frankensteintheatre
frankensteintheatre
Quarantainecadeau
2 mei 2020

Quarantainecadeau: Frankenstein van The National Theatre

frankensteintheatreQUARANTAINECADEAU | Ditmaal geen film, maar een toneelregistratie. Nick Dears bewerking van Mary Shelley’s Frankenstein, geregisseerd door Danny Boyle (TRAINSPOTTING, 28 DAYS LATER). Een behoorlijk plotgetrouwe versie, met als belangrijk verschil dat ditmaal het monster de hoofdrol speelt.

Benedict Cumberbatch en Jonny Lee Miller speelden beiden Sherlock Holmes; Cumberbatch in de BBC-serie SHERLOCK, Miller in het Amerikaanse (minder bekende, maar superieure) ELEMENTARY. In 2011 mochten beide acteurs ook al een personage uit het canon van de Britse populaire cultuur op hun cv zetten. Of eigenlijk twee: Cumberbatch en Miller wisselden elkaar per avond af in de rol van schepper en monster. Let op: allebei de versies zijn maar voor korte tijd te zien, en verdwijnen donderdag 7 mei en vrijdag 8 mei weer van YouTube.

Het stuk werd oorspronkelijk gefilmd voor de bioscoop onder regie van Tim van Someren, ervaren in registraties van live-evenementen. Van Someren begrijpt dat een sterk toneelbeeld zich lang niet altijd laat vertalen naar film, en zet dus in op cinematografische middelen; met veel aandacht voor shotcompositie en montage maakt hij van FRANKENSTEIN meer dan een gefilmd toneelstuk.

The National Theatre zette beide versies van het stuk gratis online: die met Cumberbatch als monster en Miller als schepper en vice versa. De versie met Miller als monster is aan te raden: hij vervalt minder in clichés dan Cumberbatch en geeft zijn wezen naast pathos ook humor mee. Helaas slaagt geen van beiden erin het monster niet alleen meelijwekkend te maken, maar ook werkelijk een monster, zo angstaanjagend als Shelley hem beschreef. Wat dat betreft is de vertolking van Boris Karloff in James Whales film uit 1931 nog altijd onovertroffen.

2 mei 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!