TGIF
TGIF
TGIF
10 augustus 2018

Thank God It’s Friday, 10 augustus

TGIF TGIF | Deze week besloot de Academy of Motion Picture Arts and Sciences een nieuwe categorie voor de Oscars in het leven te roepen: de Beste Populaire film. Maar wat bedoelen ze daar nu precies mee?

De keuze heeft al voor veel ophef gezorgd. Bepaalde critici vinden het een luie zet die een kloof zal veroorzaken tussen genrefilms en de respectabele drama’s die vooral vaak in de prijzen vallen. Natuurlijk waren er ook genoeg mensen die grapjes gingen maken over deze nieuwe categorie. Regisseur Adam McKay (ANCHORMAN: THE LEGEND OF RON BURGUNDGY, THE BIG SHORT) kwam al met leuke ideeën om de zet van de Academy aan te vullen: van “best movie where shit blowed up good” (mr. Bay, your Oscar is waiting…) tot aan “hottest female alien” (ik gok op Gamora).

Die uitspraken deden mij wel terugdenken aan de vreemde relatie tussen de Oscars en genrefilm, en dan in het bijzonder scifi en horror. Hoeveel horrorfilms ken je bijvoorbeeld die flink in de prijzen zijn gevallen – buiten geijkte categorieën zoals beste special effects en beste make-up en hairstyling (fun fact: SUICIDE SQUAD won een beeldje in die categorie in 2016)? Volgens dit stukje in The Hollywood Reporter is THE SILENCE OF THE LAMBS de enige die flink in de prijzen viel. Jonathan Demme’s klassieker kreeg er vijf in de categorieën beste mannelijke hoofdrol, beste vrouwelijke hoofdrol, beste scenario, beste regie en beste film.

Uit het artikel blijkt dat bepaalde titels veel nominaties kregen, zoals THE EXORCIST (10 nominaties, waarvan 2 verzilverd) en JAWS (4 nominaties, 3 wins), maar dat de begeerde prijs voor beste film toch naar meer ‘respectabele’ films gaat. Gehypete titels zoals BLACK SWAN en GET OUT hebben het tij nog niet kunnen keren, maar wie weet wat ons te wachten staat.

Indien de Academy toch gaat uitbreiden qua categorieën, zijn er wat mij betreft genoeg leuke nieuwe mogelijkheden: beste jumpscare, beste schreeuw, beste gebruik van bloed en ingewanden in een film, beste zombieloopje, meest creatieve gebruik van scherpe objecten… Ik roep maar wat.

tgif2

In ander nieuws deze week: we kregen de eerste beelden van weer een nieuwe toevoeging aan de TERMINATOR-reeks. Het betreft een semi-reboot (?!) die waarschijnlijk bedoeld is om het verschrikkelijke TERMINATOR GENISYS te overschaduwen. De cast ziet er in ieder geval goed uit met o.a. Mackenzie Davis, die al opviel in BLADE RUNNER 2049 en de aflevering San Junipero van BLACK MIRROR. De oorspronkelijke Sarah Connor is ook nog lang niet uitgestreden als je Linda Hamilton zo ziet met een shotgun en stoere zonnebril.

Ondertussen liet Terry Gilliam het interweb kiezen uit verschillende posterontwerpen voor zijn THE MAN WHO KILLED DON QUICHOTE. En we hebben een winnaar!  

Het gedoe omtrent James Gunn heeft weer nieuwe wendingen gekregen. Nadat de cast van GUARDIANS OF THE GALAXY hun ongenoegen had laten blijken over het ontslag van de regisseur, verschijnen er nu berichten over een mogelijk herstel van zijn functie. Wat vaststaat is dat het derde deel van deze komische intergalactische sage opnieuw gebaseerd zal zijn op een script van Gunn. Nu maar hopen dat hij ook in de regiestoel zit.

In horrornieuws: kleine enge klotepoppetjes die ook nog eens nazi’s blijken te zijn, zorgen voor heibel in PUPPET MASTER THE LITTLEST REICH. Italiaanse stripuitgeverij waagt zich aan een tv-serie met een nieuwe bewerking van DYLAN DOG. De teaser voor Duitse hypno-horror LUZ is uit. En na jaren is het zover: THE PRIMEVALS is bijna af! Het passieproject van animator David W. Allen raakte in het slop nadat hij in 1999 overleed. Full Moon Features heeft het project gelukkig kunnen afronden en een release staat gepland voor volgend jaar.

Jaren ’80-nostalgie is nog steeds niet weggeëbd als je dit nieuwtje moet geloven: de bijdehandte harige alien krijgt een reboot. Ben benieuwd of ze zijn look gaan pimpen. Een andere oude bekende zal ook weer een comeback maken. Make it so!

In internationaal diplomatiek nieuws komt dit net binnen… Wat wordt de volgende stap; Jean-Claude van Damme in de veiligheidsraad als VN-ambassadeur van België? Dolph Lundgren als minister van atoomenergie van de VS? Alhoewel, die gast heeft wel een bul in Chemical Engineering.

En tot slot in de categorie hebbedingetje: HAL 9000 voor in huis! Dat kan alleen maar goed gaan, toch?

Fijn weekend y’all!

© George Vermij
10 augustus 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!