Gulliver DEF
Gulliver DEF
Quarantainecadeau
5 april 2020

Quarantainecadeau: Gulliver’s Travels

Gulliver DEF QUARANTAINE | Corona โ€“ we zijn er wel klaar mee. Voor alle thuiszitters brengen we prachtige genreklassiekers over het voetlicht. In het publieke domein, dus gratis en legaal online te kijken. Vandaag: de tweede avondvullende tekenfilm ooit gemaakt โ€“ en dat was geen Disney!

Een beetje filmgek weet dat Disney’s SNOW WHITE AND THE SEVEN DWARFS (1937) de eerste lange Amerikaanse tekenfilm was โ€“ maar wie kent de tweede? Dat was de onterecht vergeten klassieker GULLIVER’S TRAVELS (1939). Geen Disney-productie maar afkomstig uit de studio van de broers Dave en Max Fleischer. En al ken je die namen niet, hun personages Popeye en Betty Boop zullen toch wel een belletje (moeten) doen rinkelen.

Fleischers film is gebaseerd op het bekendste stuk uit Jonathan Swifts klassieker Gulliver’s Travels: een zeeman die aanspoelt in een wereld van heel kleine mensen. In het boek hebben daar twee partijen ruzie over aan welke kant je een eitje opentikt, in de film hebben ze ruzie over welk lied moet worden gezongen op de koninklijke bruiloft die hun landen zal verenigen.

Er zitten meer liedjes in, en meer elementen die kenmerkend werden voor dit soort animatiefilms. We komen ook blauwe vogeltjes tegen, komische bijfiguren en een rijtje personages waarvan de laatste moeite heeft de anderen bij te houden. Het is ook interessant te melden waarom die Gulliver er anders uitziet dan de rest. Hij is getekend met rotoscopie, een techniek die Max Fleischer zelf had uitgevonden en die honderd jaar later nog wordt gebruikt in de nieuwe serie UNDONE.

Al met al is dit een film die zeker het aankijken waard is. En ook al is ie een beetje oubollig, door de strakke lengte van 76 minuten gaat de film niet snel vervelen. Doodzonde dus dat de Fleischers zoveel mot kregen dat hun studio in 1942 ter ziele ging…

Copyright: Romy van Krieken. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 5 april 2020.

© Romy van Krieken
5 april 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nรณg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!