Toxic Avengers
Toxic Avengers
TGIF
14 december 2018

Thank God It’s Friday, 14 december

Toxic Avengers TGIF | Het einde van het jaar: steevast een mooi moment voor een terugblik, voor goeie voornemens en familieverzoeningen – en voor lijstjes!

Op dit moment zijn de Schokkend Nieuws-redacteuren hard bezig hun persoonlijke top 5 van het afgelopen jaar samen te stellen. En dat is heus nog niet zo makkelijk, want er kwamen in 2018 een hoop goeie films uit (die ik verdorie lang niet allemaal heb kunnen zien). Binnenkort publiceren we alle met bloed, zweet en nog meer bloed samengestelde lijstjes, afgesloten door de uiteindelijke Schokkend Nieuws Jaarlijst… Tromgeroffel, alstublieft! Voor de nieuwste Schokkend Nieuws-editie schreef Hedwig van Driel in elk geval al een fijne terugblik op het afgelopen jaar.

Wat denk je, staat AQUAMAN er op? Volgens Julius Koetsier wist DC in elk geval ‘met haar lulligste personage een van haar beste films af [te leveren]’. Hoera, omarm die malligheid! Of zou ANNA AND THE APOCALYPSE op iemands lijstje voorkomen? Hier zes ondergewaardeerde horrormusicals die je ook kunt kijken. Een andere recente seizoensfilm: CHRISTMAS BLOOD. Heeft iedereen trouwens z’n kerstboom al opgetuigd? Of is er door afgetuigd? Hier nog een suggestie voor als je het wel hebt gehad met engeltjes en doorsnee ballen. En Empire wil voor eens en altijd het antwoord op de vraag vinden: is DIE HARD nou wél een kerstfilm of niet? Ho-ho-ho!

Ik had het over lijstjes, dus je hebt er een paar tegoed. Zoals deze top 10 folk tales in fictie. Wat is tot dusver eigenlijk het beste jaar voor horror in film geweest? Hier een opsomming van prachtscènes die het horrorgenre hebben gevormd, en duik dan ook direct even in deze lijst met 57 horrorregisseurs en hun (jeugd)trauma’s – gelukkig maar, want zonder PEE WEE’S BIG ADVENTURE hadden we wellicht nooit MANDY gehad! Hier nog een A-Z van horrorfilms en hun vrouwelijke regisseurs.

Een rondje regisseurs, dan: Abel Ferrara was schijnbaar de meest verschrikkelijke gast die Conan O’Brien ooit in zijn show verwelkomd had. Dit is het interview dat uiteindelijk werd uitgezonden. John Carpenter zal niet de volgende HALLOWEEN-film regisseren, maar de muziek neemt hij opnieuw met plezier voor zijn rekening. Ondertussen is Mike Flanagan uitgefilmd – DOCTOR SLEEP is a wrap! We zullen alleen wel nog een dik jaar moeten wachten op de release. Kunnen we in de tussentijd mooi nadenken over een remake van GHOULIES of van CRITTERS, door David Gorden Green.

Een andere (soort van) remake in de pijplijn is Blumhouse’s FANTASY ISLAND, welke een vleugje horror schijnt te krijgen. Over horrorvleugjes gesproken: EXTREMELY WICKED, SHOCKINGLY EVIL AND VILE is de aanstaande film over Ted Bundy van Joe Berlinger (die ook de documentaire RAISING HELL maakte, over Clive Barker). Bundy wordt gespeeld door Zac Efron, die hiermee mogelijk hoopt zijn HIGHSCHOOL MUSICAL-heartthrob-imago voorgoed af te schudden. Of zou hij nog een nummertje zingen? Nadat we de gebroeders Coens THE BALLAD OF BUSTER SCRUGGS zomaar voorgeschoteld kregen door Netflix, kun je binnenkort ook THE BIG LEBOWSKI weer opzetten – die heerlijke soundtrack op vinyl, welteverstaan!

In een vorige TGIF had ik het over ‘elevated horror’. Bepaalde regisseurs of producenten of marketeers vinden dat hun film beter geen horror genoemd kan worden, omdat het niet alleen maar eng is en ‘horror’ een minderwaardig label zou zijn. Dit artikel over die pertinent-niet-horror-films stelt dat horror niet gedefinieerd wordt door of jij persoonlijk ergens bang van wordt. Met horror verkennen we de meest duistere vragen van ons bestaan, en proberen we de angsten te begrijpen die onze maatschappij en het leven vormen – met de vrees dat daar niet aan te ontsnappen valt. ‘Horror is like a serpent; always shedding its skin, always changing,’ aldus Dario Argento in dit video-essay. De hel, da’s trouwens ook horror (let op: spoilers voor o.a. Lars von Triers nieuwste film). Nog meer spoilers: hier een video over het schrijven van J.K. Rowling en FANTASTIC BEASTS: THE CRIMES OF GRINDELWALD.

Netflix heeft zijn eerste content showcase in Azië aangekondigd en kondigde plannen aan voor een animeserie gebaseerd op PACIFIC RIM en een film gebaseerd op ALTERED CARBON. Op zich zeer geschikt animemateriaal. Maar what’s next? Een tien-uur-durende serie van THE DARK CRYSTAL? Oh, wacht… Er is ook een nieuwe TOXIC AVENGER-film in de maak, opnieuw geproduceerd door Lloyd Kaufman en Michael Herz van Troma Entertainment (van de originele film uit 1984). Tot slot nog een blik op het tweede seizoen van STAR TREK: DISCOVERY en de trailer van AVENGERS: ENDGAME – waar deze man ook iets over heeft te zeggen. Part of the journey is the end, inderdaad.

Want dat terugkijken, vooruitkijken – er is al met al veel te veel! Dat Netflix, bijvoorbeeld, dat doet het er gewoon om! Goed, ik trek me dit weekend terug op de bank, met de gordijnen dicht en een telefoon op vliegtuigstand. Wellicht kan ik nog enkele films met jaarlijstjes-potentieel inhalen…

Fijn weekend allemaal!

14 december 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!