wenkbrauwen moet gaan fronzen ontdek je zelf maar. Ergens tussen de klassiekers (of hoe je ze ook wil noemen) door zit een column van Hedwig van Driel die me rode draad aanbood voor deze TGIF. Want ja, hoe zit het nou weer als je oudere films wil ontdekken omdat je het gehad hebt met de meuk van nu?

Het mag luidop gezegd worden dat de beste streamingdienst nog altijd je eigen filmcollectie is. Daar zijn technische redenen voor en voor wie het zich zou afvragen, de schijfjes zijn zeker en vast nog niet ten dode opgeschreven. Maar uiteraard leg je een eigen verzameling aan omdat je de films steeds in je bezit wil hebben en niet moet wachten vooraleer de streamingdienst ze voor een prikje aangeboden krijgt.

Het grote probleem van zo’n immense filmkast is niet alleen het bezitten van voldoende ruimte, maar ook het prijskaartje dat eraan verbonden is. De oudere lezers zullen zich beslist nog herinneren hoe je in de Bart Smit naast een Ravensburger-puzzel of een Playmobil-piratenschip ook nog een ijzeren bak kon vinden waar je voor 1 euro heel wat dvd’s op de kop kon tikken. Dit tijdperk behoort al lang tot het verleden, en hoewel er in de Benelux nog wel een paar blockbusters fysiek gelost worden of kleinere maatschappijen (vooral) arthousefilms op de markt brengen, ligt het huidige aanbod zo goed als volledig in de handen van de zogenaamde boutiquelabels. Voor wie het overzicht liever in beeld ziet:

Voor verzamelaars zijn hun releases vaak echte hebbedingen, maar voor de buidel een zware last, zeker als je je focust op de Amerikaanse labels waar je vaak nog een pak inklaringskosten moet voor ophoesten. Mocht je je trouwens ooit afvragen welke blu-rays nu het meest waard zijn dan is dit een leuk lijstje, of wie weet staan jouw verborgen parels hier wel tussen, of hier, mocht je een VHS-verzamelaar zijn, wat die bestaan ook nog steeds!

Maar bij Hedwig ging het niet om de financiële waarde van de film, maar om de emotionele en dan in het bijzonder hoe je oudere films op streamingdiensten kan ontdekken. Zonder al te veel spoilers weg te geven bleek MUBI de beste leerling van de klas. Een conclusie waarmee ik alleen maar akkoord kan gaan. Zelf ik heb ook nog een vrij dikke kluif over aan Disney+, hoewel dit via hun 20th Century Fox-aanbod komt met de titels uit de jaren tachtig of negentig, oudere klassiekers moet je er echt niet gaan zoeken.

Gelukkig is er meer dan dat en hoef je zelfs niet eens de illegale toer op te gaan. Heel wat films zijn publiek domein (waardoor er dus geen auteursrechten op rusten). Het aantal websites die zo’n lijstje aanbieden is eindeloos, maar de meest volledige is Archive Org. Het grote probleem van deze site is echter dat het allemaal op elkaar gegooid is en dat het zoekwerk vaak meer tijd vraagt dan dat het kijkgenot biedt. En dan hebben we het niet eens over het feit dat de beeldkwaliteit soms zo belabberd is dat het lijkt alsof je laptop in een aquarium is gevallen. Wie zelf geen zin heeft om in het aanbod van Archive Org verloren te lopen , heeft met Open Culture een alternatief.

Het mooiste aan deze zoektocht is het ontdekken van films die je er anders niet onmiddellijk zou uitpikken en in het gigantische aanbod vind je heel wat cinema buiten Hollywood. Zo biedt 35mm een zeer brede waaier aan Poolse films of bevat dit Domestika-lijstje heel wat wereldcinema waaronder bijvoorbeeld een selectie Koreaanse films. Ook de gratis catalogus van BFI biedt het een en ander, vooral korte films. Jan Doense gaf ons trouwens de tip om de websites van Severin en Arrow af te schuimen. Gratis films vind je er niet, maar wel een goede gevulde schatkist aan inspiratie. Kortom, meer dan genoeg zoektips om het weekend te overleven.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!