SoylentGreen
SoylentGreen
Quarantainecadeau
28 maart 2020

Quarantainecadeau: Soylent Green

SoylentGreen

QUARANTAINE | Corona – we zijn er wel op uitgekeken. Voor iedereen die zich thuis te pletter verveelt, brengt Schokkend Nieuws enkele prachtige genreklassiekers over het voetlicht. In het publieke domein, dus gratis en legaal online te kijken. Vandaag: een toekomstvisie die iets te veel raakvlakken heeft met het heden.

SOYLENT GREEN is zo’n film die ik graag zonder voorkennis had willen zien. Als de titel je niets zegt, ben ik stikjaloers. Als je hem wel kent, kan ik je geruststellen dat er nog steeds genoeg lol aan te beleven valt. Of juist niet, want deze klassieker uit 1973 is griezelig voorspellend. We schrijven het jaar 2022 en de wereld wordt geplaagd door klimaatverandering, overbevolking en milieuverontreiniging.

Die (semi-)futuristische wereld vormt de achtergrond voor een ouderwets moordmysterie. Ondanks zijn kekke sjaaltje, is hoofdpersoon Thorn het soort cynische detective dat we kennen uit de film noir. Hij wordt gespeeld door mannetjesputter Charlton Heston en die krijgt goed tegenspel van Edward G. Robinson (LITTLE CAESAR) in diens laatste film. Hun mooiste scène samen is als ze woordloos een karige maaltijd delen. Vandaag de dag zouden filmmakers daar nooit zoveel tijd voor nemen (net ook voor veel andere scènes), maar het werkt.

Wat de film voor een modern publiek opbreekt, is het soms knullige acteerwerk, de groene mist (zo’n beetje het enige special effect en zelfs dat mislukt) en de man/vrouw-verhouding die even retro is als het seventies decor. De uitvoering is dus gedateerd maar het verhaal niet – helaas. Alhoewel: zo erg als in SOYLENT GEEN is het bij ons nog (lang?) niet.

SOYLENT GREEN is hier gratis te zien.

© Romy van Krieken
28 maart 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!