Nieuws
15 oktober 2008

Zombienacht

Van de allereerste op celluloid tot een van de meest recente: op dinsdag 21 oktober toont Cinema OT301 één korte en twee lange zombiefilms.

De vloedgolf aan zombies was misschien nooit op gang gekomen zonder de gebroeders Edward en Victor Halperin. Toen zij in 1932 aankondigden dat ze een film getiteld WHITE ZOMBIE gingen maken, probeerde toneelschrijver Kenneth Webb dat nog door de rechter te laten verbieden. Webb had in februari van dat jaar zijn toneelstuk Zombie op de planken gebracht en was zelf in onderhandeling over de filmrechten. De rechter deed een historische uitspraak: het woord ‘zombie’ behoort tot het publieke domein.

Vanaf het moment, 28 juli 1932, dat WHITE ZOMBIE in première ging was de stroom ondoden niet meer te stoppen. Bela Lugosi, als voodoomeester Murder Legendre, was hoofdattractie in deze sfeervolle zwart-witfilm die door critici werd afgekraakt, maar een succes bleek bij het publiek. Gemaakt als goedkope B-productie om double features mee te openen, promoveerde hij al snel tot de hoofdfilm en bleef jarenlang in roulatie. Volkomen terecht dus dat Cinema OT301 op 21 oktober als eerste speelfilm dit WHITE ZOMBIE vertoont.

Zoals de poster al verraadt heeft de film weinig van doen met virusuitbraken of het eten van mensenvlees. Dat wordt dan weer goedgemaakt door ZOMBIE HOLOCAUST. De Italiaanse pulpregisseur Marino Girolami maakte eerder gewelddadige politiefilms, spaghettiwesterns en erotische komedies. Met deze film uit 1980 leverde hij zijn slimste combinatie: de krankzinnige Dr. Butcher probeert met zijn experimenten de doden tot leven te wekken en voedt zijn mislukkingen aan een kannibalenstam. Onze herinneringen aan de versleten VHS-tape van het label Video for Pleasure zijn vooral auditief: de onsmakelijke geluiden in de donkere autopsiekamer en het gesproken medisch logboek van Dr. Butcher zelf: ‘The patient’s screaming disturbing me, performed removal of vocal chords.’

Al dit moois wordt voorafgegaan door een heel recente bijdrage aan deze respectabele traditie: ZOMBEER van SN-medewerkers Rob van der Velden en Barend de Voogd.

Zombienacht dinsdag 21 oktober
Aanvang: 20.30 uur (bar open vanaf 20.00 uur)
Adres: Overtoom 301 te Amsterdam
Toegang voor het gehele programma: € 4
Meer informatie

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!