01 Plan nine from outer space poster
01 Plan nine from outer space poster
Quarantainecadeau
29 maart 2020

Quarantainecadeau: Plan 9 From Outer Space

01 Plan nine from outer space poster

QUARANTAINE | Corona – we zijn er wel op uitgekeken. Voor iedereen die zich thuis te pletter verveelt, brengt Schokkend Nieuws enkele prachtige genreklassiekers over het voetlicht. In het publieke domein, dus gratis en legaal online te kijken. Vandaag: de laatste film van Bela Lugosi.

PLAN 9 FROM OUTER SPACE (1959) staat bekend als de slechtste film aller tijden. Dat is de schuld van het boek The Golden Turkey Awards (Michael Medved, 1980) waarin PLAN 9 was verkozen tot Worst Film Of All Time en regisseur Edward D. Wood jr. alias Ed Wood tot Worst Director Of All Time. Waarom dat label nog steeds aan PLAN 9 kleeft is me eerlijk gezegd een raadsel. Regisseurs als Uwe Boll en films als SUPERBABIES: BABY GENIUSES 2 (Bob Clark, 2004) hebben pijnlijk duidelijk aangetoond dat met PLAN 9 de bodem allerminst bereikt was. Ieder jaar verschijnen er films die minstens zo slecht, zo niet vele malen slechter zijn dan de film waarvan Ed Wood zelf ooit stelde dat het zijn beste was. Maar misschien moeten we de geuzennaam gewoon omarmen, want eerlijk is eerlijk: hoewel misschien niet de slechtste film aller tijden, goed is PLAN 9 allerminst.

PLAN 9 a.k.a. GRAVEROBBERS FROM OUTER SPACE is een film in de categorie ‘hilarisch slecht’ of ‘zo slecht dat ie weer goed wordt’. Ik zal voor degenen die film nog niet gezien hebben niet verklappen wat er allemaal mis gaat. Net als plot twists in een goede film, zijn dat spoilers die je kijkervaring kunnen verpesten. Laat je verbazen door een film die gemaakt lijkt door een zeer enthousiaste puber – het plezier spat er van af – met medewerking van de buren en zijn opa. Die opa is Bela Lugosi. In de jaren 50 was Lugosi’s carrière, mede dankzij zijn verslaving aan cognac en morfine, behoorlijk in het slop geraakt. Een van de weinige regisseurs die nog met hem wilde werken was Ed Wood, die Lugosi adoreerde. Toen Lugosi in 1956 overleed waren ze begonnen met de voorbereidingen voor hun volgende project THE GHOUL GOES WEST en lagen er plannen voor andere films waaronder DR. ACULA. Uit eerbied voor Lugosi verwerkte Wood testopnamen voor deze toekomstige en nooit gerealiseerde projecten in PLAN 9. Een mooi gebaar, maar het resultaat is helaas vooral onbedoeld lachwekkend. PLAN 9 is een heerlijk slechte film, maar Lugosi had ik toch een betere zwanenzang gegund.

PLAN 9 FROM OUTER SPACE is hier gratis te zien.

 

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!