03 jaws 1098 2074 00109h 0
03 jaws 1098 2074 00109h 0
TGIF
4 december 2020

Thank God It’s Friday, 4 december 2020

03 jaws 1098 2074 00109h 0TGIF | Sinterklaas is toch wat bescheiden dit jaar
Dus gordijnen dicht, en kijken maar
In TGIF vast een leuke selectie
Hier wat monsterfilms ter inspectie

Deze week werd bekend dat de haai uit JAWS vanaf 30 april 2021 in volle glorie te zien is in LA. JAWS is zonder twijfel mijn favoriete film ooit. Ik heb hem ontelbare keren gezien. Elke keer dat ik ‘m zie, ontdek ik weer iets nieuws en jaagt de haai angst aan. Angst voor het onbekende, het onzichtbare. De rubberen haai, door Spielberg liefdevol Bruce genoemd (vernoemd naar zijn advocaat), werkte niet mee en zonk vaak naar de bodem. Daarom besloot Spielberg de haai maar weinig te laten zien: Bruce is slechts vier minuten in beeld. Dit bleek uiterst effectief, wat je niet ziet is enger dan dat wat je wél ziet. In JAWS werd gebruik gemaakt van drie verschillende versies van Bruce en hiervan zijn weer vier modellen gemaakt, die onder andere zijn gebruikt als attractie in Universal Studios. De laatst overgebleven ‘mold’ is nu overgebracht naar het Academy Museum, waar hij zijn zijn laatste rustplaats krijgt.

Deze week was er ook nieuws over een heel ander monster uit een film: PREDATOR. Vorige week lekte al uit dat de regisseur van 10 CLOVERFIELD LANE (Dan Trachtenberg, 2016) aan een vijfde film werkt. Trachtenberg was not amused. Nu is bekend geworden dat de film waarschijnlijk een prequel wordt die zich afspeelt in Amerika vóór de kolonisatie. Klinkt als de perfecte setting voor een PREDATOR-avontuur.

Een van de beste monsterfilms aller tijden blijft ALIEN, met Sigourney Weaver als asskicking protagonist Ripley en H.R. Gigers iconische monster-ontwerpen. Persoonlijk houd ik meer van de eerste, engere ALIEN dan de actiefilm ALIENS. Over die ALIEN is een interessante video te zien met twintig dingen die je misschien gemist hebt tijdens het kijken.

Een monster van een heel ander kaliber is THE TOXIC AVENGER uit de gelijknamige cultfilm, de eerste film van de in 1974 opgerichte over de top-studio Troma Entertainment (opgericht in 1974). Deze week werd bekend dat Peter Dinklage (GAME OF THRONES) de titelrol voor zijn rekening gaat nemen in de reboot. De film gaat over een sukkelig mannetje dat in een vat chemisch afval wordt geduwd en hierdoor in een mutant verandert, van outcast tot held. Allerlei politieke thema’s passeren de revue. Het feit dat Michael Herz en Lloyd Kaufman, regisseurs van de oorspronkelijke film, nu produceren, is alvast een goed teken.

Tot slot nog een interessant achtergrondartikel over THE COMPANY OF WOLVES (Neil Jordan, 1984). Deze Britse fantasy-horrorfilm is een psychoseksuele bewerking van Roodkapje, waarin alle gebeurtenissen plaatsvinden in nachtmerries van tiener Rosaleen.

Veel plezier met je Sinterklaasavond en als je het een jaartje overslaat hoop ik dat je geïnspireerd bent om een goede film te kijken!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!