TGIF | Hoe kan het ook anders, deze week hebben we het over racisme en censuur. Wie zware onderwerpen wil skippen vindt onderaan toch nog lekker lijstje links.
Ik geloof niet dat ik in mijn leven (dat begon in 1987) een tijd heb meegemaakt waarin zoveel mensen zo bewust bezig waren met de politieke rol van kunst en cultuur. In principe is dat iets om te vieren, hoewel het debat op dit moment vooral vervelend is.
Geen Schokkend Nieuws-titel, maar wel relevant: GONE WITH THE WIND is van het streamingplatform HBO Max gehaald, en zal terugkeren met ‘historische context’ vanwege de racistische verbeelding van zwarte mensen. Prima; als filmliefhebber wil ik historische context bij elke film. Met censuur heeft het in elk geval niets te maken. Streamingdiensten selecteren welke films ze vertonen altijd om commerciële redenen. Als er geen films vertoond worden die aangepast zijn (iets waaraan bijvoorbeeld Disney+ zich wél schuldig maakt), is er niets aan de hand. Het is belangrijk het onderscheid te blijven zien tussen de keuze bepaalde media al dan niet in bepaalde context aan te bieden en censuur; het eerste is al zo lang als commerciële media bestaan volkomen normaal, het laatste gevaarlijk.
De politieke rol die popcultuur kan spelen bleek ook uit de aanwezigheid van iemand in Spider-man-kostuum bij een antiracistische demonstratie in New York. ‘You mess with one of us, you mess with all of us,’ roept iemand hem toe, een citaat uit Sam Raimi’s SPIDER-MAN. In 2002 was die zin een bewuste verwijzing naar de terroristische aanslagen van 11 september; in 2020 krijgt hij een andere context in politiestaat Amerika. De Nederlandse filmliefhebber die begrijpt dat Black Lives Matter kan de komende weken genieten van het Black Light-programma in het Eye Filmmuseum, waar ook voor de genreliefhebber een mooie selectie draait.
Nog een zwaar onderwerp: Cinestate, de studio die ons onder meer BONE TOMAHAWK, BRAWL IN CELL BLOCK 99 en DRAGGED ACROSS CONCRETE bracht, hield lange tijd ‘de Harvey Weinstein van de indiefilm’ de hand boven het hoofd. Producent Adam Donaghey (A GHOST STORY) werd in april dit jaar gearresteerd wegens verkrachting van een zestienjarige en is momenteel op borgtocht vrij. Een jaren oud audiofragment waarin Donaghey een actrice seksueel intimideert doet nu opnieuw de ronde. Magazines Fangoria en Birth. Movies. Death. roepen CineState op actie te ondernemen.
De wereld blijft veranderen en genrefilms nemen een plaats in, niet buiten het debat en niet erboven of eronder, maar er middenin. Daar horen ze. Dat geldt voor ALIEN (kijk hier een goedkope remake), voor HELLBENT (een interview met regisseur Paul Etheredge), voor LABYRINTH (wie moet David Bowie vervangen in het vervolg?), voor THE LORD OF THE RINGS (waarom werd dat ene moment een meme?), voor GYMKATA (RIP Kurt Thomas), voor de films van Disney (animator Floyd Norman is te gast in de podcast The Movies That Made Me van Josh Olsen en Joe Dante) en die van Ghibli, ook de nooit gemaakte, voor GHOSTBUSTERS en GREMLINS, voor de serie HANNIBAL en voor al deze films waarvan we graag Funko Pops zouden zien.
Fijn weekend!