DE SPOOKTREIN (Karel Lamac, 1939) is een opvallende film in de Nederlandse genregeschiedenis. Niet alleen omdat de horrorkomedie destijds algemeen geliefd was – pers en publiek liepen in 1939 weg met de vlot geschreven dialogen en het ‘eindelijk filmische’ spel van de Hollandse toneelacteurs. Maar ook omdat het producent Rudolf Meyer lukte de rechten van het vermaarde Engelse toneelstuk The Ghost Train (1922) te regelen – een populair theaterstuk van auteur Arnold Ridley (later bekend als soldaat Godfrey uit HIER KOMEN DE SCHUTTERS) dat over de hele wereld werd opgevoerd en in verschillende landen al verfilmd was.
Het verhaal gaat over een groepje reizigers dat ’s nachts vast komt te zitten in een verlaten station waar het schijnt te spoken. Beter pakken ze de biezen, waarschuwt de dienstdoende stationschef (Jan Musch), maar de groep is koppig en besluit in het geheimzinnige gebouw te overnachten. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want al snel gebeuren er geheimzinnige dingen die de komst van een ware spooktrein aan lijken te kondigen…
Niet alleen is deze goed verzorgde horrorkomedie een van de hoogtepunten van de vaderlandse vooroorlogse cinema, het verhaal van de binnen gekluisterde reizigers is ook een perfecte spiegel voor tijden van quarantaine. Lessen die DE SPOOKTREIN heeft voor de thuisblijver: vertel elkaar geen spookverhalen om de tijd te doden en wordt vooral niet te dronken als je niet naar buiten kan. Mocht je nou tijd over hebben na het zien van deze versie, dan kan je hem ook vergelijken met de Engelse verfilming uit 1941 die ook gratis te zien is. Bescheiden mening van Schokkend Nieuws: de Nederlandse versie is beter.