godzilla
godzilla
TGIF
13 december 2013

Thank God It’s Friday 13 december

godzillaEen heel bijzondere Thank God It’s Friday op deze vrijdag de dertiende, met weer meer dan genoeg links of je nou fan bent van Doctor Who, van THE HOBBIT of van Jason Voorhees!

Laten we direct maar beginnen met een aankondiging: dit is de laatste Thank God It’s Friday van mijn hand. Het is slecht nieuws vanwege goed nieuws: vanaf 1 januari heb ik – voor het eerst sinds ik deze rubriek lanceerde – weer een full-time baan, en dus een stuk minder tijd te verdoen op het internet. Gelukkig zijn twee fantastische vervangers bereid om het stokje van me over te nemen. Vanaf volgende vrijdag zullen Marjan Westbroek en Sarah Knuvelder elkaar afwisselen op deze plek. ik zie er erg naar uit om hun bijdrages te lezen!

GODZILLA | De grote-monsterfilm is duidelijk weer helemaal terug! Ik moet zeggen dat het punt van een nieuwe film na de monstruositeit met Matthew Broderick me ontging, maar de trailer ziet er niet slecht uit. Er is een flinke viral reclamecampagne op poten gezet, inclusief een website voor het sinistere bedrijf Muto Research. Gaat je voorkeur toch uit naar het oude rubberen monster, dan kan je hem hier tien uur lang zien dansen.

DESIGN | Deze week waren er veel leuke designdingetjes te vinden. Deze kalender met monsters in sexy poses bijvoorbeeld (zie links) – of misschien is een SHARKNADO-kalender meer je ding. Ook mooi: glas-in-lood-illustraties van verschillende films, onder andere THE TERMINATOR. En wat dacht je van JAWS à la Peanuts? In de categorie alledaags design kreeg Hugh Jackman wel een heel mooi (en passend!) kopje cappucino mee. Aan deze lijst van de beste horroraffiches van dit jaar is te zien dat het ook daar niet aan creativiteit ontbreekt. En STAR WARS met allerhande dingen combineren is altijd populair, of het nou met Warhol-blikjes is of cornflakes en ander ontbijtspul.

VRIJDAG | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 …. en 13!

KUBRICK | Het Britse More4 lanceerde laatst een Kubrick programma van tien dagen. Welke dagen en welke films kan ik helaas niet achterhalen, maar dat zou kunnen zijn omdat ze al hun tijd en energie hebben gestopt in het maken van deze fantastische promo:

STAR TREK | Steampunk is – te oordelen naar deze Voyager-pakjes – eigenlijk best sexy. De oorspronkelijke The Next Generation-uniformen waren dat kennelijk minder, want spandex stinkt. De versie die ik voor mijn vriend heb gebreid is van 100% wol, dus wel wat comfortabeler – en binnenkort mét communicator en kapiteinsstipjes. Haast net zo knuffelbaar als deze Kirk en Spock!

DOCTOR WHO | Er is pas een nieuwe planeet ontdekt. Hij heeft al een officiële naam, maar dat is zo’n ongeïnspireerde reeks letters en getallen. Dus waarom noemen we hem niet gewoon… Gallifrey? Hoe zouden alle doctors eruit zien door de ogen van Tim Burton? In dit mooie filmpje dansen ze allemaal op de muziek van a-ha. De trailer al gezien voor de Christmas special? Leuk. Maar niet zo leuk als deze indrukwekkende mash-up waarin Doctor 11 en Sherlock met elkaar lopen te flirten.

KORT | Snapemas! Christopher Lee’s kerstboodschap! Nananana (^4)!mt_ignore: snapemas

AANKOMENDE PROJECTEN | Posters voor DAWN OF THE PLANET OF THE APES – moet er niet iemand een infographic maken over hoe ingewikkeld deze franchise nu in elkaar zit met sequels, prequels, reboots enzo? Er komt een tv-film (en misschien serie) over de nakomelingen van Disneyfiguren goed en slecht, en ROSEMARY’S BABY wordt een miniserie – benieuwd hoe ze dat verhaal op gaan rekken. Misschien zullen we de Antichrist opgevoed zien worden? Al sneller te zien/spelen: de sciencefictionserie Helix, waar io9 veel goeds over de melden heeft, en een Firefly computerspel.

GAME OF THRONES | Het is officiële “haat Joffrey“-dag volgens HBO. Wacht. Was dat dan niet élke dag?

EINDEJAARS | Het is bijna tijd voor eindejaarslijstjes – onze Tabé 2013 staat in de Schokkend Nieuws die als het goed is vandaag op de mat valt, en de individuele lijstjes zullen binnenkort op de site verschijnen. Maar eerst is het tijd om de onderkant te bekijken: zowel the A.V. Club als the Dissolve hebben hun slechtste films van het jaar aangekondigd, en DRACULA van Dario Argento verschijnt op beide lijsten. Pijnlijk. Buzzfeed is meer geïnteresseerd in de teleurstellingen dan in ronduit slechte series en films, maar ik ben het op verschillende onderdelen niet met ze eens.

R. BOLLA | Robert Kerman, beter bekend als R. Bolla, van films als CANNIBAL HOLOCAUST en DEBBIE DOES DALLAS, is ziek. En z’n kat ook nog. Hij vraagt om steun.

SUPERHELDENHOEKJE | Sony heeft grootse plannen voor hun nieuwe Spider-Man-franchise, en Glen Weldon pende een open brief aan Zack Snyder over Wonder Woman.

ROUGH CUT | Een documentaire over het maken van een remake van een fictieve film. Geloof ik – het is wel een beetje ingewikkeld. Maar interessant klinkt het zeker ook!

THE HOBBIT | Dé release van deze week is natuurlijk THE DESOLATION OF SMAUG (al ben ik zelf eigenlijk benieuwder naar FROZEN). Het was dus weer tijd voor een grappig maar ergens ook deprimerend fenomeen rond films met enthousiaste fans: allemaal mensen die de film nog niet hadden gezien en die vol overtuiging iemand die de film al wél had gezien vertellen dat hij het helemaal fout heeft. Jongens, bij het schrijven van de zin “No credibility in this review. You obviously made up your mind before seeing the movie. Not cool.” móet er ergens toch een ironie-belletje gaan rinkelen. Meer Hobbit: behind the scenes, Martin Freemans onconventionele antwoorden op conventionele vragen, een interview met Richard Armitage, en via Badass Digest een blik op de ‘echte’ ork die het moest afleggen tegen een CGI-versie. En dan, om op een vrolijke noot te eindigen: de Sesamstraatparodie. Ik heb geen idee wat kinderen hiervan meekrijgen (behalve 5-2 = 3 en 1+1 = 2, weliswaar belangrijke lessen), maar voor volwassenen is het genieten van de referenties. 

Dat was hem dan, mijn allerlaatste TGIF. Ik heb het ontzettend leuk gevonden om deze rubriek elke week in elkaar te knutselen, en ik ben blij dat mijn kindje vanaf volgende week in goede handen is. Suggesties kunnen nog steeds naar [email protected], en ik wens jullie nog een heel prettig weekend.

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!